Van de lancering van de spaceshuttle tot het overlijden van Bob Marley – dit gebeurde er in 1981

15 maart 2023

|

5 minuten leestijd

Van de lancering van de spaceshuttle tot het overlijden van Bob Marley – dit gebeurde er in 1981. Uitgelichte afbeelding

In 1981 werd er in Nederland voor het eerst gebruikt van windenergie, overleed Bob Marley, vond de unieke lancering van de spaceshuttle plaats, konden we voor het eerst kijken naar het Jeugdjournaal én werd de ziekte Aids ontdekt. Dit en nog veel meer gebeurde er in 1981. 

Gebeurtenissen in ‘81

1981 was het jaar dat Bob Marley, de zanger die de reggae wereldwijd populair maakte, overleed. Een maand later, op 11 juni 1981 werd studente Renée Hartevelt vermoord en opgegeten door de Japanse kannibaal Issei Sagawa. Ook vond de eerste editie van Parkpop plaats en werd het dagboek van Anne Frank vrijgegeven. Verder werd de iconische achtbaan ‘De Python’ in de Efteling geïntroduceerd. Een slimme zet, want alleen in dat jaar kwamen er al 400.000 extra bezoekers op af. Tot slot was liet het sentiment rond de oliecrises en de kernramp van Three Mile Island Nederland beseffen dat we op lange termijn op zoek moesten naar alternatieve energiebronnen. Na 5 jaar onderzoek werd in Petten de eerste grote windturbine in elkaar gezet. Met succes, Nederland maakt nog steeds heel veel gebruik van windenergie. Ook kwam er na 444 dagen eindelijk een einde aan de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Tot slot vond de lancering van de Spaceshuttle plaats en werd de ziekte Aids ontdekt door huisarts Joel Weisman. 

Sport in ‘81

Op het Europees Kampioenschap allround op het IJsselstadion was Hilbert van der Duim op weg naar de titel, toen hij na 16 rondjes ten val kwam. De schaatser verklaarde dat hij uitgleed over een vogelpoepje. Ook vond in 1981 de eerste editie van de London Marathon plaats. Het was gelijk een hele speciale, 2 mannelijke hardlopers renden precies dezelfde tijd. Er waren dus 2 winnaars! De Marathon van Rotterdam was dit jaar wat minder succesvol, het was die dag zó slecht weer dat heel veel mensen afhaakten en dat bijna niemand getuige was van de overwinning van de Nederlandse Marja Wokke. 1980 was het jaar van AZ’ 67. Ze wonnen de KNVB-beker van Ajax. Een moment dat menig AZ-fan nooit meer zal vergeten! FC Utrechts fans vergeten daarentegen 20 april 1981 niet meer. Na de wedstrijd FC Utrecht – PSV slopen Utrecht supporters hun eigen Galgenwaard. 

De muziek in de jaren ‘81

Met een disco-medley van beroemde Beatles hits uit de jaren ‘60 haalde het discoproject Stars on 45 van Jaap Eggermont de eerste plaats in Nederlandse en Amerikaanse hitlijsten. Er ontstond zelfs een medleyrage! Ook werd in 1981 MTV geïntroduceerd, konden we niet genoeg krijgen van Duran Duran en tekende Diana Ross bij RCA Records het meest lucratieve platencontract tot dan toe, ter waarde van 20 miljoen dollar. Tot slot was ‘Why tell me, why’ de bestverkochte single uit 1981. Hij werd meer dan 200.000 keer verkocht! 

Top 10 van 1980

  1. How ‘bout us – Champaign
  2. Why tell me, why – Anita Meyer
  3. Every Little Thing She Does Is Magic – The Police
  4. Stars on 45 (original) – Stars on 45
  5. Pretend – Alvin Stardust
  6. One day in your life – Micheal Jackson
  7. Shine up – Doris D. & The Pins
  8. Making your mind up – Buck Fizz
  9. Dance on – Doris D. & the Pins

Televisie in de jaren ‘81

Op 6 november 1981 presenteerde Ivo Niehe zijn eerste TV-Show, kwam het nieuws naar de klas dankzij het SchoolTV-weekjournaal, konden we voor eerst genieten van het Jeugdjournaal, keken we graag naar de televisieserie ‘Zeg ‘ns Aaa’ en won de serie De Fabriek de Gouden Televizier-Ring. Verder kwam er als tegenhanger van het succesvolle programma ‘Op volle toeren’ een nieuw muziekprogramma: ‘Nederland muziekland’. Het leek een groot succes te worden, maar toen men erachter kwam dat alle optredens geplaybackt werden, waren ze wat minder enthousiast. 

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 1
Delia Nijenhuis avatar
Delia Nijenhuis

23 maart 2023 5:05:18 AM

Idd Bob Marley , verschrikkelijk , dagen, weken van slag.al zijn platen waren al grijs gedraaid ,maar daarna hemeltje , tranentrekkers.
No woman no cry, I shot the sheriff, etc.