Ga naar de inhoud

De grootste olieramp uit de geschiedenis en het jaar van Greasedansen – dit gebeurde er in 1978

Update:
1978

In 1978 vond de grootste olieramp ooit plaats, keken we graag naar Grease en reed iedereen massaal op de Puch Maxi. Ook brak de meidengroep Luv’ door en hield de band Sex Pistols zijn laatste concert. Dit én nog veel meer gebeurde er in 1978!

De muziek in de jaren ‘78

In 1978 stonden de hits uit de films van Grease en Saturday Night fever het hele jaar door in de top 10. We konden er geen genoeg van krijgen. Er was ook een Nederlands liedje waar we graag naar luisterden: If I had words van Scott Fitzgerald en Yvonne Keeley. 1978 was ook het jaar dat de meidengroep Luv’ doorbrak – een van de meest succesvolle meidengroepen ooit. In ‘78 vond ook het allereerste concert plaats in een stadion. De eer was aan Bob Dylan. Hij gaf een zeer succesvol concert in de Kuip in Rotterdam. Muziek ging een steeds grotere rol spelen in ons leven. Naast luisteren, keken we ook graag. In het programma Countdoun kon je naar de populairste muziek kijken en luisteren en waren er regelmatig diepgaande interviews. Een zeer populair programma. Er was ook wat minder leuk muzikaal nieuws, in ‘78 hield de band Sex Pistols zijn laatste concert.

Top 10 van 1978

 1. You’re the one that I want – John Travolta, Olivia Newton-John
 2. Only a fool – Mighty Sparrow & Byron Lee
 3. Rivers of Babylon – Boney M
 4. If I had words – Scott Fitzgerald, Yvonne Keeley
 5. Dreadlock Holiday – 10cc
 6. Stayin’ Alive – Bee Gees
 7. You’re the greatest lover – Luv’
 8. Windsurfin’ – The Surfers
 9. Hopelessly devoted to you – Olivia Newton-John
 10. Too much, too little – Johnny Mathis, Deniece Williams

Televisie in de jaren ‘78

Zulke lange rijen voor de bioscoop, had men nog nooit gezien. Iedereen wilde naar de film Grease. Na het zien van de film was men nog enthousiaster. Iedereen was verliefd op John Travolta en ‘Greasedansen’ werd de nieuwe rage. In 1978 kwam de eerste superman film uit, keken we graag naar Ted Show en konden we niet genoeg krijgen van de Amerikaanse televisieserie Dallas. Wie in 1978 kinderen had, zette de kindertelevisieserie ‘Er was eens’ regelmatig op. In deze tekenfilmserie werd er op een speelse en toegankelijke manier de geschiedenis van de mensheid in beeld gebracht. 

Gebeurtenissen in ‘78

Manneke Pis werd in 1978 gegijzeld. Klinkt als een grap, maar het is echt gebeurd. Een studentengroep vond dit wel een ludieke stunt. Op 13 maart vond er wel een serieuze gijzeling plaats. 3 Molukkers gijzelden in het provinciehuis van Assen een groep van 71 mensen. Een van de gijzelaars werd voor het raam doodgeschoten en er werd gedreigd dat dit ook bij de rest van de gijzelaars zou gebeuren als er niet voor 14 maart 21 Molukkers waren vrijgelaten. Uiteindelijk maakte de Bijzondere Bijstandseenheid een einde aan deze gijzeling. De groep Stop de Neutronenbom werd in ‘77 opgericht om te voorkomen dat de veelbesproken bom, die effectief zou zijn tegen gepantserde voertuigen, opgenomen zou worden in het wapenarsenaal. De groep hield ‘78 zijn eerste grote actie. En dat was nog zachtjes uitgedrukt, want ruim 400.000 huishoudens hadden een knalgele poster op hun raam hangen. Het was succesvol, want de Amerikaanse president Jimmy Carter besloot van de bom af te zien. Tot slot vond de grootste olieramp uit de geschiedenis plaats (een schip brak in tweeën waardoor 220.000 ton olie de zee in lekte) en reden we massaal op de Puch Maxi. Kan jij hem nog herinneren? 

Sport in ‘78

In 1978 was bokser Aldo Traverso kampioen voor 1 dag. Vanwege een fout in de puntentelling was zijn overwinning van korte duur. PSV won in ‘78 de UEFA-cup en won daarmee haar eerste Europese prijs. Het was een groot feest in Eindhoven. De wedstrijden waren erg leuk om naar te kijken. Zo speelde PSV tegen de topclub FC Barcelona. Australiër Ken Warby zorgde voor 1978 voor veel commotie. Hij maakte met een gekochte straalmotor een supersnelle speedboot en raasde hiermee het water over. Zijn snelheid? Ruim 511 kilometer per uur. Een Wereldwatersnelheidsrecord dat tot op heden nog staat. Ook was er in ‘78 grote ophef over de vraag of Nederland wel mee moest doen aan het WK voetbal in Argentinië. Het land was regelmatig negatief in het nieuws, door alle nare streken van de dictator Videla. Cabaretiers Freek de Jonge en Bram Vermeulen maakten tevergeefs het protestlied ‘Bloed aan de paal’. Nederland ging toch heen. 

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 9

 1. avatar
  Marinus Beers

  Ik was bij dat concert van Bob Dylan in de kuip in 1978, met in het voorprogramma Champion Jack Dupree en in het 'middenprogramma' Eric Clapton. Maar dat was absoluut NIET het eerste stadionconcert in Nederland hoor. Ik was namelijk ook bij het concert van de Rolling Stones in het Zuiderpark (-stadion) in 1976

 2. avatar
  Dick Kuyper

  Grappig Marius, ik was bij een concert in het Olympisch Station in Amsterdam begin jaren '70. Een optreden van Jose Feliciano. Redactie van Schoolbank je moet wel je geschiedenis op orde hebben.

 3. avatar
  Martin Hoekstra

  Ik was destijds wel verliefd op de wilde versie uit Grease van Olivia Newton-John.

 4. avatar
  leon van van Hengel

  Het was niet de Puch maxi( dat was een dames brommer een automaat) maar de Puch MV50-V met het hoge stuur en een krom frame. Levensgevaarlijk. Ik moest er niets van hebben.

 5. avatar
  Albert Jan Pool

  Tja, het was inderdaad niet de Puch Maxi. Het hoge stuur was volgens mij vooral in de mode gekomen door de film Easy Rider. De twee hoofdrolspelers reden op motorfietsen met een hoog stuur, zoals hier afgebeeld: https://de.wikipedia.org/wiki/Captain_America_(Motorrad)#/media/Datei:Chopper_in_Easy_Rider_02.jpg De redactie heeft het kennelijk niet zo met recherche.

 6. avatar
  Albert Jan Pool

  Zoiets dus? Puch mv50 met een hoog stuur. Zwart was volgens mij nog hipper. https://www.marktplaats.nl/v/fietsen-en-brommers/brommers-puch/m1946278924-mooie-originele-puch-mv50-inc-nederlands-kenteken

 7. avatar
  Marcel Pauls

  Leuk hoor, deze historie artikelen! Jeugdherinneringen, 1978, was 11 jaar toen. En was inderdaad nogal gecharmeerd van Olivia Newton John (vorig jaar overleden tot mijn schrik!). En ze had ook zo'n mooie stem. Bijna alle meisjes in de klas droegen buttons met foto's van 'Greece-acteurs". Jongens natuurlijk niet, want dat was niet stoer! De Top 10 hits ken ik nog allemaal. Veel ervan heb ik op cd, zo'n zelf gebrand mp3 cd-tje. Muziek uit je jeugd is altijd gekoppeld aan gevoelens, sfeer en herinneringen. Daarom vind ik enkele muziekzenders ook zo leuk, Radio10Gold, en zo heb je er nog een paar. Geen geklets! Alleen maar herkenbare muziek uit de jaren '70 - '80 en begin '90. De muziek van vandaag-de-dag spreekt me niet aan, een uitzondering daargelaten. Veelal gesampled, weinig échte instrumenten, vreemde beats en vaak bijna-sexfilm-videoclips. (bij het zappen - kijk trouwens nauwelijks nog tv - kom je weleens voorbij MTV. En dat is echt niet normaal wat er soms voorbij komt! Gauw weer wegzappen..! ) Gegroet allemaal...

 8. avatar
  Annemieke Keur-Vleeshouwers

  Ik weet nog wel dat de meiden altijd op een Mobilette reden en voor de jongens waren er de Puch, Kreidler Florett en Zündapp. Daarbij was vooral de Kreidler de ultieme 'natte droom' van vrijwel alle jongens. Die kon je lekker opvoeren maar was alleen voor diegene die genoeg geld had, want hij was toen al duur...ik meen iets van fl. 2000,- misschien wel meer zelfs. Nadat in 1969 de film 'easy rider' uit was gekomen, waarin Dennis Hopper en Peter Fonda ieder op een Harley Chopper ( met het hoge brede stuur) over Amerikaanse wegen waren gereden, werd dit stuur heel populair en de Puch-hype was een feit geworden bij alle jongens die graag stoer wilden zijn. De soundtrack 'born to be wild' doet mij altijd direct weer aan die film denken als ik hem hoor.

 9. avatar
  Mieke van Niekerk

  1978, 45 jaar geleden alweer, hadden we dansles en moesten we de dansen uit Saturday Night Fever en Grease leren. Vond ik niks aan, ik onthield die passen gewoonweg niet. De dansleraar bekende me dat hij ook "net zo lief"verder ging met de klassieke ballroom en latin dansen. Ik had ook liever de Engelse Wals of de Rumba.