Ga naar de inhoud

De eerste computer van Apple en de geboorte van U2 – dit gebeurde er in 1976

Update:
1976

In 1976 is de Ierse band U2 ontstaan, was Sesamstraat voor het eerst op televisie te zien, konden we voor het eerst pinnen en luisterden we graag naar ABBA. Ook werd de eerste gezonde vijfling in Nederland geboren en lanceerde Apple hun eerste computer. Dit én nog veel meer, gebeurde er in 1976!

De muziek in de jaren ‘76

U2 is een van de beste rockbands aller tijden. Hoe deze groep ontstaan is, is nog best een leuk verhaal. Op 25 september 1976 hing Larry op zijn middelbare school een briefje ‘drummer zoekt muzikanten om band mee te vormen’. Zogezegd, zo gedaan. Paul (Bono), David (The Edge) en Adam reageerden en U2 was geboren. Grappig he? Helemaal aan het begin van het jaar, op 1 januari bood concertorganisator Bill Sargent de popgroep The Beatles een astronomisch bedrag aan van 30 miljoen dollar voor een reünieconcert. Tevergeefs, de band hapte niet toe. In 1975 kwam de hit Bohemian rhapsody uit. Het publiek begon de hit langzamerhand te waarderen. Het populaire nummer staat in ‘97 op de 9e plek! 

Top 10 van 1976

 1. Dancing Queen – ABBA
 2. Heaven must be missing an angel – Tavares
 3. Love hurts – Nazareth 
 4. Mon amour – BZN
 5. Kiss and say goodbye – The Manhattans
 6. Show me the way – Peter Frampton
 7. Fernando – ABBA
 8. Arms of Mary – Sutherland Brothers & Quiver 
 9. Bohemian rhapsody – Queen
 10. Sweet love – Frank Ferrari 

Televisie in de jaren ‘76

In de Verenigde Staten was Sesamstraat een enorm succes. Het kinderprogramma is oorspronkelijk gemaakt om kinderen in achterstandswijken te helpen met hun ontwikkeling. Al snel kwam men erachter dat elk kind smulde van dit tv-programma. Op 4 januari maakte dan ook onze Nederlandse kids voor het eerst kennis met Bert, Ernie en Pino. Door Sesamstraat werd het programma The Muppet Show ook bestempeld als een kinderprogramma. De maker was beledigd, want de show met poppen was juist gemaakt voor volwassenen… Ook was popster David Bowie voor het eerst te zien in een film: The Men Who Fell to Earth. We gingen massaal voor deze film naar de bioscoop. Ook keken we graag naar Pink Panther, Skull Island en A Star is Born. 

Gebeurtenissen in ‘76

Het jaar 1976 begon niet zo goed. Door een zware storm in de nacht van 2 op 3 januari komen 12 mensen om. De golven waren zo hoog, dat ze een gat sloegen in de boulevard van Vlissingen. De woeste zee slokte al snel het Ameland Hotel Steinvoorte op. Op 26 januari werd de eerste gezonde vijfling in Nederland geboren. Deze bijzondere geboorte werd gevierd met 5 kilo muisjes (en beschuit). Op 4 mei vond er een grote treinramp plaats: een stoptrein en een internationale trein, botsten frontaal op elkaar. Er vielen 24 doden. Op 4 september kwamen de passagiers van een KLM-vlucht met de schrik vrij, het vliegtuig werd namelijk gekaapt door 3 Palestijnen. Omdat er niet genoeg brandstof was, liep dit met een sisser af. Ben je linkshandig? Sinds 1976 bestaat de Dag van de Linkshandigen. Verder was het in 1975 voor het eerst mogelijk om geld te pinnen uit een geldautomaat met een pinpas. Ook lanceerde Apple hun allereerste product: de Apple I computer. Tenslotte werd op 2 december de inmiddels zeer omstreden premier Fidel Castro premier president van Cuba. 

Sport in ‘76

De meest bijzondere sportgebeurtenis in 1976 is wel de Formule 1 race op 1 augustus. De Oostenrijker Niki Lauda raakte de controle over zijn Ferrari kwijt en crashte met hoge snelheid tegen de vangrails. Zijn auto vatte vlam en autocoureur dreigde levend te verbranden. Coureur Arturo Merzario twijfelde geen moment en dook de vlammen in om de riemen van Niki Lauda los te maken. Uiteindelijk werd Niki – met behulp van nog 2 andere coureurs – bevrijdt. Een maand later deed Niki met een groot verband om zijn hoofd gewoon weer mee aan de races. De meest unieke sportgebeurtenis vond plaats tijdens de Spelen in Montreal. Hier werd door de jury voor het eerst een 10 uitgedeeld, en dan wel aan de 14-jarige turnster Nadia Comăneci uit Roemenië. Ze kreeg er zelfs 4! Nederland deed het wat minder goed, voor het eerst was er sinds 1960 geen Wilhelmus te horen op de Spelen. Geen 1 van de 108 Nederlandse sporters wist een gouden medaille te winnen.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 14

 1. avatar
  J.H. Michel

  1976 een belangrijk jaar, al was het pas in november, ik begon toen met mijn werk op het Algemeen Rijksarchief, later omgedoopt in Nationaal Archief. Na bijna 46 jaar werkzaam te zijn geweest, geniet ik nu van mijn pensioen. Bovendien hadden we een hittegolf in dat jaar. twee zomers achter elkaar, gebeurde toen niet vaak.

 2. avatar
  Martin Hoekstra

  Die turnster was Nadia Comaneci uit Roemenië. Arms of Mary was een hit van Sutherland Brothers & Quiver.

 3. avatar
  Leo Valk

  Ja Martin, dat die informatie ontbrak, viel mij ook al op. Ilse is wel vaker niet compleet en/of stelt zaken wat anders voor dan ze waren.

 4. avatar
  Trix Heiting

  En spellen is ook niet haar sterkste kant!

 5. avatar
  koert albert oudekerk

  De computer op de foto is echt niet uit 1976 eerder eind jaren tachtig

 6. avatar
  Bennie ter Haar

  Klopt , Apple was nog niet actief in de jaren 70

 7. avatar
  Albert Jan Pool

  Apple is is begonnen op 1 april 1967. Dat klopt dus. Wat niet klopt, is de foto die erbij staat. De eerste computer die Apple in dat jaar op de markt bracht zag er compleet anders uit. Hetzelfde geldt voor de Apple II (1977) en de Apple III (1980). De hier afgebeelde Apple Macintosh is een iets modernere versie van het model dat in 1984 op de markt kwam. Vooral het afgebeelde toetsenbord en de muis zagen er toen nog niet zo elegant uit als die op de foto. Beter rechercheren. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Apple_Inc.

 8. avatar
  Frans Breukel

  Eerste Apple advertentie gemaakt door reclamebureau Ara in Rotterdam, de werktekenaar was ik. Het jaar 1984.

 9. avatar
  Marianne Pietersen

  In 1976 studeerde ik af met een MA in econometrics at Hunter College in NY. Voor mijn thesis gebruikte ik voor het eerst een computer voor regression analysis. Dat was toen een IBM mainframe. Op 4 juli was er een tall ships parade om de bicentennial van de VS te vieren. Het was ook de zomer van Son of Sam murders. De song Kiss and Say Goodbye was erg persoonlijk als afscheidsgeschenk van m'n vriend van 2 jaar. Ik kocht een TV om de Olympische Spelen in Montreal te volgen.

 10. avatar
  Jan Kolloffel

  Inderdaad is de afgebeelde computer één van de eerste modellen "Macntosh". Dat was mijn tweede computer want daarvoor had ik een Apple 2c (schreef je als Apple //c). Overigens nog een paar wetenswaardigheidjes: Bij de //c had je standaard 2 floppydisks met wel elk wel 720kB (!!) . En op die totaal 1440 kB stonden het besturingssysteem en de voorloper van de huidige "office-programma's" zoals Microsoft Office, LibreOffice, Open Office etc. genaamd AppleWorks (met tekstverwerker, spreadsheet en database) en een eenvoudig tekenprogramma. Geen webbrowser en zo want internet was er nog niet. En kijk eens naar die schijfcapaciteit: letterlijk alles, inclusief documenten enz. die je maakte, stonden op die 1440 kB... Nu is alleen een flink tekstdocument al groter. En tot slot: de adressenlijst b.v. die op mijn //c maakte gebruik ik nog steeds door deze steeds mee te nemen naar een nieuwer systeem en is die in de loop van de jaren wel wat uitgebreider geworden.

 11. avatar
  Wim Uijtdewilligen

  Een heerlijke zomer. Het jaar waarin ik trouwde en we hard aan hert klussen waren in onze drive in woning in Rotterdam. We zijn nog steeds samen! Het jaar ook dat we Parijs leerden kennen en later, op huwelijksreis, Finland. Voor mij was 76 een topjaar.

 12. avatar
  Harrie Mayen

  1976. Ik was 12 maar wat een geweldig muziekjaar was dit. Hotel California van The Eagles, a Trick of the tail van Genesis, Desire Bob Dylan, Boston Boston. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Stuk voor stuk klassiekers die ik nu nog steeds met enige regelmaat draai.

 13. avatar
  rob schreiner

  Je zit op gelijke hoogte met mij Harrie. Schitterende muziek, die eindeloos zal voortduren....!!! Enkel Bob Dylan heb ik nooit live gezien, helaas

 14. avatar
  Lenny van Schaijk

  In 72 kreeg ik verkering, in 74 verloofd, in 76 getrouwd, in 78 mijn zoon geboren en in 80 mijn dochter geboren. DE mooiste jaren van mijn leven, met later (7,6 en 4 jaar geleden) die van de geboorte van mijn 3 kleinkinderen.