Ga naar de inhoud

De grootste vliegramp uit de geschiedenis en het jaar van de rollerdisco’s – dit gebeurde er in 1977

Update:
1977

In 1977 vond de grootste vliegramp ooit plaats, keken we graag naar The Love Boat en kon je van Londen naar New York vliegen voor 59 pond. Ook stonden we heel graag op de rolschaatsen en waren we het liefst elke dag in een Rollerdisco. Dit én nog veel meer gebeurde er in 1977!

De muziek in de jaren ‘77

1977 was ook het wel hét jaar van Boney M. In ‘76 maakten ze de wereldhit ‘Daddy Cool’ en een jaar laten lieten ze de hele wereld versteld staan met de hits ‘Sunny’ en ‘Ma Baker’. Ook het Smurfenlied stond wel 7 weken lang op nummer 1. Dit lied werd al snel vertaald naar het Engels en Duits, waar het ook een groot succes was. 1977 was ook het jaar dat Elvis Presley dood werd gevonden in zijn badkamer. Vanwege een overdosis is The King overleden. Zijn provocerende sexy bewegingen, zwoele stem en bloedmooie uiterlijk zal niemand ooit nog vergeten. Oh, en kan jij de Ghettoblaster nog herinneren? Goude oude tijd…

Top 10 van 1977

 1. Ma Baker – Bony M.
 2. ‘T Smurfenlied – Vader Abraham
 3. Give a little bit – Supertramp 
 4. Medley: do you remember – London Session Singers
 5. Yes Sir, I can boogie – Baccara
 6. Go you own way – Fleetwood Mac
 7. Cocaine in my brain – Dillinger
 8. Living next door to Alice – Smokle
 9. We are the champions – Queen
 10. Non stop dance – The Gibson Brothers

Televisie in de jaren ‘77

Wie op maandagavond 2 mei zijn of haar televisie aanzette om het NOS-journaal of Barbapapa te kijken, kwam er bedrogen uit. ‘Als gevolg van een arbeidsconflict met de geluidstechnici van de NOS kunnen de programma’s op Ned 1. en Ned 2. op het ogenblik niet van geluid worden voorzien.’ Daarom kwamen de uitzendingen te vervallen. Wanneer de personeelsleden geen ruzie hadden, keken in 1977 maar al te graag naar The Love Boat. Deze Amerikaanse romantische dramaserie speelde zich af op een cruiseschip, waar het personeel de meest bijzondere dingen meemaakte. Uren kon je hiernaar kijken. De topper van ‘77 was overduidelijk de film Saturday Night Fever. John Travolta, we zijn nog steeds verliefd op je. De soundtracks van de film; ‘How Deep is your love’ en ‘Night Fever’ zijn nog steeds een van de meest verkochte albums ooit. Kinderen keken liever naar Maja de bij. Dit schattige tekenfiguur beleefde de meest onschuldige avonturen. In 1977 kwam de animatiefilm ‘De Reddertjes’ ook weer terug. Kan jij je het verhaal van de muizen Bernard en Juffrouw Bianca nog herinneren? Ook werd de film Soldaat van Oranje gefilmd – de duurste filmproductie ooit. Het bedrag? 5 miljoen gulden. 

Gebeurtenissen in ‘77

Oh, wat is er in 1977 een hoop gebeurd. In de jaren ‘60 stuitte een archeoloog een wel heel bijzondere vondst: deze opgravingen zouden bewijzen dat Nederland al tienduizenden jaren eerder bewoond zou zijn. In 1977 werd dit al vals bestempelt. Op 27 maart 1977 veroorzaakte dichte mist, miscommunicatie en gebrekkige apparatuur de grootste vliegramp uit de geschiedenis. Op Tenerife botste een Jumbojet van KLM op een Boeing van Pan An, met 583 doden als gevolg. Twee maanden later werd er een trein gekaapt en vond er een gijzeling plaats op een school. Het liep ‘redelijk’ goed af, de basisschoolleerlingen werden vrijgelaten en in de trein vielen 8 doden, waarvan 2 gijzelaars waren. 26 september was een gouden dag voor mensen die graag op reis gingen – de Skytrain werd geïntroduceerd. Je kon voor een heel goedkoop bedrag van Londen naar New York vliegen. De prijs? Slechts 59 pond. Kan jij je het nog voorstellen?

Sport in ‘77

Rolschaatsen was een van de grootste trends in 1977. Toen de discomuziek alsmaar populairder werd, kwamen er verschillende rollerdisco’s. Hoe leuk was dat? Ook vond de spannende Oranje Amstel Gold Race plaats, die fietser Jan Raas won. 1977 was ook het jaar dat Pelé zijn laatste wedstrijd speelde. En officieel is het geen sport, maar kinderen konden er geen genoeg van krijgen: de slinky. Elk huishouden met kinderen had er daarom wel een in huis. Trap op, trap af. Het stukje speelgoed werd dan ook wel de ‘traploper’ genoemd. 

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 9

 1. avatar
  Leen de Vries

  Leuk geprobeerd allemaal maar blijf minimaal bij de feiten ; Ben Goerion was minister-president van Israel en was al dood(1973) toen Anwar al Sadad Israël bezocht in 1977!!!

 2. avatar
  will bergwerff

  machtig 1 van de onderdelen waarom ik niet wilde verhuizen.

 3. avatar
  Marijke Linden

  Het jaar waarin ik ben getrouwd.

 4. avatar
  Gabe van der Zwaag

  bestempeld IN DIT GEVAL

 5. avatar
  mariel lavrijsen

  Och ja, al die bovenstaande herinneringen...Ik heb nog een lp met Vader Abraham en de smurfen, waarop het smurfenlied 1 en 2 en enkele nummers van Boney M. op een casettebandje. Zo spannend toen ik rolschaatsen kreeg; eerst laarzen aan, zodat de bandjes niet in je benen sneden/knelden, maar om je laars gingen en dan proberen vooruit te komen...zwaaiend met m'n armen om m'n evenwicht te houden en vaak meer "lopend" dan rijdend vooruit komen...

 6. avatar
  Jan Schwachöfer

  Vergeet niet dat die 59 britse ponden in 1977 nog steeds 590 gulden waren. Een fors bedrag in die tijd.

 7. avatar
  Paul Verhaegh

  De ramp op Tenerife gebeurde omdat de KLM-gezagvoerder ongeduldig was en de start begon voordat hij clearance had. Hij wilde namelijk graag naar huis. Dit is middels onderzoek vastgesteld. Dat Nederland dit niet toe wil geven doet aan de feiten niet af. Ik weet verder niet wie Pan An is, maar de Amerikaanse maatschappij heette echt Pan Am. (Pan American World Airlines).

 8. avatar
  Rien Kessel

  In het Nederlandse rapport stond dat de KLM-gezagvoerder op het woord "oké", vertrokken was. Maar uit de opnames van de voicerecorder bleek dat de gezagvoerder al zes seconden voor dat woord aan de start begonnen was. Echter, ook door andere miscommunicaties en het gebrekkige vliegveld, o.a. het ontbreken van grondradar, heeft deze vreselijke vliegramp plaatsgevonden.

 9. avatar
  Henk Fennema

  ik moest nog even lachen van de aanhaling archeoloog vond met opgravingen dat nederland was al meer 10000 jaar lang bewoond. ik werkte in 1968 mee aan het toen nieuwe melk fabriek in Wartena Friesland . Toen de fundering werd gegraven [ vrij diep inverband de veenlaag onder de klei] vond men een kop met hoorns van een koe, er werd direct een archeoloog bij gehaald , die kwam op met het woord [OER KOE duizende jaren oud] omdat vroeger de inlandse zee tot Wartena kwam.Alle kranten volgden de ontdekking. Veel later met haast geen verhaal werd verklaard dat het een moderne koe was .juist vermist en vast geraakt in het toen ingepolderd land en later met sand opgespoten land voor construction.