Ga naar de inhoud

Van de grootste vliegramp ooit tot de doorbraak van ABBA – dit gebeurde er in 1974

1974

In 1974 konden de eerste boodschappen gescand worden met een streepjescode, brak de Zweedse popgroep ABBA door, luisterden we graag naar ‘Rock your baby’ van George McCrae en vond de grootste vliegramp ooit plaats. Dit gebeurde er allemaal in 1974!

De muziek in de jaren ‘74

1974 was het jaar dat ABBA door brak. Best een bijzonder verhaal, want ze zijn bekend geworden door het Eurovisie Songfestival. De Zweedse popgroep debuteerde hier met ‘Waterloo’. Ze wonnen niet (de hoofdprijs ging naar Mouth & MacNeal) maar werden later wel het meest populair. In 2005 werd ‘Waterloo’ verkozen tot het beste Songfestival liedje ooit. De grootste hit van 1974 kwam van George McCrae. Het liedje ‘Rock your baby’ was een van de eerste disco hits. 

Top 10 van 1974

 1. Rock your baby – George McCrae
 2. Sugar Baby love – The Rubettes
 3. Be my day – The Cats
 4. Dyna-mite – Mud
 5. Tiger feet – Mud
 6. Swinging on a star – Spooky & Sue
 7. Gigi L’amaroso – Dalida
 8. The Wall Street Shuffle – 10cc
 9. Kung Fu fighting – Carl Douglas 
 10. I don’t wanna die in an air disaster – Albert Hammond 

Televisie in de jaren ‘74

Kan jij de spannende jeugdserie Q & Q nog herinneren? Hier maakten 2 vrienden, Aristides Quarles van Ispen en Wilbur Quant de meest uiteenlopende dingen mee. De serie werd uitgezonden op zaterdagavond, waar je samen met ruim 4 miljoen Nederlanders naar keek. Ook the ‘Six Million Dollar Man’. De bizarre serie gaat over een astronaut, die na een vreselijk ongeval wordt omgebouwd. Verschillende delen van zijn lichaam worden vervangen door biotische implantaten. Vanaf dat moment is hij een cyborg – half man, half machine. Verder zorgde Joop van Tijn voor veel ophef door het in Open en Bloot over neuken te hebben. Tot slot keken we graag naar de hilarische komedie serie ‘Wordt u al geholpen?’. 

Gebeurtenissen in ‘74

Boodschappen scannen is nu heel normaal. In 1974 was dat misschien wel de meest unieke gebeurtenis van het hele jaar. Op 26 juni ‘74 werd er voor het eerst een product met streepjescode gescand aan de kassa. Om precies te zijn, ging dit om een pakje Wrigly kauwgom. De meest verschrikkelijke dag was op 3 maart, toen de grootste vliegramp van de geschiedenis plaatsvond. Doordat het achterste vrachtluik niet goed gesloten was, sloeg de deur open. Door het plotselinge drukverschil barstte de romp.

Alle 340 passagiers waren op slag dood. Gelukkig gebeurden er in ‘74 ook wat positieve dingen. De eerste Volkswagen Golf kwam op de markt. Op 10 juli 1974 werd de olieboycot tegen Nederland opgeheven. Eindelijk, want het kon echt niet langer. Ruim een maand later, werd op 30 augustus de eerste Nederlandse satelliet gelanceerd. In 1974 werd ook de minimumsnelheid geïntroduceerd. De auto’s waren zo in opkomst, dat het anders niet meer veilig op de weg was. 

Sport in ‘74

Het WK schaatsen schreef dit jaar geschiedenis. Niet omdat schaatstalent Harm Kuipers tweede werd, maar omdat een Zwitserse schaatser voor het eerst in een strak pak verscheen. Iedereen lachte hem uit en maakte hem belachelijk. 2 jaar later schaatste iedereen in zo’n strak pak. Oeps… Op 29 mei 1974 maakte het Nederlandse voetbalpubliek voor het eerst kennis met voetbalrellen. Met 150 man politie tegenover het dubbele hooligans, kon men niet voorkomen dat er meerdere gewonden vielen. Tijdens de wedstrijd Feyenoord – Tottenham Hotspur vielen ruim 200 gewonden.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 25

 1. avatar
  Edwin Kasteleijns

  Mijn herrinnering uit 1974 is dan we op de camping in Spanje waren en daar het Nederlands elftal de finale WK speelde. 1 groot feest Helaas niet gewonnen

 2. avatar
  Gina voorheen Ineke Verzendaal

  Werd bij zoon geboren.

 3. avatar
  Anny Gramsma

  Mijn dochter werd ook in 1974 geboren.

 4. avatar
  Harm Dallinga

  Als ik aan 1974 terug denk dan blijft voor mij 31 augustus de meest droevige datum, n.l. de sluiting van de zee zender VERONICA (en Noordzee)!! Een onvergetelijke muzikale tijd(1960-1974)

 5. avatar
  Marchel Hendriks

  de verloren finale was ook niet fijn, maar de sluiting van de zeezenders staat ook nog in mijn geheugen gegrift. Gelukkig hebben we nu 192tv en 192radio.

 6. avatar
  rob schreiner

  Helaas werden de honden van enkel de duitse vrijwilligers in de kibboets ( Israel ) opgehangen tijdens de WK finale voetbal te Munchen '74.....dat was heel erg om persoonlijk te aanschouwen...!!!

 7. avatar
  Lex van Boetzelaer

  Het ophangen van honden is natuurlijk niet goed te praten. Maar bedenk wel dat er vooral in die tijd nog massa's Joden waren met grote oorlogstrauma's en een afkeer van Duitsland. Dat plaatst hun actie in 1974 wel in een ander daglicht.

 8. avatar
  Alexander uit de Bulten

  In een adere daglicht of niet we weten nu ook wat hun zelf daar de Palestijnen aan doen en er zit zelfs een extreem rechtse partij in de regering.

 9. avatar
  Leo van Dijk

  Was bij die wedstrijd van Feijenoord aanwezig , ouders zeer bezorgd voor de tv en wachten tot we , mijn broer en ik weer veilig thuis waren.Daarna helaas nog vaak onrust en rellen tijdens voetbalwedstrijden , waneer STOPT dit ?

 10. avatar
  Cor Timmermans

  Er waren ook twee gijzelingen dat jaar. Ten eerste 13 september in de Franse Ambassade in Den Haag. Ten tweede in de Scheveningse strafgevangenis, beëindigd op 31 oktober 1974. Twee gijzelnemers waren Daan de Nie en Jan Brouwers, zij zaten gevangen wegens een eerder door hen uitgevoerde gijzeling begin 1973 na een bankoverval bij Deil. De Nie was een bekende Haagse criminele familie. De twee andere gijzelnemers waren een Palestijnse vliegtuigkaper en een Algerijn. Zij hadden eerder deelgenomen aan een vliegtuigkaping. De beëindiging vond plaats door mariniers. De gijzeling begon door een in de gevangenis optredend kerkkoor te gijzelen.

 11. avatar
  Emmy Nijhuis

  Even een correctie: Abba heeft wel degelijk het songfestival in 1974 gewonnen met het nummer "Waterloo". Het jaar ervoor deden ze mee met het nummer "Ring ring" en daar wonnen ze niet mee.

 12. avatar
  Leo Valk

  Helemaal juist, Emmy!

 13. avatar
  Alexander uit de Bulten

  1974 het jaar dat er nog goede tv programma`s waren en niet de zoveelste kopie van nu.

 14. avatar
  Aalt van Asselt

  en niet te vergeten ... getrouwd in 1974 en nu dus al meer dan 48 jaar

 15. avatar
  Edward Mulder

  Ik kan de eerste 9 hits zo meezingen! Prins Bernhard (oom van ...) werd ook "The Six Million Dollar Man" genoemd, vanwege de steekpenningen die hij van Lockheed Martin had aangenomen om hun vliegtuigen bij de regering te promoten.

 16. avatar
  Kees Enzler

  Die opmerking van grootste vliegramp klopt niet, dat was de vliegtuigramp van Tenerife op zondag 27 maart 1977, toen op de luchthaven Tenerife Noord op het Canarische eiland Tenerife twee vliegtuigen van het type Boeing 747 – een van Pan American World Airways (Pan Am) en een van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) – op elkaar botsten. Daarbij kwamen 583 mensen om het leven. Het is daarmee de grootste ramp uit de geschiedenis van de luchtvaart. Slechts 61 inzittenden, allen aan boord van het Pan Am-toestel, overleefden de ramp.

 17. avatar
  Leo Valk

  Ja Kees, daar gaat ze weer... De vliegramp op Tenerife was veruit de grootste ooit. Een klant van mij, waarvoor ik een Volvo 164 restaureerde op dat moment, kwam maandenlang niet opdagen om te zien hoe het ervoor stond met zijn auto, en ik had natuurlijk geen idee dat hij bij dat vliegongeluk was betrokken. Later uiteraard wel. Hij heeft nog jarenlang last gehad van deze traumatische ervaring!

 18. avatar
  mariel lavrijsen

  Goed om te lezen, dat een vergissing gemeld wordt, waardoor het een completer beeld wordt, evenals er situaties gebeuren/gebeurden, waarvan het belangrijk is om deze in de juiste context of ander daglicht te zien en niet alleen met onderbuikgevoel.

 19. avatar
  Cobi Delies

  Met de jaarwisseling van '73 naar '74 lag ik in het ziekenhuis in Zaandam, mijn dochter was net geboren en per 2 januari zouden we verhuizen naar Middelburg (Zeeland) mijn man heeft dat dus alleen gedaan met wat hulp van mijn zus. Het was raar om vanuit het ziekenhuis gelijk naar een nieuwe woning te gaan, waar wel al je spulletjes staan, maar die heb je zelf niet zo neergezet. Gelukkig was het toen nog gebruikelijk om tien dagen in een ziekenhuis of kraamkliniek te zijn na je bevalling.

 20. avatar
  Jacques Kemper

  Volgens mij werd ABBA nr 1 in 1974 en Mouth en MacNeal nr 3.

 21. avatar
  Leo Valk

  Jacques, ik heb het elders al gezegd, Ilse slaat wel vaker de plank totaal mis. Dat je een foutje kunt maken kan ik me nog wel enigzins voorstellen, maar er dan verder op ingaan door te zeggen dat ze later wel meer succes hadden?

 22. avatar
  Ilonca Franke

  Je hebt gelijk, Jacques. Helaas heeft Ilse het wel vaker mis, maar komt ze niet met een rectificatie. Ze is eigenlijk ook wat te jong om over deze tijd te kunnen schrijven.

 23. avatar
  Ruud Ebbelink

  Ilse googled een beetje en draait dan in 2 minuten haar verhaaltjes in elkaar. Erg jammer. Misschien moet er iemand haar plaats overnemen die wel geïnteresseerd is.

 24. avatar
  Leo Valk

  Hoe de meest belangrijke gebeurtenis uit 1974, voor de jeugd, maar ook ouderen, het verdwijnen van Radio Veronica, hier over het hoofd kan worden gezien, is mij een compleet raadsel! Het is nu bijna 50 jaar geleden, en ik kan er nog woest om worden! “VERONICA BLIJFT, ALS U DAT WILT" 31 Augustus 1974, het einde van een periode met off-shore muziek, met "piratenzenders" zoals Radio Caroline, Radio London, Radio Mi Amigo, Radio Noordzee, werd voor ons bewerkelijkheid met het verdwijnen van Radio Veronica. 192, goed idee, luister mee naar Veronica! 538 Volle kracht, volle kracht, volle kracht! Jarenlang hield het geliefde Radio Veronica de jeugd en de populaire muziekliefhebbers in zijn greep. Veronica maakte de Nederlander bekend met het begrip "horizontale programmering", en dat was een verademing in vergelijk met het tot dan toe gevolgde "format". Wat zeg ik, er was niet eens een format! Alles ging kris kras door elkaar op Hilversum I en II. Horizontale programmering kwam uit de VS. Het betekende dat elke dag, of elke week op hetzelfde tijdstip een bepaald programma of een rubriek uitgezonden werd, zodat je herkenning kreeg met zo'n programma, je wist dat je er op kon rekenen, en de z.g. "radiogids" was niet, of nauwelijks meer nodig. Veronica zorgde ook voor de Nationale Zaterdagmiddag gebeurtenis in de vorm van de Veronica Top 40, en uiteraard elke week op hetzelfde tijdstip. Veronica droeg ook zorg voor de promotie van Nederlandse en Nederlandstalige acts, voor de Veronica Drive-In Shows etc. etc. Het zond reclame's uit(toen nog taboe voor de reguliere zenders), en maakten daar natuurlijk dikke winst mee. En zo gauw als het met geld te doen heeft, bovendien geld waarvan de regering niet kan profiteren, dan ga je een stap te ver. Veronica moest en zou weg. Eerst zorgde men voor "popzender" Hilversum III, zodat wanneer het eenmaal zover zou komen, het publiek een beetje gesust zou zijn, en niet voor al teveel problemen zou gaan zorgen. Dat die z.g. popzender een zwak aftreksel bleek van onze geliefde off-shore radiostations, mocht daarbij de pret niet drukken. We weten allemaal hoe het uiteindelijk is gelopen. Na het eerst strafbaar stellen van medewerking aan de off-shore stations, en er alles aan te hebben gedaan deze stations het werken onmogelijk te maken, was daar dan die miserabele minister, oud voorzitter van de KRO notabene(wat kun je verwachten), Harrie van Doorn. Wat had ik een hekel aan die vent met zijn brilletje, grijze krulletjes en dat chagrijnige gezicht. Hij kreeg het voor elkaar. De Veronica luisteraars protesteerden uit volle borst, maar niets hielp. "VERONICA BLIJFT, ALS U DAT WILT", wie kan zich de slogan en ook de stickers niet meer herinneren? De muziekwereld schaarde zich achter Veronica, maar de stem van de Veronica aanhangers werd niet gehoord. Geld is lelijk, als je er niet de beschikking over kunt krijgen, en ziedaar, Veronica verdween! Het mocht weliswaar terug komen, eerst als aspirant omroep, maar moest dan ook tv gaan doen, 1 uurtje tv in drie weken, daarna C-omroep. En toen dat eenmaal een feit was mocht het, hoe haalden ze het in hun gestoorde koppen, de spits afbijten op het inmiddels gelanceerde Hilversum IV, de zender voor Klassieke Muziek! Wat een etterbakken waren het toch. Ik weet nog dat het eerste programma van Veronica op een vrijdagmorgen om 9.00 uur werd gepresenteerd door, heel toepasselijk, ene d.j. "Simon Somber"! Ik moest vandaag opeens denken aan een single van Peter Koelewijn, mijn oud stadgenoot, en bij het horen ervan werd ik verdrietig en woest tezelfdertijd. De tekst is zo treffend, en zo waar..."Veronica Sorry, is het nu allemaal echt voorbij?" Ja, dat was het, op die 31ste Augustus 1974. Na 14 jaar was het laatste uur daar. Ik woonde in Eindhoven, en radio Veronica kwam daar niet erg sterk door op de AM middengolf. De beste ontvangst had ik op mijn Philips autoradio. In de huiskamer had ik mijn stereo installatie, maar zoals gezegd, nauwelijks Veronica ontvangst. Ik sloot dus een luidsprekerkabel op de speakeruitgang van mijn Philips autoradio aan, en leidde die naar binnen, naar mijn ITT Schaub Lorenz cassetedeck. Zo had ik in elk geval een acceptabele opname van het laatste uur van Radio Veronica, met ook de trieste woorden die Rob Out sprak. Een klein stukje daarvan was:"en met het verdwijnen van Radio Veronica, sterft ook een beetje de democratie in Nederland"!... We weten inmiddels dat die woorden waarheid bevatten. Onze regering hoort het volk, net als in 1974, niet! Nou, ik heb mijn hart ff gelucht. Ik heb bovenstaande herinneringen niet op absolute correctheid gecheckt, dus als je ergens op een foutje stuit, neem het mij niet al te kwalijk. Mijn dag is al slecht genoeg sinds het verdwijnen van Veronica weer in mijn gedachten opkwam. https://www.youtube.com/watch?v=TqaoD4tjKwM

 25. avatar
  Ruud Ebbelink

  1974 Het jaar dat mijn grote en enige liefde geboren is: Cindy V Dat Ilse dit niet weet/vermeld neem ik haar uiteraard niet kwalijk. Maar voor mij de belangrijkste gebeurtenis van 1974.