Van de Andesvliegramp tot het debuut van Pippi Langkous – dit gebeurde er in 1972

5 november 2022

|

5 minuten leestijd

Van de Andesvliegramp tot het debuut van Pippi Langkous – dit gebeurde er in 1972. Uitgelichte afbeelding

1972 was het jaar van de grootschalige melkcampagne van Joris Driepinter, was Pippi Langkous voor het eerst op televisie, waren plateauzolen helemaal hot én vond de Andesvliegramp plaats. Dit gebeurde er allemaal in 1972! 

De muziek in de jaren ‘72

In 1972 luisterden we maar al te graag naar Mouth & MacNeal. Ze hadden dit jaar wel 5 top 10-hits! Het welbekende duo bestond uit Willem Duyn – ook wel bekend als Big Mouth – en Sjoukje van ‘t Spijker, ook wel Maggie MacNeal genoemd. Ze waren van 1971 tot 1974 succesvol. Ook de symfonische rock- en popmuziek van de band Earth & Fire deed het erg goed. De groep uit de Haagse voorstad Voorburg scoorde hoog met haar nummer 1-hit ‘Memories.’ Kan jij je dit liedje nog herinneren? Leuk om eens terug te luisteren.

Top 10 van 1972

  1. Un canto a Galicia – Julio Iglesias 
  2. Sacramento – Middle of the Road
  3. Let’s dance – The Cats
  4. Ich hab’ die Liebe geseh’n – Vicky Leandros 
  5. Popcorn – Anarchic system 
  6. Apres toi – Vicky Leandros 
  7. Poppa Joe – Sweet 
  8. I put a spell on you – Creedence Clearwater Revival
  9. Hello-a – Mouth & MacNeal 
  10. Borriquito – Peret

Televisie in de jaren ‘72

Oh, waar moeten we beginnen! Televisie in het jaar 1972 deed een hoop stof opwaaien. Te beginnen met de film ‘Deep Throat’. In deze film, die in de bioscoop te zien was, waren zeer veel expliciete seksscènes te zien. Vanwege de ‘ernst’ van de situatie stond minister Dries van Agt de film alleen toe in bioscopen met minder dan 50 stoelen en mochten alleen volwassenen de film bezoeken. Jaren later kwam de film weer in de picture, want de hoofdrolspeler was door haar agressieve echtgenoot blijkbaar gedwongen om mee te werken. Gelukkig was er ook nog positieve televisie, namelijk de komst van Pippi Langkous. De eerste aflevering werd in 172 vertoont op televisie. 3 maal 3 is 6… 

Trends in de jaren ‘72

De welbekende campagne van Joris Driepinter werd voor het eerst gevoerd in 1972. Met 3 glazen melk per dag was je tot sterke staaltjes in staat. Dat liet het Zuivelbureau kinderen geloven. Hij kon door 3 glazen melk een olifant of brandweerwagen met 1 arm optillen. Later bleek dat melk helemaal niet zo goed was. Ook de hotpants was helemaal in; hoe hoger de broek, hoe beter. Net zoals nu eigenlijk! Ook mannen deden mee aan deze trend – dat is nu niet het geval.

Gebeurtenissen in ‘72 

Op 13 oktober 1972 vond de Andesvliegramp plaats. Een Uruguayaans vliegtuig crashte op een gletsjer in de Andes op de grens van Argentinië en Chili. Slechts 16 van de 45 inzittenden overleefden het ongeval. Zij wisten 72 dagen lang te overleven in ijskoude omstandigheden, mede door het eten van het vlees van hun overleden medepassagiers. Ze werden op 22 december gered. Een paar dagen eerder vond het Legendarisch Verkiezingsdebat plaats. Met de oneliner ‘Sinterklaas bestaat. Daar zit-ie, achter de tafel!’ scoorde VVD-leider Hans Wiegel (doelend op Joop den Uyl) veel punten. Ook de beroemdste oorlogsfoto uit de geschiedenis is gemaakt in ‘72. Het gaat om de foto van een 9-jarig meisje op de Hoofdweg. Tot slot werd op 7 juli 1972 het gebruik van softdrugs gedoogd. 

Sport in ‘72

In 1973 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Japan. In totaal haalde Nederland maar liefst negen schaatsmedailles. Een paar maanden werd de Olympische Spelen in München ontsierd door een gruwelijke gijzeling. 8 leden van de Palestijnse terreurgroep ‘Zwarte September’ gegijzelden 11 Israëlische atleten in het Olympisch dorp. Ze eisten de vrijlating van ruim 200 landgenoten uit Israëlisch gevangenschap. Hier ging de president niet mee akkoord. De gewapende aanval om de gijzelaars te bevrijden ging mis: alle gijzelaars werden vermoord. Tot slot won Ajax de KNVB beker en werd kampioen van de Eredivisie.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 9
Marcel Faas avatar
Marcel Faas

2 december 2022 9:02:47 PM

Het nummer Borriquito van Peret zal ik nooit vergeten. Mijn vader werkte in die tijd voor een klein platenmaatschappijtje in Nederland en moest daarvoor ook dit singletje van Peret verkopen als vertegenwoordiger zijnde. Wij hadden zodoende ook dit singletje, wat binnen korte tijd een grote hit bleek.

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

2 december 2022 8:08:24 AM

De reclame omschrijving van | heel sterk worden, door melk”. doet me erg aan Popeye en zijn blik spinazie denken en Pippi Langkous vond ik heel leuk, ook de boeken die ik nog heb, al zie je nu wel, dat veel nogal “nep” gefilmd is. maar wat leek het me fijn, om zo sterk en zo vriendelijk te zijn, dan hoefde je in mijn beleving, toen, nergens meer bang voor te zijn.

Alexander uit de Bulten avatar
Alexander uit de Bulten

1 december 2022 5:13:51 PM

Popcorn was van Hot Butter maar de originele uit 1969 is van Gershon Kingsley.
Echter zijn er 13 verschillende versies uitgebracht de laatste van Grazy Frog.

Hans Spa avatar
Hans Spa

1 december 2022 5:02:46 PM

Tja, Apres toi van Vicky Leandros, die, geheel terecht overigens het songfestival won. Ik herinner me nog dat iedereen bij ons thuis, we keken het songfestival destijds met mijn ouders en mijn oom en tante, in applaus uitbarstte na de laatste tonen! Terecht zeg ik achteraf!

Sneek Ingrid van der Kallen Sneek avatar
Sneek Ingrid van der Kallen Sneek

1 december 2022 12:51:08 PM

Joris Driepinter bestond al in de jaren 60 met zijn befaamde boodschap: ‘drie glazen melk per dag’. Ik was niet gek op melk maar ik wilde net zo sterk worden als hij. ‘s Avonds zette ik drie grote glazen op het aanrecht. Die schonk ik vol met melk. Ik dronk ze achterelkaar leeg. Wat voelde ik me later belazerd door die reclame. Zo sterk als Joris ben ik nooit geworden.

Dick Kuyper avatar
Dick Kuyper

1 december 2022 12:49:08 PM

Joris Driepinter wordt genoemd als spelend in 1972. Volgens mijn herinnering was dat echter al in eind jaren vijftig.

Nathalie Van buul avatar
Nathalie Van buul

17 november 2022 6:36:48 PM

Erg leuk verhaal Ilse heb natuurlijk ook veel van m’n ouders gehoord maar was er toen nog niet want ik ben geboren in 1975 ’t jaar waarin Teach-Inn met Dinge Dong ’t Songfestival won.

P.M. Altorffer-Kraan avatar
P.M. Altorffer-Kraan

17 november 2022 9:12:05 AM

Leuk stuk Ilse!

Corrie Plaizier avatar
Corrie Plaizier

8 november 2022 11:00:47 PM

Gaat over 1972 en dan Top 10 van 1971?

?