Van klikklakballen tot de hit Manuela – dit gebeurde er in 1971

13 oktober 2022

|

4 minuten leestijd

Van klikklakballen tot de hit Manuela – dit gebeurde er in 1971. Uitgelichte afbeelding

1971 was het jaar van klikklakballen, werd James Bond in Nederland opgenomen, was de hotpants helemaal hot, luisterden we maar al te graag naar ‘Manuela’ van Jacques Herb, konden we genieten van de eerste aflevering van Te land, ter zee en in de lucht en werd de McKroket geïntroduceerd. Dit gebeurde er allemaal in 1971!

De muziek in de jaren ‘71

Muziek was in 1971 enorm belangrijk. Hoewel Manuela van Jacques Herb met stip op #1 staat, was het de hit Non non rien n’a changé – Les Poppys die het langst bovenaan de hitlijsten bleef staan. Hij is dat jaar helemaal plat gedraaid – en we vinden de hit nog steeds leuk. Ook ‘Waarheen, waarvoor,’ was een topper. Dit liedje werd vroeger heel vaak gebruikt op begrafenissen. Luister maar hem eens terug. Nostalgie ten top.

Top 10 van 1971

  1. Manuela – Jacques Herb
  2. Waarheen, waarvoor – Mieke Telkamp
  3. Non non rien n’a changé – Les Poppys
  4. Du – Peter Maffay
  5. Soley soley – Middle of the Road
  6. Soldiers who wants to be heroes – Rod McKuen
  7. Zou het erg zijn, lieve opa – Wilma, Vader Abraham
  8. Soldier prayer – Oscar Harris
  9. Proud Mary – Ike & Tina Turner
  10. Borriquito – Peret

Televisie in de jaren ‘71

In 1971 was de allereerste aflevering van Te lang, ter zee en in de lucht. In het eerste onderdeel ‘Vlieg er eens uit,’ moesten deelnemers in een zelfgemaakt vliegtuig van een verhoging van 8 meter springen en dan zo hoog mogelijk in de lucht blijven. Het commentaar van André van Duin maakte het helemaal af. Ook genoot je van Zorro op de televisie.

Trends in de jaren ‘71

Klikkeballen: een van de grootste rages van 1971. Met een koortje aan beide kanten had je een plastic bal. In het midden was er een lipje, waarmee je het geheel tussen de duim en vinger kon vasthouden. Zo hard als je kon bewoog je het lipje heen en weer. 1971 was ook het jaar van de hotpants – voor iedereen die dacht dat het na de minirok niet nog korter kon. Zelfs mannen deden mee aan deze modetrend.

Gebeurtenissen in ‘71

In 1971 kwam de eerste McKroket op de markt, werd Qatar onafhankelijk van Groot-Brittannië en overlijdt Louis Armstrong, protesteren de Dolle Mina’s tegen de abortuswet en werd er voor het eerst handel bedreven op de NASDAQ.

Sport in ‘71

In 1971 had de bokser Muhammad Ali zijn eerste Nederlaag tegen ongeslagen wereldkampioen Joe Frazier. Dit gevecht staat nog steeds bekend als ‘The Fight of the Century’. Ook werd Johan Cruijff aan het einde van het jaar als eerste Nederlander uitgeroepen tot beste voetballer van Europa.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

29 november 2022 3:47:30 PM

Leuk al die herinneringen, vooral van de laatste omschrijving van Wim de Moet! (Hopelijk nog steeds met haar getrouwd?)
Van de Poppy’s ken ik alleen “Visite”met Lenny Kuhr, al weet ik niet of dat ook in 1971 was.

Wim de Moet avatar
Wim de Moet

25 november 2022 10:20:55 PM

1971- trouwde ik met het mooiste meisje van Den Haag en verre omstreken.

Willem Sepers avatar
Willem Sepers

24 november 2022 10:49:59 PM

1970 was al een topjaar maar 1971 kon er ook wat van.
Begin dat jaar was ik op bezoek bij iemand die hele bakken met oude Rock & Roll singles uit de jaren 50 had. Hij was ook lid van het blad Rockville International waarin platen aangeboden werden. Er ging een wereld voor mij open !
In juli twee weken naar Mallorca ( El Arenal/C’an Pastilla ) Daar moest je zijn als 22 jarige ! ( en het was er een stuk gezelliger dan tegenwoordig…..) Oh ja , sorry fans, maar Peter Maffay’s “Du” vond – en vind – ik AFSCHUWELIJK !!!

Lex van Boetzelaer avatar
Lex van Boetzelaer

24 november 2022 8:28:37 PM

In diezelfde periode hadden we ook de fluitbuizen. Dat waren geribbelde plastic buizen (soort stofzuigerbuizen) die gingen fluiten als je ermee rondzwaaide. Hoe harder je die rondzwaaide hoe hoger de fluittoon. De stijging van de toonhoogte ging niet vloeiend, maar met kleine regelmatige stapjes.

Janneke de Jonge avatar
Janneke de Jonge

24 november 2022 6:41:09 PM

Hotpants ja…. ik was 14 en had een lila hotpants met kniekousen erbij tot over de knie.
De blauwe plekken van de klik-klak zijn inderdaad ook herinnering.
En ‘du’ en ‘Angie’ waren favoriet.
Verder de strijd op school of we een pukkel mochten gebruiken. Het mocht niet. De gehuurde boeken moesten in een leren boekentas.
Verder de Jopper jas. En…de soulbroek.

Jan Medema avatar
Jan Medema

24 november 2022 6:10:48 PM

De Klikkeballen; er zijn zelfs mensen komen te overlijden door de Klikkeballen. Het was niet helemaal zonder gevaar. Daarna was de rage ook snel voorbij. Wat ik me ook nog kan herinneren, waren de zgn jojo’s van de Coca Cola company. Ook dit was een rage. Sommigen waren heel goed in, door de Jojo in de lucht te werpen en daarvanuit de jojo weer laten oprollen.

Marianne Rewijk avatar
Marianne Rewijk

24 november 2022 5:47:39 PM

Toen was ik 12 en ging na eindweek van de 6e klas St.Annaschool in Sassenheim (musical meester Prikkebeen!) naar de Don Bosco Mavo waar ik verliefd werd op John T. die ik niet durfde aan te spreken. Toen waren de Franse Poppys favoriet, nu alles van Ike & Tina Turner en stiekem Du van Peter Maffay. Keek ook Zorro en Dallas ( kan later zijn). Mooie tijd.

Ada Rasser avatar
Ada Rasser

24 november 2022 11:21:29 AM

Mijn heerlijkste HOTPANT jaar van mijn leven, met zaligmakende hardrock music en sex, NOdrugs & rock’nroll💘

ali meutstege avatar
ali meutstege

24 november 2022 10:25:40 AM

In 1971 Ging ik van de Lagere School naar de Middelbare school. Dat hield in dat ik van Deldenerbroek naar Hengelo naar Hengelo fietste, en daar mee had ik geluk dat ik doordeweeks bij m,n tante mocht logeren die op een boerderij halfweg tussen Delden en Hengelo woonde. Vrijdag,smiddags ging ik dan na schooltijd naar huis en in vakantie,s ook. En zondagmiddag,s ging ik weer terug naar mijn tante.

?