Ontdek PLUS

Van de eerste reclames in kleur tot het eerste protest van de Dolle Mina’s – dit gebeurde er in 1970

|

3 minuten leestijd

Van de eerste reclames in kleur tot het eerste protest van de Dolle Mina’s – dit gebeurde er in 1970. Uitgelichte afbeelding

1970 was een goed jaar voor de Nederlandse bands, keek je maar al te graag naar Mr. Toppop op televisie, verschenen de eerste reclames in kleur, dronk je Exota limonade en kwamen de Dolle Mina’s voor het eerst in actie. Dit gebeurde er allemaal in 1970!

De muziek in de jaren ‘70

1970 was een goed jaar voor de Nederlandse bands. Golden Earring scoorde een hit met ‘Back Home’. Tee Set bracht het populaire nummer over onkruid uit: ‘She Likes Weeds’ en de Volendamse band Cats bracht de 2 hits ‘Marian’ en ‘Where have I been wrong’ uit. Kan jij deze liedjes nog herinneren? Via een bandrecorder luisterde je naar je favoriete hits en door Mr. Toppop wist je precies welke liedjes er populair waren.

Top 10 van 1970

  1. Huilen is voor jou te laat – Corry en de Rekels
  2. Back Home – Golden Earring
  3. El condor pasa – Simon & Garfunkel
  4. In the summertime – Mungo Jerry
  5. Lola – The Kinks
  6. To my father’s house – Les Humpries Singers
  7. Mijn gebed – D.C. Lewis
  8. Mighty Joe – Shocking Blue
  9. Paranoid – Black Sabbath
  10. I don’t believe in if anymore – Rogier Whittaker

Trends in de jaren ‘70

Exota limonade, wie dronk het niet? In 1970 werd het drankje razend populair. Stiekem missen we deze limonade nog steeds… De Dam in Amsterdam werd gebruikt als ontmoetingsplek voor hippies en kon je voor het eerst naar Pinkpop. Wat ook bijzonder was: de eerste reclames in kleur kwamen in 1970 op televisie. Bellen deed je met een draaischijf telefoon.

Gebeurtenissen in ‘70

In 1970 zou project Apollo voor de derde keer mensen naar de maan brengen. Dit mislukte omdat de zuurstoftank van de capsule na 2 dagen ontplofte. De gezagvoerder sprak toen de legendarische woorden: “Okay Houston, we’ve had a problem here’. Gelukkig konden de astronauten veilig terugkeren. Verder werd Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh, getroffen door een van de grootste natuurrampen aller tijden. Een half miljoen mensen kwamen om het leven. De Dolle Mina’s kwamen voor het eerst in actie en protesteerden tegen de positie van de vrouw in de maatschappij.

Sport in ‘70

Een wel heel bijzonder feitje: tijdens de derby Sparta-Feyenoord schoot Treijtel een meeuw uit de lucht. Feyenoord ging er uiteindelijk met de cup vandoor. Tennisster Margaret Court schreef geschiedenis door alle 4 de grote grandslamtoernooien te winnen.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar
Reacties 10+
Johannes (Jan) Veenkamp avatar
Johannes (Jan) Veenkamp

11 november 2022 11:07:25 PM

De schooljaren heb ik op het Groen van Prinsterercollege doorlopen. Heb vaak de rode Exota gedronken. In een vrolijke bui ooit een fles geschud, waardoor deze ontplofte. Was groot fan van Mireille Mathieu. Na schooltijd luisteren naar Franstalige radioprogramma’s, zoals Musicorama op Europe I en RTL-non stop op de lange golf, om zoveel mogelijk liedjes op te nemen. In het weekend luisteren naar Veronica’s top 40 en het klassieke verzoekplatenprogramma In de kaart gespeeld op zondagavond, gepresenteerd door Lex Braamhorst. De meeste opnamen heb ik nog; helaas is het geluid na ongeveer 50 jaar erg dof geworden. Ook vertoont de antieke bandrecorder al aftakelingsverschijnselen. De meeste schoolagenda’s heb ik gelukkig nog bewaard.

Hans Linkels avatar
Hans Linkels

12 november 2022 10:50:08 PM

Johannes, als je weet wat de geluidskop is van de bandrecorder, anders op Youtube dat uitvinden. Met een wattenstaafje wat vochtig is (niet nat!) met gedenatureerde alcohol de voorkant van de kop schoonmaken. Dat stuk waar de band tegen aan loopt. Tevens zit de geluidskop vastgeschroefd met 2 schroefjes. 1 daarvan is verstelbaar. Die kun je wat heen en weer draaien om te kijken of de afstelling daardoor verbetert. Met een halve slag moet je al verschil horen als dat het probleem is.

R. van Tuijn avatar
R. van Tuijn

11 november 2022 7:54:31 PM

Exota was van mijn opa. Het verhaal dat ik hem gehoord: Van Dam wilde dat mijn opa een zogenaamd slachtoffer van een knallende fles (bewezen niet waar) een flinke geldsom zou betalen en anders zou hij hem kapot maken. Mijn opa schijnt gereageerd te hebben met ” Je doet je best maar” en zo geschiedde.

De naam Exota is overgenomen en als ik het goed heb zijn/waren er in de beginne 8 smaken. 4 oude smaken en 4 nieuwe smaken. Hoe het nu is heb ik niet meer bijehouden.

ieneke van arnhem - koelman avatar
ieneke van arnhem - koelman

11 november 2022 5:09:27 PM

Geboortejaar van mijn 1ste kind. Dochter Tanja. Wat was en is ze nog mooi. Altijd trots op mijn dochter. Ze heeft veel bereikt in haar leven, zeker met heel veel doorzettingsvermogen.

Henk van Stipriaan avatar
Henk van Stipriaan

10 november 2022 5:01:28 PM

Wat in ons gezin eind jaren zestig de maaltijd extra kleur gaf was de frisdrank in een zogenaamde beugelfles, alle met witte afsluitdop van porselein en verkrijgbaar in diverse kleuren, zoals cola-bruin (?), oranje en geel. Het exemplaar met de gele vloeistof, bij Jan en mij favoriet, ontlokte eens bij vader Henk de achteloos geformuleerde opmerking: ‘Het heeft niet alleen de kleur, het ruikt er ook naar’. Even later is de drank, we hebben het over Exota, ten onrechte (?) in een kwaad daglicht komen de staan in het ombudsmanprogramma van de VARA met Marcel van Dam, maar dat is een ander verhaal.

Gerard Abarbanel avatar
Gerard Abarbanel

10 november 2022 4:09:09 PM

Ik herinner mij nog een groene sticker met N70 erop. Het was het jaar van de Natuur. Ik zie nog die sticker zitten op de trap in de lagere school.

Rob Aalders avatar
Rob Aalders

10 november 2022 3:28:55 PM

Mijn vader was vertegenwoordiger voor Exota. De hele schuur stond vol. En toen kwam Marcel van Dam met zijn valse beschuldigingen. Einde vrolijkheid. Vreselijke leugenachtige man; helemaal verlubbert.

Rob Aalders avatar
Rob Aalders

10 november 2022 9:11:05 PM

Ach ja, het huizenkraken begon. Our House van C,S,N & Y in de krakersfilm. Coby Schreier die de aftrap min of meer deed in De Waag te Haarlem……

Jeroen Meefout avatar
Jeroen Meefout

10 november 2022 10:22:49 PM

Weet ik nog. Die afschuwelijke Marcel van Dam, die het met gespeelde verontwaardiging zogenaamd voor de “gewone man” opnam, maar zelf luxe in een kasteel ging wonen. O.a. door hem heb ik mijn VARA-abonnement opgezegd. Mijn moeder kocht altijd Exota en mijn zusjes en ik vonden het heerlijk. In Brabant zag je er overal reclame voor.