Ga naar de inhoud

Van de eerste reclames in kleur tot het eerste protest van de Dolle Mina’s – dit gebeurde er in 1970

Update:
1970

1970 was een goed jaar voor de Nederlandse bands, keek je maar al te graag naar Mr. Toppop op televisie, verschenen de eerste reclames in kleur, dronk je Exota limonade en kwamen de Dolle Mina’s voor het eerst in actie. Dit gebeurde er allemaal in 1970!

De muziek in de jaren ‘70

1970 was een goed jaar voor de Nederlandse bands. Golden Earring scoorde een hit met ‘Back Home’. Tee Set bracht het populaire nummer over onkruid uit: ‘She Likes Weeds’ en de Volendamse band Cats bracht de 2 hits ‘Marian’ en ‘Where have I been wrong’ uit. Kan jij deze liedjes nog herinneren? Via een bandrecorder luisterde je naar je favoriete hits en door Mr. Toppop wist je precies welke liedjes er populair waren.

Top 10 van 1970

 1. Huilen is voor jou te laat – Corry en de Rekels
 2. Back Home – Golden Earring
 3. El condor pasa – Simon & Garfunkel
 4. In the summertime – Mungo Jerry
 5. Lola – The Kinks
 6. To my father’s house – Les Humpries Singers
 7. Mijn gebed – D.C. Lewis
 8. Mighty Joe – Shocking Blue
 9. Paranoid – Black Sabbath
 10. I don’t believe in if anymore – Rogier Whittaker

Trends in de jaren ‘70

Exota limonade, wie dronk het niet? In 1970 werd het drankje razend populair. Stiekem missen we deze limonade nog steeds… De Dam in Amsterdam werd gebruikt als ontmoetingsplek voor hippies en kon je voor het eerst naar Pinkpop. Wat ook bijzonder was: de eerste reclames in kleur kwamen in 1970 op televisie. Bellen deed je met een draaischijf telefoon.

Gebeurtenissen in ‘70

In 1970 zou project Apollo voor de derde keer mensen naar de maan brengen. Dit mislukte omdat de zuurstoftank van de capsule na 2 dagen ontplofte. De gezagvoerder sprak toen de legendarische woorden: “Okay Houston, we’ve had a problem here’. Gelukkig konden de astronauten veilig terugkeren. Verder werd Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh, getroffen door een van de grootste natuurrampen aller tijden. Een half miljoen mensen kwamen om het leven. De Dolle Mina’s kwamen voor het eerst in actie en protesteerden tegen de positie van de vrouw in de maatschappij.

Sport in ‘70

Een wel heel bijzonder feitje: tijdens de derby Sparta-Feyenoord schoot Treijtel een meeuw uit de lucht. Feyenoord ging er uiteindelijk met de cup vandoor. Tennisster Margaret Court schreef geschiedenis door alle 4 de grote grandslamtoernooien te winnen.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 21

 1. avatar
  mariel lavrijsen

  Het jaar dat mijn ouders trouwden en de prachtige melodie en zang van El Condor Pasa.

 2. avatar
  Theo Gerard Koot

  We hebben vroeger Exota gedronken. En met name de bruine vonden we lekker. Tot er een fles ontplofte, een krantenartikel, en toen kregen we het niet meer.

 3. avatar
  Theo Gerard Koot

  Lola en Paranoid.

 4. avatar
  piet Catijn

  Exota dat was lekker ik dronk het liefst de rode , een fles die ontplofte, maar zag later op de TV dat dit niet eerlijk is gegaan door deze daad zijn een fabriek stuk , en veel mensen hun baan kwijt geraakt ! en alles in een doofpot gestopt. en toen moesten wij aan de veel duurdere dranken ! ja ik ben nu 75 jaar maar mis die smaak nog steeds in mijn gedachte .

 5. avatar
  Jan Ewalds

  Bij ons thuis is een fles ontploft, met veel schade in de gordijnen

 6. avatar
  R. van Tuijn

  Het heeft heel erg lang geduurd maar we hebben na 2 decennia wel een grote rechtzaak gewonnen. Schrale troost voor alle ex-personeelsleden en mijn vader die het einde van de rechtzaak nooit heeft mogen meemaken.

 7. avatar
  René Roose

  Ik weet nog dat wij in Middelburg kwamen wonen in november '68 in een rijtje van 6 huizen. Net als mijn vader werkten / dienden alle mannen op het rijtje bij de Koninklijke Marine. We zeiden dus geen buurman en buurvrouw tegen de buren, maar oom en tante. Wij waren wel de eerste van het rijtje die telefoon hadden. Ik weet nog dat ik een jaar of 5 - 6 was toen mijn moeder tegen mij zei: "Je moet naar tante Regien en dan zeg je: Tante Regien gecondoleerd er is telefoon voor u". Ik wist toen nog niet wat gecondoleerd betekende, maar de buurvrouw was dan voorbereid op het telefoongesprek wat ging plaatsvinden.

 8. avatar
  H.M. van der Raaf

  Mijn dochter geboren, wat was ik gelukkig, nog steeds

 9. avatar
  Willem Sepers

  1970 was voor mij een Topjaar ! Ik had een fijne baan op een orgelfabriek in Bodegraven , slaagde in juni voor mijn rij-examen ( meteen de 1e keer !) , maakte in juli mijn 1e vliegvakantie naar het Spaanse Tossa de Mar . Dat was voor een toen 21 jarige natuurlijk The Place To Be !!! Verder elk weekend naar de stamkroeg Het Witte Paard op de grens van Reeuwijk/Gouda . In het voorjaar kocht ik de laatste Beatles LP Let It Be. Een plaat met een naar bijsmaakje , immers rond dezelfde tijd kondigde Paul McCartney het einde van de band aan . Dat was dus even wat minder leuk nieuws. Overigens , wat die Top 10 betreft : zes nummers daaruit heb ik nog steeds !

 10. avatar
  Klaartje Riemsdijk

  Ook ik heb nog Exota gedronken, de reclame gezien en uiteraard ook de ontplofte fles. Tot mijn grote verwondering kon ik 2 of 3 jaar geleden weer Exota in de fles kopen, halve liters in de kroeg. Echt wel leuk. Moet wel zeggen dat mijn smaak in de loop der jaren verandert is. Het smaakt niet meer zoals vroeger. Denk ook dat afgelopen jaar de flessen niet meer geleverd werden bij ons. Ze werden volgens mij door Hanos hier geleverd en zouden dus ook verder in Nederland nog ergens te koop moeten zijn. Ik woon in een dorp in een gemeente met maar een paar duizend inwoners . We zouden dus niet zo uitzonderlijk moeten zijn.

 11. avatar
  Klaartje Riemsdijk

  Zie net dat ze bij exotafrisdrank.nl te bestellen zijn. Beugelfles en hieronder was er een die de bruine lekker vond, dat is champagnepils. Ik vond zelf die oranje (mandarijn) lekker. Ook nu nog zie je weinig frisdrank met mandarijn.

 12. avatar
  Theo de Haan

  Ik beleefde toen als 18 jarige muzikant met het tamboer, trompetter- en jachthoornkorps Advendo uit Sneek een tournee door de USA. Ik heb daar in Washington tijdens een foto shoot op de trappen van het Capitool gestaan, en telkens als het Capitool in beeld komt tijdens een nieuws uitzending, wordt ik daar aan herinnerd. Verbaasd zag ik daar de kranten die in kleur gedrukt werden toen. Had ik nog nooit gezien als leerling typograaf toen. Een tournee, zo lang geleden, en echt onvergetelijk.

 13. avatar
  Rob Aalders

  Mijn vader was vertegenwoordiger voor Exota. De hele schuur stond vol. En toen kwam Marcel van Dam met zijn valse beschuldigingen. Einde vrolijkheid. Vreselijke leugenachtige man; helemaal verlubbert.

 14. avatar
  Rob Aalders

  Ach ja, het huizenkraken begon. Our House van C,S,N & Y in de krakersfilm. Coby Schreier die de aftrap min of meer deed in De Waag te Haarlem......

 15. avatar
  Jeroen Meefout

  Weet ik nog. Die afschuwelijke Marcel van Dam, die het met gespeelde verontwaardiging zogenaamd voor de "gewone man" opnam, maar zelf luxe in een kasteel ging wonen. O.a. door hem heb ik mijn VARA-abonnement opgezegd. Mijn moeder kocht altijd Exota en mijn zusjes en ik vonden het heerlijk. In Brabant zag je er overal reclame voor.

 16. avatar
  Gerard Abarbanel

  Ik herinner mij nog een groene sticker met N70 erop. Het was het jaar van de Natuur. Ik zie nog die sticker zitten op de trap in de lagere school.

 17. avatar
  Henk van Stipriaan

  Wat in ons gezin eind jaren zestig de maaltijd extra kleur gaf was de frisdrank in een zogenaamde beugelfles, alle met witte afsluitdop van porselein en verkrijgbaar in diverse kleuren, zoals cola-bruin (?), oranje en geel. Het exemplaar met de gele vloeistof, bij Jan en mij favoriet, ontlokte eens bij vader Henk de achteloos geformuleerde opmerking: ‘Het heeft niet alleen de kleur, het ruikt er ook naar’. Even later is de drank, we hebben het over Exota, ten onrechte (?) in een kwaad daglicht komen de staan in het ombudsmanprogramma van de VARA met Marcel van Dam, maar dat is een ander verhaal.

 18. avatar
  ieneke van arnhem - koelman

  Geboortejaar van mijn 1ste kind. Dochter Tanja. Wat was en is ze nog mooi. Altijd trots op mijn dochter. Ze heeft veel bereikt in haar leven, zeker met heel veel doorzettingsvermogen.

 19. avatar
  R. van Tuijn

  Exota was van mijn opa. Het verhaal dat ik hem gehoord: Van Dam wilde dat mijn opa een zogenaamd slachtoffer van een knallende fles (bewezen niet waar) een flinke geldsom zou betalen en anders zou hij hem kapot maken. Mijn opa schijnt gereageerd te hebben met " Je doet je best maar" en zo geschiedde. De naam Exota is overgenomen en als ik het goed heb zijn/waren er in de beginne 8 smaken. 4 oude smaken en 4 nieuwe smaken. Hoe het nu is heb ik niet meer bijehouden.

 20. avatar
  Johannes (Jan) Veenkamp

  De schooljaren heb ik op het Groen van Prinsterercollege doorlopen. Heb vaak de rode Exota gedronken. In een vrolijke bui ooit een fles geschud, waardoor deze ontplofte. Was groot fan van Mireille Mathieu. Na schooltijd luisteren naar Franstalige radioprogramma's, zoals Musicorama op Europe I en RTL-non stop op de lange golf, om zoveel mogelijk liedjes op te nemen. In het weekend luisteren naar Veronica's top 40 en het klassieke verzoekplatenprogramma In de kaart gespeeld op zondagavond, gepresenteerd door Lex Braamhorst. De meeste opnamen heb ik nog; helaas is het geluid na ongeveer 50 jaar erg dof geworden. Ook vertoont de antieke bandrecorder al aftakelingsverschijnselen. De meeste schoolagenda's heb ik gelukkig nog bewaard.

 21. avatar
  Hans Linkels

  Johannes, als je weet wat de geluidskop is van de bandrecorder, anders op Youtube dat uitvinden. Met een wattenstaafje wat vochtig is (niet nat!) met gedenatureerde alcohol de voorkant van de kop schoonmaken. Dat stuk waar de band tegen aan loopt. Tevens zit de geluidskop vastgeschroefd met 2 schroefjes. 1 daarvan is verstelbaar. Die kun je wat heen en weer draaien om te kijken of de afstelling daardoor verbetert. Met een halve slag moet je al verschil horen als dat het probleem is.