Ga naar de inhoud

10 nostalgische geuren van vroeger

Update:
geuren van vroeger

Geuren van vroeger zijn nog steeds te koop. Haal nostalgische herinneringen op met deze 10 geuren die vroeger enorm populair waren. De kans is heel groot dat jij, je moeder of je oma een van deze geuren gebruikt heeft. Vraag maar na!

1. Opium – Yves Saint Laurent

De geur Opium van Yves Saint Laurent was vroeger ontzettend populair. Waarom? Het was een zware, unieke geur. Je was er dan ook enorm fan van – of verafschuwde deze parfum. Tegenwoordig is deze geur (verschenen in 1977) nog steeds geliefd, er worden nog steeds nieuwe edities van Opium op de markt gebracht.

2. Anaïs Anaïs – Cacharel

Deze ultra-vrouwelijke parfum kon absoluut niet ontbreken in dit rijtje. Het merk Cacharel is in 1962 opgericht door Jean Bousquet. In samenwerking met L’Oréal Paris werd een paar jaar later, in 1978 opgericht. De geur was zelfs zo’n succes, dat er ook een kledingmerk is opgezet. Kun jij het kleine, witte flesje met zijn etiket in pasteltinten nog herinneren? Deze romantische geur is nog steeds te koop.

3. Kölnisch Wasser – 4711

Kölnisch Wasser is het bekendste en oudste geurtje ooit. Hij was vroeger zelfs zo populair, dat de kans bijna 100% is dat jouw oma deze geur in haar kast had staan. Deze ‘odeklonje’ werd door sommigen gebruikt als remedie tegen hoofdpijn. Men sprayde de geur dan op een zakdoekje die vervolgens ingeademd werd. Gek he.

4. Gloria Vanderbilt – Gloria Vanderbilt

De parfum Gloria Vanderbilt komt uit 1982. De bedenker van deze parfum schreef ook boeken, had een eigen kledinglijn en maakte kunst. Hoewel het geurtje nu niet meer heel populair is, kun je het nog steeds kopen. De parfum heeft een harmonieuze combinatie van houtachtige en kruidige noten. Spray het maar eens op: de kans is heel groot dat de geur je aan je moeder moet denken.

5. Old Spice – Old Spice Original

Als je het witte flesje met boten erop van Old Spice ziet, denk je waarschijnlijk gelijk aan je vader of opa. Deze eau de cologne werd vaak na het scheren gelijk opgebracht en bleef de hele dag hangen. Old Spice was een klassieke, kruidige geur voor mannen. Deze nostalgische geur is nog steeds te koop en wordt momenteel verkocht als After Shave Geur. Vandaar…

6. Loulou – Cacharel

De Geur Loulou van Cacharel was vanaf dag 1 ontzettend populair. Niet alleen omdat het een hele fijne, zachte geur is – maar ook omdat hij zeer betaalbaar was. De geur werd dan ook voornamelijk gebruikt in de zomer. Het blauwe flesje viel altijd erg op tussen de lichte, doorschijnende flesjes. Al sinds 1987!

7. Maroussia – Maroussia

Dit geurtje uit 1992 is bedacht door de Russische Slava Zaïtsev. Dit iconische bordeauxrode flesje doet je denken aan het begin van de zomer, als de bloemen beginnen te bloeien. Deze intense, vrouwelijke geur heeft een bloemig karakter maar een kruidige ondertoon. Kun je je de vrolijke verpakking ook nog herinneren?

8. Poison – Dior

Poison van Dior is een enorm sterke geur. Zelfs zo sterk, dat het in 1985 in restaurants verboden was om te dragen. Hij stond namelijk bekend als een zeer bedwelmende geur. Tegenwoordig is hij wat minder sterk en zeer geliefd onder een groot publiek. Dior omschrijft het zelf als een verleidelijk parfum met een sensuele mix van bloemen, kruiden en gastronomische aroma’s.

9. No. 19 – Chanel

De iconische No. 5 parfum van Chanel kent iedereen. Maar vroeger won de No. 19 parfum uit 1970 aan populariteit vanwege zijn uitgesproken karakter. Het is een fris parfum met een zachte bloemige geur. Spray hem maar eens op als je in een parfumerie bent, wedden dat je deze geur herkent?

10. Shalimar – Guerlain

Shalimar is helemaal een oud geurtje, hij komt uit 1920. De balsamico-tonen, citrustonen en houtachtige accenten maken deze parfum tot een van de meest elegante parfums ooit gemaakt. Het verhaal van dit geurtje maakt deze parfum helemaal fantastisch. Een keizer was verliefd op een prinses en bouwde daarom prachtige tuinen vol bloemen en kruiden voor haar. Deze werden als ingrediënten gebruikt voor dit geurtje.

Aan welke geur heb jij de meeste herinneringen?

Meer blogs:

categorieën: Van toen

Reacties 36

 1. avatar
  Thea Mous

  Nog 2 geuren (ook nog te koop) L'AIR DU TEMPS van Nina Ricci rook/ruikt heel lekker fris NONCHALANCE - eau de toilette - Dit was HET cadeau voor mijn verjaardag op het werk. (Eind jaren 60) Er bestonden toen ook parfumverstuivers die jezelf kon vullen. Daar ging de Nonchalance dan in. Naast de 4711 had je ook nog BOLDOOT (helaas niet meer te koop) Ja had Boldoot eau de cologne in flesjes. Boldoot ice-sticks. Dit kon je op je voorhoofd smeren bij hoofdpijn en je had ook nog Boldoot zakdoekjes. Deze waren nat en per stuk verpakt in een doosje. Fijn voor onderweg als je bijv. je handen even schoon wilde maken,. Voor mij nostalgische geuren.

 2. avatar
  Henriette Mestrum

  Mijn oudste zus gebruikte altijd fromage, dat was die parfum met de twee vogeltjes , een gele en een blauwe,op het doosje. Die bestaat volgens mij ook niet meer. En soire thé Paris, in dat blauwe flesje. Bestaat volgens mij ook niet meer. 4711 gebruik ik nog steeds. Van Yves Rocher,heb ik altijd Vie Privé gebruikt. Deze is uit de handel genomen. Jammer.

 3. avatar
  Henriette Mestrum

  Het was niet framage, maar Rampage. Misschien weet dit nog iemand.

 4. avatar
  marjan terweij

  Nee het was Ramage,mijn oma gebruikte dat vroeger,en mijn moeder Molineux 5,bestaat niet meer.

 5. avatar
  fia bakker

  Hahahahahha, ik zag het al helemaal voor me. Dat je zus zich insmeerde met fromage/kaas. https://www.fragrantica.nl is een leuke website. Heel erg informatief. Daar zal Rampage ook wel te vinden zijn. Er staan ook parfums op die niet meer te krijgen zijn.

 6. avatar
  fia bakker

  Met die twee vogeltjes dat heet Ramage Bourjois en er zijn zelfs nog volle flesjes van te koop. Prijzen van 40-160 euro.

 7. avatar
  Wilma Steenbakkers

  Henriette, de Soire de Paris bestaat nog wel, maar de geur is veranderd, mijn moeder gebruikte hem altijd. Ze kreeg hem altijd van mijn vader. Dus paar jaar terug op zoek gegaan naar de geur om haar geheugen wat terug te krijgen, helaas was de geur veranderd! In mijn beleving als kind, rook hij een beetje naar onrijpe bananen....

 8. avatar
  fia bakker

  In mijn familie kocht men nog wel eens 'luchies'. Dus parfumflesjes sparen dat ging wel. Boldoot, Maroussia en Charlie(Revlon) van oma. Roma, Anaïs Anaïs, L'Air du Temps, Magie Noire en Trésor, en 4711 in een grote hoekige stopfles. Rozen en andere bloemengeuren. Gloria Vanderbilt en Yves Rocher. De lekkerste uit de verzameling vind ik Dune van Dior, Bruno Banani - Man, Loulou, L de Lolita Lempicka en Mystery van Naomi Campbell(die twee laatsten helaas allebei niet meer te krijgen, overal gezocht). Old Spice nog van mijn vriend van vroeger.

 9. avatar
  Thom Roep

  Ik mis hier met name de geur PATCHOULI ! Van 1967 af een aantal jaren heel passend bij Afghaanjassen, undergroundmuziek en beginnende blowers..

 10. avatar
  Wilma Steenbakkers

  Thom, die miste ik ook, gebruik ik nog steeds!

 11. avatar
  Johan van der Velden

  In mijn schooltijd - jaren 40 en 50 - hadden wij thuis 2 eau de colognes: Boldoot en 4711 en die waren dus van je moeder. Ik gebruikte zelf ook een geurtje (op iets latere leeftijd), maar welke dat was, ben ik kwijt. Naast de 2 eau de Colognes had je natuurlijk ook nog andere geuren, maar die waren pittig aan de prijs. Groet Johan van der Velden

 12. avatar
  Trees van Dam-Hof

  Als 14 jarige had ik Anais Anais, Loulou en Miss Dior als eau de toilette. Het was toen 1973. Ik ging samen met mijn ouders, twee zusjes en broertje voor het eerst met het vliegtuig naar Fuengirola en dan kwam je op Schiphol langs de parfumeriewinkel en kon je zo'n geur voordelig kopen. Als mannengeur had je Brut 33 herinner ik mij nog.

 13. avatar
  Bas de Haan

  Mis een vergelijkbaar overzicht van de populaire herengeuren uit die tijd. Werk zelf al sinds 1985 in de wereld van smaken en geuren. Geur gaat rechtstreeks naar dat gedeelte in je hersenen waar de emoties en herinneringen zich bevinden. Daarom is het zo'n krachtig zintuig. Kijk een naar het volgende overzicht voor de heren: https://vroegert.nl/parfums-voor-mannen-vroeger/

 14. avatar
  fia bakker

  Daarom is het zo vreselijk als je je reuk(+smaak) kwijtraakt. Vroeger na een griepvaccinatie verloren en de wereld wordt is heel plat, eentonig. Het overkomt je dan nooit meer dat er zomaar herinneringen bovenkomen via een geurtje dat je toevallig een keertje ergens opvangt. Misschien nog een tip voor lotgenoten die dat ook is overkomen: na een stuk of zes B12-injecties kon ik een paar jaar geleden weer ruiken. Zelfs rozenblaadjes, gemaaid gras, boslucht en de zee.

 15. avatar
  Tiny Biemans

  Nou ik ken ze allemaal maar ik vond ze vreselijk stinken vooral die opium en van de Bilt , bah nare geuren . 4711 was lekker als je hoofdpijn had , werd zo heerlijk koel op je voorhoofd en slapen ;-)

 16. avatar
  fia bakker

  Een collega besproeide zich helaas wel eens kwistig met dat Vanderbilt, kwam er zo'n hele kegel van die lucht achter haar aan. Geen prettig luchtje nee.

 17. avatar
  Elly Koolen

  ik gebruik nog gloria van de bilt

 18. avatar
  Jose-Marion Reerink

  Ik gebruik al sinds jaren Angel van Thierry Mugler. Daarvoor had ik o.a. Yves Saint Laurent, Dior, Chanel. Begin jaren negentig heb ik Angel leren kennen en gebruik het nog steeds.

 19. avatar
  Hans Beukers

  Mijn oma tracteerde weleens op een dropje uit haar handtasje. Ze had echter ook Eau de Cologne in haar tasje en dat dropje smaakte daardoor heel vies. Een rolletje FAAM drop kostte toen een dubbeltje weet ik nog.

 20. avatar
  jetta bakker

  Ja faam voor een dubbeltje, trok je uit een automaat bij ons naast de vivo v.d Mie

 21. avatar
  YVONNE HARVEY-SHEA

  Ik ben 84 en gebruik nog steeds Anais Anais

 22. avatar
  Roland Sandhövel

  Voor de heren Brut 33. .... jaren 70.

 23. avatar
  piet Catijn

  In Den Haag stond een vuilverbranding +/-1955 het afval dat maar zo zo verbrand was werd met een speciale trein 2x per dag afgevoerd van de Gaslaan door de woonwijk naar het station en dan naar weet niet waar en stinken dat ding en heel Den haag noem de die de 4711 kan iemand zich dat nog herinneren .

 24. avatar
  Marianne Lankheet

  In de jaren 70 was ik dol op de parfumolie Moschus van Nerval. Helaas is hij na een x aantal jaren tot mijn grote spijt uit de handel genomen.

 25. avatar
  Wilma Steenbakkers

  Marianne, was dat dat flesje in die grote bruine verpakking??

 26. avatar
  Elly Schouten

  Toen ik nog een tiener was vond ik Maja parfum en zeep erg lekker. Later in de jaren 70 gebruikte ik Musk oil en mijn man gebruikte de after shave van Old Spice net als mijn vader. Later ging mijn man Russisch Leder gebruiken.

 27. avatar
  tineke zeewuster

  Gebruik als jaren Poison. Toen ik jong bestond er geen poison.

 28. avatar
  harry kruisselbrink

  Fresh Up, Tabac en Pitralon waren geuren die ik me herinner uit de jaren 60/70.

 29. avatar
  Corrie Ramondt - van 't Leven

  Ik gebruik nog steeds Gloria van der Bilt. Heb net weer een flacon leeg. Heerlijk spul. Ik gebruik het al jaren.....

 30. avatar
  Wilma Steenbakkers

  Ik ben al jaren op zoek naar dat kleine flesje uit de India winkel, het heet Fresh Grass of Green Grass, en rook naar vers gemaaid gras, al jaren alle winkeltjes afgestruint, niemand kent het! Ik gebruikte hem afwisselend met de Patchouli (die ik nog steeds gebruik).

 31. avatar
  Trix Heiting

  Ik vermoed dat je Blue Grass bedoelde. Dat vond ik ook een geweldige geur, maar wordt niet meer gemaakt. Ik gebruik al mijn halve leven Miss Dior (originale).

 32. avatar
  Martin E. van Doornik

  En vergeet Boldoot ook niet, dé Amsterdamse eau de cologne. M'n ouders hadden een kapperszaak en in de cosmetica-afdeling stonden er van die flesjes met zeeblauwe etiketten. De fabriek van Boldoot stond vlakbij het oude station van Sloterdijk, naast Patria crackers. https://nl.wikipedia.org/wiki/Boldoot

 33. avatar
  Lies Weve

  Ik begon met Eau de Lancôme, Anaïs-Anaïs, Pleasures en nu al vele, vele jaren Eternity van Calvin Klein, zo onderhand ook klassiek.

 34. avatar
  jetta bakker

  Kiku in een gele verpakking ongeveer1978

 35. avatar
  Sjaan De Bruin

  Ik herinner mij uit mijn jeugd de geuren boldoot en 4711, de laatste heb ik nog steeds een verzameling van. Laatst aangevuld met deodorant. Op mijn 14 jaar ging ik werken in een drogisterij. Dan heb ik het over 1946. Daar zag ik dat er nog meer geuren waren. Maar wat ik het meeste verkocht per maatje verkocht was toch de boldoot eau de cologne. De andere geuren die ik mij kan herinneren was maja waarvan ik de zeep nog steeds gebruikt afgewisseld met tresschic van vinolia. Vinolia waren kleine flesjes met verschillende geuren. Daarnaast had je ook nog soire the paris. Deze geur was volgens mij al voor 1940 te koop. Later ben ik overgestapt op de geuren van Yves Rocher. Die ik nu ook nog af en toe gebruikt.

 36. avatar

  […] 10 nostalgische geuren van vroeger […]