Ga naar de inhoud

Chips eten en Flippo’s sparen, was jij ook Flippo-gek?

Update:
Flippo

Flippo-gek

Hoe kunnen een stapel plastic schijfjes met Looney Tunes printjes zoveel losmaken op het schoolplein? Het werd een waar ruilmiddel en zelfs geld waard. De Flippo! Verschillende spelletjes werden op het schoolplein gespeeld en reclames maakten de jonge verzamelaars helemaal gek! Hoeveel Flippo’s had jij, van de 300 miljoen Flippo’s die op de markt zijn gebracht, in je bezit?

Schoolplein

Op ons schoolplein op de basisschool speelden we altijd veel samen. Soms alleen met de eigen klas, maar ook met andere schoolgenootjes. We knikkerden met onze grote bonken, handjeklappen waarbij er vrouwen vermoord werden, tikkertje met als variant ons favoriete spel ‘Jongens de Meisjes’, verstoppertje met buut vrij en natuurlijk alle teamsporten zoals voetbal, basketbal of lummelen. Knikkers kon je van elkaar winnen, kopen in de winkel of je kreeg deze voor je verjaardag in een klein netje. Maar echt leuk werd het pas toen we twee favoriete bezigheden konden combineren: Chips eten & Flippo’s sparen! En ze waren nog gratis ook!

In 1995 werd de eerste flippo door snackfabrikant Smiths (later overgenomen door Lays) in de zak met Smiths chips, Wokkels, HamKa’s, Bugles en Dorito’s gestopt. De Flippo was een kunststoffen of kartonnen schijfje met afbeeldingen van de stripfiguren en personages van de Looney Tunes tekenfilms. Iedereen spaarde karakters als Sylvester & Tweety, Bugs Bunny, Dappy Duck, Speedy Gonzales en Road Runner.

Flippo spelletjes

In Nederland en België was deze rage een hit, vooral voor kinderen op de basisschool. Elke Flippo was een punt waard. Met spelletjes die de fabrikant, maar ook de kinderen zelf bedachten, kon je elkaars Flippo’s winnen. De echte durfallen maakten hoge stapels met gelijke inzet en gooiden met brute kracht met een andere flippo op de stapel in de hoop dat er Flippo’s van de stapel met het plaatje omhoog vielen. Een ander spel was het gooien van de Flippo richting de muur en welk schijfje het meest dichtbij kwam, won. Welke spelletjes werden bij jou op het schoolplein gespeeld?

De Flippomap

Er waren verschillende soorten Flippo’s: De meest gangbare Looney Tunes, maar ook de Mega die 2x zo dik was en waar je zo lekker hard mee kon gooien. De Cheeta en Techno Flippo: Waar je mee kon bouwen door de kleine inkepingen die in de Flippo gesneden waren. De Flying Flippo, waar je door een klein bouwwerkje je Flippo kon laten vliegen en nog vele anderen. Zelfs een zeldzame Gouden Flippo die je kon omruilen voor een geldbedrag. De meeste van deze Flippo’s heb ik nooit gevonden. In de chips zakken zaten toch vaak dezelfde Flippo’s, waar je mee kon “handelen”.
De andere kon je, als je een echte Flippo-gek was, sparen in de Flippomap. Deze gele map bevatten bladen met afgebeelde Flippo’s en doorzichtige plastic tabbladen waar je elke Flippo in een apart vakje kon doen. Grote gezinnen konden hiervan echt profiteren. Ze deelden deze hobby met het hele gezin, waarbij de broertjes en zusjes in de pauze de buit binnenhaalden. Maar o wee als ze wat verloren hadden! Ik hield eigenlijk helemaal niet van al die chips smaken, maar uiteraard moesten de Flippo’s alleen door mij verzameld worden, dus werd de chips variatie bij ons thuis uitgebreid. De hoeveelheid chips die we aten ook trouwens.
Welke chips at jij het liefste?

Rage

Van dat ketsen op die stoeptegels gingen Flippo’s er overigens niet beter uitzien. Soms won ik een klein afgekloven Flippootje waar ik de afbeelding door de slijtage niet eens meer in kon herkennen. Mijn verse Flippo, net uit de zak gevist, werd gewonnen door mijn tegenstander van drie jaar ouder. Ja, je moest wel goed tegen je verlies kunnen of extreem hard kunnen gooien.
Mijn liefde voor de flippo zakte hierdoor al gauw weg en ik ging me weer bezighouden met tikkertje, verstoppertje of handjeklap, waar ik in elk geval een stuk beter in was dan in Flippo’en. De Flippo’s die ik spaarde of ruilde met vriendinnen gingen alsnog wel in de map, maar dat ging toch een stuk langzamer. Je kon ze nog verkopen op Koninginnedag, maar daarvoor was mijn voorraad toch niet groot genoeg. Ik keek wel mee bij vriendinnen met veel broertjes en zusjes die het voordeel hadden makkelijker te kunnen sparen samen. Ze mochten ook mijn Flippo’s hebben want samen sparen was leuker dan alleen.

Spaarde jij ook Flippo’s ? Of herinner je je nog andere spaaracties ? Laat het hieronder weten!

Voor meer herkenbare spaaracties en herinneringen volg ons op instagram of lees meer blogs

 

bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Flippo#Looney_Tunes
https://haarlem.nieuws.nl/algemeen/46885/flippos-als-je-ze-eenmaal-hebt-wat-moet-je-er-dan-mee/

Reacties 14

  1. avatar
    Frans Reibestein

    Mijn groep 3 spaarde uiteraard ook de Flippo's en ik deed dapper mee. Wat hebben we met die Flippo's leuke rekenspelletjes gedaan, zoals meer- minder, van klein naar groot, zet in de goede volgorde, wat komt na..., doe er ...bij of af..enz Dat onderdeel van Rekenen was erg favoriet bij mijn groep en anderen moesten dit steeds horen, ook mijn collega's. Sommigen fronsten wel de wenkbrauwen, want op die manier met de leerstof omgaan, was in de jaren '80 nog niet ingeburgerd op deze school. Maar ja, de resultaten logen er niet om, om maar niet te spreken over het enthousiasme van mijn leerlingen.

  2. avatar
    mariel lavrijsen

    Op die manier kun je heel creatief leren rekenen of verbeeldend lezen.. Wat leuk!

  3. avatar
    Ap de Kroon nu Baist

    In de jaren 40 waren er geen flippo,s we geflipte

  4. avatar
    irene ramaker pielage

    samen met onze kinderen gespaart, etc etc . ze liggen nu in de doos voor de kringloopwinkel. alle mappen vol + reserve. ze hebben er toen alle 3 van genoten en ruzie over gemaakt. toen de mappen vol waren keken ze er niet eens meer naar.

  5. avatar
    Rik van Hooft

    Was er wel goed in en won regelmatig.. Beide mappen ook makkelijk vol gekregen..

  6. avatar
    Yvonnne Grissen Stalman

    mijn zoon heeft deze gespaart heeft alle speelgoed en zo lego en zo mee België daar woont hij .

  7. avatar
    Jelte Briedé

    Ja, de 'Flippo's' ergens uit de jaren 'negentig' (vorige eeuw) en 'nee' nooit aan toegekomen dat te sparen: wellicht doordat ik dat "Smiths" wellicht 'te duur' vond (thuis hadden we al 'B-merken' waaronder toen nog "Crocky" (1966 net opgezocht) hoorde én dat ik al 'in de dertig' was en vast en geen 'items' meer spaarde, behalve dan 'vinyl' (LP's) hetgeen ik nog steeds verzamel! Geen 'A-merken' dus vroeger, behalve "CornFlakes" -was blijkbaar geen B-merk van- alwaar een plastic zakje met een klein bouwpakketje in zat; meestal een autootje oid. (helaas geen meer in bezit) Dus ik at iedere morgen dit 'mais-papje', om maar zoveel mogelijk 'verrassingen' te kunnen sparen! Maar om op die "Flippo's" terug te komen: heb ze wel; allen gevonden op straat; dus veel gebukt om ze op te rapen en heb een aardig potje vol! Ook enige jaren geleden in een kringloop de beide mappen gezien voor iets van €2,50 per map! Dus..... nee niet gekocht; heb al veel teveel 'rotzooi', maar wel heel leuk dat verzamelen, en wij Nederlanders zijn mbt dat verzamelen een bezig volkje! Weet nog wel dat ik 'speltjes en sleutelhangers' spaarde en deze nog (wel) allemaal heb. Albums met suikerzakjes en sigarenbandjes, alsmede afgeweekte merkjes van lucifer doosjes pas veel later gekregen en waarschijnlijk ook nog in bezit! Nu spaar/verzamel ik, behalve dus dat "Vinyl" niets meer!!

  8. avatar
    maarten mook

    Als predikant was ik betrokken bij de organisatie van de "Start-zondag" in september 1995 in de Zuiderkerk te Sneek. Eén van de activiteiten voor de jeugd was een ruilbeurs van Flippo's voor de jeugd.(voor ouderen was er een simultaanschaker, en anderen gingen bloemschikken) Over de Flippo ruilbeurs maakten we ook breder reclame in de plaatselijke en regionale pers. Het bleek een schot in de roos. er kwamen honderden ruilers uit de provincie, en van verder weg. de activiteit haalde de voorpagina van De Telegraaf.

  9. avatar
    fia bakker

    Jammer dat ze niks waard zijn ik heb nog een blik vol van die dingen. Bewaard omdat ze in de chips zaten maar te oud om er mee te spelen. Wat zou je er van kunnen maken? Een regenketting? Onderzetters voor glazen? 'n Buitenbloempot mee bekleden? Of iets voor in een poppenhuis? Heeft iemand nog ideeën?

  10. avatar
    mariel lavrijsen

    Wat een leuke ideeen. Waar je ook flippo's voor kunt gebruiken is; haak of punnik een rand van een woldraad in een kleur die bij een flippo past, en plak dit rond een flippo. Doe aan de andere kant een lusje of haakje en hang het op als schilderijtje. Hang er zo een aantal op in een bepaalde vorm. Ook een idee; geef ze aan een basisischool of kinderdagverblijf, want ze houden van knutselen.

  11. avatar
    John Zandbergen

    Ze worden ook op Marktplaats gezet.

  12. avatar
    sandra willeboordse

    De flippo's kwamen toen mijn kinderen klein waren en we spaarden er vele. Voor het ruilen waren mijn kinderen te jong, dus dat was mijn taak. Als kind was ik geen verzamelaar, maar ik heb dat ingehaald met de flippo's. Ik vond het leuk om samen met andere moeders te onderhandelen en te ruilen. De kinderen mochten ze in de mappen schuiven.

  13. avatar
    Erik heikens

    Dat weet ik nog. Door het te veel chips moeten eten werd ik helaas wel erg dik. Dat vond wel jammer met deze spaaractie. Aan de ene kant heb ik er wel spijt van ,van het flippo's sparen.

  14. avatar
    Erik heikens

    Ik verzamelde toen ook flippo's. Daardoor at ik meer chips en daar werd ik toen wel dik van. Een oorzaak van overgewicht in de jaren 90. Achteraf heb ik er soms spijt van dat ik daarmee bezig was, maar ik wilde er ook weer bijhoren.