Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1955

Update:
1955

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1955?

Naoorlogse Jeugdcultuur 

De Nederlandse straten werden in de jaren ’50 overspoeld door wat journalist Jan Vrijman in 1955 voor het eerst ‘nozems’ zou noemen: rondhangende jongeren die ongeconformeerd en vrij wilden zijn, maar zich ook nogal eens agressief gedroegen tegen wie er ook maar in hun buurt kwam. De jongens droegen spijkerbroeken, leren jacks en puntlaarzen en scheurden rond op een Kreidler, Zündapp of Puch. De meisjes staken hun haren op in een suikerspinkapsel à la Brigitte Bardot. De nozems luisterden rock-’n-roll van Chuck Berry, Buddy Holly en Elvis Presley op hun transistorradio en grammofoonspeler. Geïnspireerd door films als The Wild One en Rebel Without a Cause schopten ze aan tegen alles wat autoriteit had.

Het Swiebertje-effect 

20 april 1955

Geïnspireerd door een schilderij waarop een zwerver was afgebeeld, bedacht John uit den Bogaard een serie verhalen over een landloper die hij Swiebertje noemde en die onbekommerd deed waar hij zin in had. Voor de oorlog kwamen al vier Swiebertje-boeken uit, de eerste in 1936. In 1955 kroop Joop Doderer voor het eerst in de huid van Swiebertje, voor twee televisiespelen die werden uitgezonden door de NCRV. Doderer improviseerde zo goed dat niet alleen de kijkers thuis voor de buis voortdurend in een deuk lagen, maar ook de cameramannen in de studio, waardoor het beeld nogal eens wat schokte. De proefafleveringen waren een groot succes; in 1961 kwam dan ook een beroemd vervolg op de avonturen van de vrolijke zwerver.

Dé Stem van de Jordaan 

2 maart 1955

Platenmaatschappij Bovema ging samen met Louis Noiret op zoek naar de ‘Beste Stemmen van de Jordaan’. De wedstrijd werd gewonnen door de Amsterdamse kroegzanger Johnny Jordaan, die daarna het door Noiret geschreven nummer ‘Bij ons in de Jordaan’ uitbracht. De single brak record na record in Nederland en maakte Johnny Jordaan beroemd in heel Nederland. Ook de nummer twee van de talentenjacht, Tante Leen, een vriendin van Johnny Jordaan, werd als ‘de nachtegaal van de Willemsstraat’ een bekende Nederlander.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs: