Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1956

Update:
1956

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1956?

The Dutch Windmill 

19 maart 1956

Na een loopbaan waarin hij 102 bokswedstrijden uitvocht, Olympisch kampioen werd in eigen land en tweemaal de beste was van Europa kwam er op 19 maart een einde aan de carrière van Bep van Klaveren. The Dutch Windmill, zoals men hem in Amerika noemde, werd met zijn rake klappen en rauwe uitspraken (‘Ik gaf hem een klap, hij hep nooit meer gebokst’) de grootste cultheld van Rotterdam.

Frisdrank

18 augustus 1956

Koolzuurhoudende alcoholvrije dranken werden tot 1956 gewoon priklimonade of kortweg ‘prik’ genoemd. Een enkele keer noemde iemand een glas Hero sinas ‘limonade gazeuse’. In 1956 introduceerde de Algemene Nederlandse Bond van Bierhandelaren en Mineraalwaterfabrikanten (BBM) in een uitgebreide reclamecampagne een nieuw woord voor de steeds populairder wordende zoete drankjes met prik: frisdrank.

De vogels van Holland

24 mei 1956

Zangeres Jetty Paerl had de grote eer om het allereerste liedje ooit op het Eurovisie Songfestival te zingen en daarmee ’s werelds grootste liedjesfestijn te openen. Jetje van Oranje, zoals Paerl ook wel genoemd werd door haar bekende optredens op Radio Oranje, zong het chanson ‘De vogels van Holland’, waarin ze bezong dat de Hollandse vogels zo vrolijk zijn, omdat Nederland zo mooi is en zulke mooie meisjes heeft. Later trad ook Corry Brokken op met het liedje ‘Voorgoed voorbij’, want elke deelnemend land mocht twee acts afvaardigen.

Het eerste Songfestival werd gewonnen door Lys Assia, die namens gastland Zwitserland optrad met het liedje ‘Refrain’. Van een spannende puntentelling was nog geen sprake; alleen de winnaar werd bekendgemaakt. Het is niet bekend op welke plaats de Nederlandse inzendingen eindigden.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

categorie├źn: Jaren 50 Van toen

Reacties 1

  1. avatar
    Fred van de Plas

    Was dat de tijd dat voor het eerst sinasappel sap werd verkocht onder de naam KWAST het zat in flesjes van een Kwart liter met een zilverdop