Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1957

Update:
1957

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1957?

De eerste zebrapaden

1 juli 1957

Omdat het aantal auto’s in Nederland na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo toenam, werd er in 1949 begonnen met het aanleggen van zebrapaden om overstekende voetgangers te beschermen. Dat je hen ook daadwerkelijk voorrang moest geven, werd pas in 1957 bepaald. Om automobilisten op het zebrapad te attenderen werden bij zebrapaden zwart-wit gestreepte palen geplaatst, met daarbovenop een knipperbol die veertig keer per minuut oranje oplichtte. Erg veel effect hadden de knipperbollen niet, en in de jaren ’60 verdwenen ze weer.

Showboat

Bij het radioprogramma Showboat lag het hele gezin telkens weer in een deuk als Rijk de Gooyer optrad als Bartels, Wim Sonneveld zijn legendarische typetje Willem Parel speelde of Conny Stuart als Adèle de Bonbon een liedje zong. In 1957 trad Tom Manders alias Dorus samen met zijn vaste pianist meneer Cor Steyn in het programma op met het liedje ‘Twee Motten’. Het smoezelige liedje werd een onvergetelijke hit.

De Bonte Dinsdagavondtrein

Aan een ander razend populair radioprogramma kwam in 1957 een eind. De Bonte Dinsdagavondtrein was vanaf haar eerste uitzending in 1936 een van de best beluisterde radioprogramma’s van het land. De amusementsshow op dinsdagavond, die voortkwam uit de bonte avonden die de AVRO in het land organiseerde om nieuwe leden te werven, gaf artiesten als Rudi Carrell, Toon Hermans, Snip & Snap, Willy Alberti, Bobbejaan Schoepen en Bob Scholte voor het eerst een nationaal publiek.

De Selvera’s

In de storm van alle rock-’n-rollmuziek die de harten en hitlijsten veroverde, bleven twee zussen uit Weert fier overeind staan. Mieke en Selma Janssen maakten als het duo de Selvera’s Nederlandstalige schlagermuziek die bijzonder geliefd was. In 1955 zongen ze hun bekendste nummer: ‘De Postkoets’.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

categorie├źn: Jaren 50 Van toen