Ga naar de inhoud

Deze 10 films waren vroeger jouw favoriet

Update:
films van vroeger

Tegenwoordig heb je een abonnement op allerlei verschillende streamingsdiensten, dat was vroeger wel anders! Vroeger kon je als kind uren televisiekijken. We nemen je terug in de tijd met deze 10 films van vroeger. Van Bambi tot Pietje Bell.

 

Films van vroeger - carry slee

1 – Alle films van Carry Slee

We schreven al eerder over de fantastische boeken van Carry Slee. Deze boeken waren zo ongekend populair, dat ze verfilmd zijn. Kon ook niet anders. Het liefst keek je de spannende verfilmingen in de bioscoop onder het genot van een grote bak popcorn.  Als dat niet lukte keek je samen met al je vriendinnen naar Afblijven, Radeloos, Spijt en Lover of Loser. Of wat dacht je van een hele marathon?

Films van vroeger - Minoes 2 – Minoes

Ook de verfilming van Annie M. G. Schmidts ‘Minoes’ was een groot succes. Minoes ging over beginnend journalist Tibbe. Op het moment dat hij bijna ontslagen zou worden, ontmoette hij Minoes. Zij is, naar eigen zeggen, vroeger een kat geweest en kan daarom tegen katten praten. Hierdoor komen er een hoop spannende verhalen naar boven, die Tibbe heel goed kan gebruiken om zijn baan te redden. Na het zien van de film probeerde je ook tegen je kat te praten, maar tevergeefs… Je kon ze echt niet verstaan.

Films van vroeger - Pietje Belle

3 – Pietje Bell

Oh, Pietje Bell. Als er één iemand ondeugend was, dan was het Pietje Bell wel. Pietje haalde allemaal gekke streken uit. Deze waren zo bijzonder, dat de plaatselijke krant besloot om de avonturen van Pietje te publiceren. Als hij achter criminele zaken komt, richt hij de Bende van de Zwarte Hand op. Weet je nog hoe dat afliep? Hoe dan ook, je zat constant schaterend van het lachen voor de televisie. Stiekem wilde jij ook zo stoer zijn als Pietje Bell.

Films van vroeger - Lion King

4 – Lion King

De Lion King is een klassieker en kan absoluut niet in dit rijtje ontbreken. De film gaat over de onrustige welp Simba, die niet kan wachten tot hij koning is. Helaas gooit zijn nare oom Scar roet in het eten. Stiekem hebben wij allemaal een traantje weggepikt tijdens deze film. Het was zo zielig… Iedereen leefde met Simba mee en was stiekem ook verliefd op Nala.

Films van vroeger - Achtste groepers liegen niet

5 – Achtste-groepers huilen niet

Achtste-groepers huilen niet gaat over groep 8 die les krijgt van Juf Ina. In deze klas is altijd gedoe, maar al deze problemen vallen allemaal in het niets als leerling Akkie leukemie blijkt te hebben. Ondanks het verdriet blijft Akkie optimistisch. Vanuit het ziekenhuis bemoeit ze zich met alles, van schoolkamp tot de voetbaltoernooien. Je wist waarschijnlijk wel dat deze film een verfilming is van een boek, maar wist je ook dat deze onroerende film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal?

Films van vroeger - Babe

6 – Babe

De film babe ging over een pratend varkentje die opgevoed was door Fly de herdershond. Hier Door deze film wilde letterlijk al je klasgenoten een biggetje als huisdier. Maar het mocht gewoon écht niet van je ouders. Super stom. Gelukkig kon je deze film gewoon nog een keer kijken en had je toch een beetje het gevoel dat je een biggetje als huisdier had. Deze film is eigenlijk nu nog steeds leuk. Ga jij hem nog een keer kijken?

Films van vroeger - Alice and wonderland

7 – Alice in Wonderland

Alice In Wonderland is ook een van de klassiekers van Disney. Je kon heerlijk wegdromen met deze film. Je wilde niets liever dan ook in deze magische wereld wonen. In deze film werden alle fantasieën waargemaakt… Je was altijd fan van Alice en de kans was dan ook groot dat je een keer tijdens carnaval als Alice door het leven ging. Tip: kijk ook de versie met Johnny Depp. De tekenfilm is leuk, maar deze is nóg leuker. Je kunt het je bijna niet voorstellen.

Films van vroeger - Anastacia

8 – Anastasia

Ken je Anastasia nog? De film ging over de prachtige Anastasia die in Rusland woonde. Anastasia bewaart een groot geheim, ze was namelijk een prinses. Niemand mag daar ooit achter komen, want dat zou gevaarlijk zijn en haar leven drastisch veranderen. Tijdens deze spannende film had je waarschijnlijk zweethandjes. Wat wilde je graag dat Anastasia de waarheid vertelde…

Films van vroeger - Bambi

9 – Bambi

Ook Bambi is één van de leukste kinderfilms van vroeger. Bambi ging over het aandoenlijke hertje Bambi. Samen met zijn vriendjes Stampertje en Bloempje beleefde Bambi veel leuke avonturen. Nadat je deze film gekeken had, was je niet meer weg te slaan bij de kinderboerderij. “Mam, mag ik er echt niet eentje als huisdier?” Het mocht natuurlijk niet. Je kon jezelf gelukkig troosten met een hertenknuffel die je Bambi noemde.

Films van vroeger - Duimelijntje

10 – Duimelijntje

Toen het sprookje Duimelijntje verfilmd werd, was iedereen enthousiast. Deze film ging dan ook over een klein meisje (net zo groot als je duim) die ervan overtuigd was dat, zolang ze haar hart maar volgt, niets onmogelijk is. Hierdoor beleefde ze de mooiste avonturen. Ze had één droom: trouwen met de prins. Deze droom werd bruut verstoord omdat ze ontvoerd werd. Weet jij nog wat er toen gebeurde? Arme Duimelijntje…

 

Waren dit ook jouw favoriete films?

Of heb jij andere favoriete films van vroeger!? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Bekijk ook

Bekijk ook: 10 jeugdboeken waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen in Toen&Nu.

Jeugdboeken

 

 

 

Reacties 3

 1. avatar
  Yvonnne Grissen Stalman

  mijn zoon had veel films teken films nu heeft alles dvd

 2. avatar
  Annemieke Wensveen

  In de generatie van mij [70/80] had je nog echte tekenfilms. Degene die mij echt bij gebleven zijn dat zijn Bambi [met zijn voorpoten op het ijs] en Jungle Book [deed mijn vader altijd de olifanten na, geweldig!] en De Reddertjes met Penny. Mijn ouders hadden daar later het spel van gekocht. Heerlijk want voor al deze tekenfilms ging je nog naar de bioscoop.

 3. avatar
  René Tol

  Als z.g.babyboomer is mij een aantal films bijgebleven dat in de jaren 50 en zeker in de jaren 60 voor een omwenteling zorgden in gedrag en gedachten van de jeugd. De grootste film was wel Werst Side Story met o.a. Tony en Maria, de JETS en de SHARKS. De film duurde wel drie uur, de muziek en de songs waren geweldig en zijn tijdloos geworden. Deze film heeft zeker bijgedragen aan de verandering in kleding destijds. De "amerikaanse spijkerbroek" kwam in zwang en de houding en gedragingen wijzigden zich, want je wilde net zo stoer zijn als de filmsterren. De West Side story draaide toen (1963) in de Du MIdi in Amsterdam-zuid en ieder keer als ik daar nu langs rijd denk ik aan deze film! Lawrence of Arabia is ook zo'n film uit die periode die in je geheugen blijft hangen. Geweldige opnamen en een spannend verhaal. Wat te denken van de film Jesus Christ Superstar uit de jaren 70?! Geweldige muziek en een prima historisch verhaal. Van de bovenstaande films heb ik, bijna uiteraard, een DVD thuis om af en toe nog even terug in de tijd te gaan en te genieten van de nostalgische muziek en de stories hierin. Een film van grote historische waarde en zeker aan te raden voor de jongeren onder ons is D-Day (1963), evenals Saving Private Ryan (1998) . Beide zijn van iconische waarde en worden soms ook nog wel op de TV getoond. .