De winter van 1962/1963 was laaaaang

2020 M01 16

|

6 minuten leestijd

De winter van 1962/1963 was laaaaang. Uitgelichte afbeelding

Wat deed jij tijdens de extreem lange, koude winter in 1962-1963?
Op tweede kerstdag in 1962 begon het te sneeuwen en het bleef sneeuwen. Op sommige plaatsen werd de felle noordooster wind opgewaaid tot bergen van 2 á 3 meter hoog. Een erg lange winter dus in 1962-1963.

winter
Metershoge sneeuwbergen

Het verkeer loopt helemaal vast

winter
Verkeer wordt onmogelijk
winter
Bevroren zee

Alle zeearmen behalve de Westerschelde vriezen dicht. De mensen die aan zee woonden werden wakker van de stilte want er was helemaal geen branding meer. Heb jij daar nog een herinnering aan? Wat deden jullie toen?

Januari 1963

Januari 1963 is de koudste, de zonnigste en de droogste maand ooit gemeten. Op 18 januari wordt er in Joure min 20.8 graden Celsius gemeten.

Elfstedentocht

winter
De meest barre tocht ooit

Op 26 januari wordt de meest barre Elfstedentocht ‘ever’ gereden. Na elf uur schaatsen komt Reinier Paping in Leeuwarden als winnaar over de finish. En er waren dat jaar natuurlijk erg veel uitvallers.

Wat weet jij nog van die winter?

Het leuke aan deze winter was dat iedereen leerde schaatsen. Ik herinner me nog goed de heel speciale sfeer die ontstond door het poollandschap om mij heen. Enorme sneeuwduinen. De paaltjes van de weilanden die niet meer zichtbaar waren. De sneeuw die hard aanvoelde. En de kou. Ook in mijn slaapkamer want we hadden daar geen verwarming. We kregen een kruik mee naar bed en keken naar de ijsbloemen op de ramen. Een prachtig gezicht. Mijn deken was elke ochtends bedekt met een laagje ijs.
De kolenboer moest deze winter extra vaak komen om kolen te leveren.

winter
Prachtige ijsbloemen elke ochtend weer

Ingesneeuwd

Ook wij waren ingesneeuwd. Op deze foto zie je hoe ze met man en macht probeerden om onze Volkswagen Kever uit de sneeuw te bevrijden. Ik kon  een paar dagen niet naar school maar dat vond ik helemaal niet erg. We sneden blokken sneeuw en probeerden een iglo te bouwen.

winter
Het was nog een hele toer om de Volkswagen kever uit de sneeuw te bevrijden.
winter
Een goede iglo bouwen is een hele kunst

Na enkele dagen liepen we 4 kilometer naar school met de slee omdat fietsen onmogelijk was. We bleven dan tussen de middag over met andere kinderen die verder weg woonden. In die tijd was tussen de middag overblijven heel ongewoon.

Ijs vrij willen wij anders staken wij

”Ijs vrij willen wij anders staken wij!” Dat riepen wij als kinderen in die tijd regelmatig. In mijn herinnering  duurde het even terwijl de spanning steeg. Er werd overleg gevoerd in de school en soms gebeurde het dan dat ‘het hoofd’ van de school zei dat we naar huis mochten. “Joehhhh gelukt!” Dat kon in die tijd want bijna alle moeders waren nog thuis. De schaatsen werden ondergebonden en sleetjes gepakt. Ijspret!

Op het schoolplein spoten de leerkrachten water. Er ontstonden prachtige lange glijbanen waar we weken plezier aan hadden.

Het Ijsselmeer bevroren

winter
Autorally op het IJsselmeer

In februari 1963 was het ijs op het Ijsselmeer 80 cm dik. Er werd een autorally over het ijs georganiseerd van Stavoren en Enkhuizen en vice versa. Er kon zelfs midden op het ijs getankt worden. Dit was een geweldige gebeurtenis en konden we helemaal volgen op de televisie.

Dooi

Op 6 maart 1963 trad de dooi pas in. Nog wekenlang had de scheepvaart last van enorme brokken ijs en schotsen die nog ronddreven. Ik krijg nog steeds een ‘warm’ gevoel bij die steenkoude winter in een poollandschap. Ik besef dat het niet voor iedereen leuk is geweest. Met name voor ouderen en mensen die hun werk niet konden uitoefenen door de sneeuw en vorst of voor mensen die echt bittere kou hebben geleden. Ook sta ik er regelmatig bij stil dat, door de klimaatverandering die razendsnel gaat, mijn kinderen en kleinkinderen zoiets dergelijks nooit mee gaan maken. De wereld verandert snel.

Vertel eens waar jij destijds woonde en hoe jij de winter van 1962-1963 of die van 1978-1979 beleefd hebt?


Door: SchoolBANK redacteur Helga Walter

winter

SchoolBANK redacteur Helga avatar

SchoolBANK redacteur Helga

Helga Walter (1956) geboren en getogen in Enschede. Daarna lang in het midden van het land gewoond en gewerkt. Op dit moment, alleen, in de prachtige stad Deventer. Ik heb 2 volwassen zonen Haye en Julius, 2 leuke schoondochters, Rozemarijn en Christine en 3 kleinkinderen Hidde (5), Maud (3) en Minne (1). Ik werk 3 dagen per week in het voortgezet onderwijs waar ik me bezig houd met leerlingen die extra zorg nodig hebben. Ik schrijf graag korte verhalen waarbij de menselijke interactie centraal staat. Ik houd van: kletsen, vrienden zien, de waddeneilanden, koken, lezen, Netflix kijken, wandelen, fietsen, zwemmen in de zomer, acteren en mooie steden bezoeken.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Helga

Reacties 10+
Cees Boertje avatar
Cees Boertje

2020 M08 3 11:48:03

Heb de Elfstedentocht meegedaan maar niet uitgereden

Andre Loot avatar
Andre Loot

2020 M05 20 12:58:18

Ik ben geboren en getogen in Zandvoort en ik kan me die bevroren zee nog heel goed herinneren. Ik was toen 11. Het was erg spectaculair om te zien. Maar ook heel gevaarlijk, je kon namelijk onder het ijs terecht komen, waardoor je om het keven kon komen. Dat er geen zee te zien was ,was heel bijzonder. Trouwens even een opmerking over de genoemde datum van de Elfstedentocht van 1963 in uw verhaal. U noemt namelijk als datum 26 januari, dit is fout het moet 18 januari zijn.

Wim Kronenburcht ( was in 19662/1963 Kloot ) avatar
Wim Kronenburcht ( was in 19662/1963 Kloot )

2020 M04 4 10:30:21

Wim Kronenburcht (in 1962/1963 nog mijn oorspronkelijk achternaam Kloot ) Ik was toen 26 jaar en een half jaar getrouwd met mijn klasgenote Carla Missingkoff We woonde in Halfweg boven een fietsen showroom onder de dakpannen dus jullie begrijpen wel dat dat niet erg warm was, maar gelukkig hadden wij veel ijspret met veel lange schaatstochten en met elkaar hielden wij het warm
Vr.Gr. Wim Kronenburcht

Carel Henny avatar
Carel Henny

2020 M03 23 02:25:39

Greetings from Canada. I somewhat remember it, lots of snow shoveling and skating. I was 12 . Moved to central Canada a year later and have winters like that every year, unfortunately they are longer here. Now I use a snowblower or a plow and go snowmobiling instead of skating.

herman peters avatar
herman peters

2020 M03 15 11:18:49

ja dat zeker een winter, was net 17geworden werkte als een schilder maar het zo koud dat we op vorstonderbreking warden gezet. Je handen waren te koud om maar een kwas vast te houden.
Ik was voor drie maanden thuis, maar we verveelden ons niet, nee we schaatsen de meeste tijd vande dag . Ook deden we blok gooien, kogels van oude stenen gemaakt en een stuk hout waar je dan centen op legde. We hoefden niet ver telopen om te schaatsen of andere spelletjes te doen daar ik aan het kanaal woonde. ja een tijd die je niet gauw vergeet.

herman peters avatar
herman peters

2020 M03 15 11:18:49

ja dat zeker een winter, was net 17geworden werkte als een schilder maar het zo koud dat we op vorstonderbreking warden gezet. Je handen waren te koud om maar een kwas vast te houden.
Ik was voor drie maanden thuis, maar we verveelden ons niet, nee we schaatsen de meeste tijd vande dag . Ook deden we blok gooien, kogels van oude stenen gemaakt en een stuk hout waar je dan centen op legde. We hoefden niet ver telopen om te schaatsen of andere spelletjes te doen daar ik aan het kanaal woonde. ja een tijd die je niet gauw vergeet.

Dat waren nog eens winters. Ik maakte pas kennis met sneeuw en Ijs toen ik op
7 jarige leeftijd in Budel aankwam en mijn zonnige vaderland Ned.Indie gedwongen moest achterlaten.
Mijn broer en ik hadden nog nooit sneeuw en ijs gezien. Voor ons was dat of we in een sprookjesland terecht waren gekomen .Vooral die dalende sneeuwvlokjes gaf mij een gelukkigzalig gevoel en al die mooie ijsbloemen op de ramen. En dan ijvrij, omdat de kachels bevroren waren en het te koud werd in de klas.
Sneeuw kon je eten en het woord “inpeperen “en ”sneeuwbalgevecht” heb ik voor eeuwig opgeslagen.Sleetje rijden, schaatsen op de krakende dichtgevroren grachten we hadden dolle pret.
Jaren later toen ik getrouwd was en in verwachting van ons tweede kindje besloot ik om samen met mijn zoontje een slee te gaan kopen in het jaar 1979. Ik wilde ook dat gelukzalige gevoel aan de kinderen doorgeven.
Met de Metro gingen we een paar haltes verder om een sleetje te kopen,maar tijdens onze rit begon het behoorlijk te sneeuwen en nadat we op de terugweg met sleetje en al in de metro waren gestapt ,begon het zelfs te sneeuwstormen. En… toen kwamen we vast te zitten in “the middle of nowhere.
In die tijd waren er nog geen mobieltjes .We zouden nog uren vastzitten voordat er hulp zou komen.Uiteindelijk kwamen we beiden verkleumd aan op het perron waar mijn echtgenoot ongerust ons stond op te wachten.De werkgever van mijn man had zijn personeel naar huis gestuurd, omdat er al collega’s richting Alkmaar ingesneeuwd waren.
Na eenmaal thuis ons te hebben opgewarmd zijn we weer naar buiten gegaan om toch samen met mijn
Man en zoontje heerlijk gaan sleeen. En zelfs onze (toen nog niet geboren
dochter )heeft samen met mij op de slee gezeten.Wat een geweldige ijspret
Hebben we beleefd.
Nu hebben we 5kleinkinderen aan wie we onze winters (van toen )kunnen doorgeven en zij beleven onze verhalen als een sprookje.

Bert van Wageningen/Erkrath-Duitsland avatar
Bert van Wageningen/Erkrath-Duitsland

2020 M02 10 21:39:52

En of dat we ons die winter herinneren. We trouwden op 2 maart en de fotograaf nam ons mee naar het Beatrixpark in Amsterdam waar hij foto’s maakte in de sneeuw.
In de nacht van 1 op 2 maart werd mijn bruid wakker door drilboren van het GEB. Er was gaslucht in het huis waargenomen en het lek zat in de bevroren grond vlak voor de voordeur.
Toen ik haar ophaalde moesten we over sneeuwhopen om in de auto te kunnen instappen.
De dag na ons huwelijk scheen de zon en de vijf dagen van onze huwelijksreis naar Parijs bleef dat ook zo: de winter was voorbij, een echt nieuw begin!

Rinus de Jong avatar
Rinus de Jong

2020 M02 5 15:56:02

Ik was 9 jaar tijdens die fantastische winter. Dat was echt genieten geblazen. Er waren een fors aantal dagen dat je over straat kon schaatsen. Vrienden deden dat met de Friese doorlopers en als zij door onze straat kwamen (ik woonde in Rotterdam, dicht bij de scholen op het Bospolderplein) haakte ik aan; dat was echt geweldig. In Rotterdam waren de Schie, Rotte en de Nieuwe Maas bevroren; dat wilde je wel graag meemaken dus op naar de Maas. Oudere kinderen gingen als het flink vroor en dat deed het regelmatig, op de schaats naar Gouda en met hun trofeeën zoals stroopwafels, witte pijpen en nog zowat dingen. Gelukkig zijn er na 1963 nog enkele zeer strenge winters geweest zodat ik later ook een keer de (barre) tocht naar Gouda heb gedaan. Tijdens die winters nam ik mij voor om zodra ik werkte van mijn eerste salaris schaatsen te kopen. Wat was ik trots op die Hockeyschaatsen. Wij gingen ijshockeyen -zoals wij dat noemden- “Achter Van Nelle, de huidige”Spaanse Polder wat al bezig te transformeren in een industrieterrein. Later toch Noren gekocht. Wij hadden toen geen enkel idee over het opwarmen van de Aarde en de uitstoot van CO2

?