De winter van 1962/1963 was laaaaang

16 januari 2020

|

6 minuten leestijd

De winter van 1962/1963 was laaaaang. Uitgelichte afbeelding

Wat deed jij tijdens de extreem lange, koude winter in 1962-1963?
Op tweede kerstdag in 1962 begon het te sneeuwen en het bleef sneeuwen. Op sommige plaatsen werd de felle noordooster wind opgewaaid tot bergen van 2 á 3 meter hoog. Een erg lange winter dus in 1962-1963.

winter
Metershoge sneeuwbergen

Het verkeer loopt helemaal vast

winter
Verkeer wordt onmogelijk
winter
Bevroren zee

Alle zeearmen behalve de Westerschelde vriezen dicht. De mensen die aan zee woonden werden wakker van de stilte want er was helemaal geen branding meer. Heb jij daar nog een herinnering aan? Wat deden jullie toen?

Januari 1963

Januari 1963 is de koudste, de zonnigste en de droogste maand ooit gemeten. Op 18 januari wordt er in Joure min 20.8 graden Celsius gemeten.

Elfstedentocht

winter
De meest barre tocht ooit

Op 26 januari wordt de meest barre Elfstedentocht ‘ever’ gereden. Na elf uur schaatsen komt Reinier Paping in Leeuwarden als winnaar over de finish. En er waren dat jaar natuurlijk erg veel uitvallers.

Wat weet jij nog van die winter?

Het leuke aan deze winter was dat iedereen leerde schaatsen. Ik herinner me nog goed de heel speciale sfeer die ontstond door het poollandschap om mij heen. Enorme sneeuwduinen. De paaltjes van de weilanden die niet meer zichtbaar waren. De sneeuw die hard aanvoelde. En de kou. Ook in mijn slaapkamer want we hadden daar geen verwarming. We kregen een kruik mee naar bed en keken naar de ijsbloemen op de ramen. Een prachtig gezicht. Mijn deken was elke ochtends bedekt met een laagje ijs.
De kolenboer moest deze winter extra vaak komen om kolen te leveren.

winter
Prachtige ijsbloemen elke ochtend weer

Ingesneeuwd

Ook wij waren ingesneeuwd. Op deze foto zie je hoe ze met man en macht probeerden om onze Volkswagen Kever uit de sneeuw te bevrijden. Ik kon  een paar dagen niet naar school maar dat vond ik helemaal niet erg. We sneden blokken sneeuw en probeerden een iglo te bouwen.

winter
Het was nog een hele toer om de Volkswagen kever uit de sneeuw te bevrijden.
winter
Een goede iglo bouwen is een hele kunst

Na enkele dagen liepen we 4 kilometer naar school met de slee omdat fietsen onmogelijk was. We bleven dan tussen de middag over met andere kinderen die verder weg woonden. In die tijd was tussen de middag overblijven heel ongewoon.

Ijs vrij willen wij anders staken wij

”Ijs vrij willen wij anders staken wij!” Dat riepen wij als kinderen in die tijd regelmatig. In mijn herinnering  duurde het even terwijl de spanning steeg. Er werd overleg gevoerd in de school en soms gebeurde het dan dat ‘het hoofd’ van de school zei dat we naar huis mochten. “Joehhhh gelukt!” Dat kon in die tijd want bijna alle moeders waren nog thuis. De schaatsen werden ondergebonden en sleetjes gepakt. Ijspret!

Op het schoolplein spoten de leerkrachten water. Er ontstonden prachtige lange glijbanen waar we weken plezier aan hadden.

Het Ijsselmeer bevroren

winter
Autorally op het IJsselmeer

In februari 1963 was het ijs op het Ijsselmeer 80 cm dik. Er werd een autorally over het ijs georganiseerd van Stavoren en Enkhuizen en vice versa. Er kon zelfs midden op het ijs getankt worden. Dit was een geweldige gebeurtenis en konden we helemaal volgen op de televisie.

Dooi

Op 6 maart 1963 trad de dooi pas in. Nog wekenlang had de scheepvaart last van enorme brokken ijs en schotsen die nog ronddreven. Ik krijg nog steeds een ‘warm’ gevoel bij die steenkoude winter in een poollandschap. Ik besef dat het niet voor iedereen leuk is geweest. Met name voor ouderen en mensen die hun werk niet konden uitoefenen door de sneeuw en vorst of voor mensen die echt bittere kou hebben geleden. Ook sta ik er regelmatig bij stil dat, door de klimaatverandering die razendsnel gaat, mijn kinderen en kleinkinderen zoiets dergelijks nooit mee gaan maken. De wereld verandert snel.

Vertel eens waar jij destijds woonde en hoe jij de winter van 1962-1963 of die van 1978-1979 beleefd hebt?


Door: SchoolBANK redacteur Helga Walter

winter

SchoolBANK redacteur Helga avatar

SchoolBANK redacteur Helga

Helga Walter (1956) geboren en getogen in Enschede. Daarna lang in het midden van het land gewoond en gewerkt. Op dit moment, alleen, in de prachtige stad Deventer. Ik heb 2 volwassen zonen Haye en Julius, 2 leuke schoondochters, Rozemarijn en Christine en 3 kleinkinderen Hidde (5), Maud (3) en Minne (1). Ik werk 3 dagen per week in het voortgezet onderwijs waar ik me bezig houd met leerlingen die extra zorg nodig hebben. Ik schrijf graag korte verhalen waarbij de menselijke interactie centraal staat. Ik houd van: kletsen, vrienden zien, de waddeneilanden, koken, lezen, Netflix kijken, wandelen, fietsen, zwemmen in de zomer, acteren en mooie steden bezoeken.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Helga

Reacties 10+
Antoon (Ton) Kuijpers avatar
Antoon (Ton) Kuijpers

23 december 2022 7:23:09 PM

Was 15 jaar, veel schaatsen, vanaf Kerst tot begin maart ! Bij min 10 graden s’avonds op ijsbaan schaatsen, en met bevroren oren naar huis. Resultaat: 3 dagen niet naar school, maar wel schaatsen… Bij stralend zonnig weer wandeling over besneeuwde ijsvlakte van het IJselmeer van Muiden naar eiland Pampus. Na inval dooi bij fietstocht in de Paasvakantie nog sneeuw resten achter de dijk bij Durgerdam. Ook na weken ijsvrij water aan de zuidoever van het IJselmeer – Zuidelijk Flevoland polder was er nog niet – in april bij aanhoudende NO wind opeens weer drijfijs tot aan de horizon…

Theo Roosmalen avatar
Theo Roosmalen

22 december 2022 3:05:08 PM

In deze strengen winter schaatsen wij over de dommel naar naar ‘s-Hertogenbosch. Dat is sindsdien niet meer voorgekomen. Ook gingen we toen met een “slee”, een deur op 2 balken met een paard ervoor, naar school omdat we achteraf woonde. Er was geen verharde weg en een auto hadden we al helemaal niet. IJzig koud bleef het gedurende lange tijd. Om de leidingen die op de muur lagen vorstvrij te houden, hadden mijn ouders, aan de buitenzijde van het huis, strobalen tegen de muur gestapeld. De sneeuw waaide onder de hollandse pannen, met een enkele sluiting, naar binnen en lag op het zeil van de zolder. We sliepen ‘s-nacht onder een zogenaamde stikdeken. Een dik gevulde, gewatteerde zware deken die over een gewone deken heen lag. Op de slaapkamer vroor het net zo hard als buiten. Gelukkig was het in de grote keuken warm. daar gebeurde alles. In de woonkamer kwamen we niet

trudy Van Leeuwen avatar
trudy Van Leeuwen

17 december 2022 6:23:03 PM

Zeker een lange winter . In de zomer werd ik grote zus !

René Tol avatar
René Tol

8 november 2022 10:39:34 PM

Nog even vergeten te vermelden dat dat enorme campingterrein ’s winters bekend was onder de naam van AYC, de Amsterdamse IJs Club, met officiële jaarlijkse contributie, dat weer wel!..

René Tol avatar
René Tol

8 november 2022 10:37:13 PM

In de strenge winter van 1963, ik was 17 jaar bijna dagelijks te vinden op het grote campingterrein aan het ijsbaanpad achter het olympisch stadion in Amsterdam.Op dit enorme campingterrein was ’s winters een grote ijsvlakte gecreëerd. een echte baan voor rondjes te rijden net als de Jaap Eden en een aparte grote ijsvlakte waar iedereen naar hartelust kon schaatsen, krabbelen en ook een beetje kon kunstrijden. Alles kon en iedereen gaf elkaar de ruimte..
Ik had met een aantel vrienden een apart veldje gemaakt waarop wij ijshockeywedstrijdjes hielden.
Het ging er soms ruig aan toe. Als je daar niet tegen kunt dan ,moet je maar gaan klaverjassen zeiden wij altijd. Ontzettend veel genoten van de winter van toen. Veel geschaatst en veel getraind voor de echte hockeywedstrijden.
Ja, een winter om nooit te vergeten.

Henk Fennema avatar
Henk Fennema

3 februari 2022 4:08:54 AM

ik herrinner 1962/1963 as een heel lange en belangrijke winter we schaatsten van 15nov. 1962 tot 15maart 1963
belangrijk voor mij was dat ik de dag na [de elfsteden[ik was net 18 jaar en mijn vader dacht ik was nog te jong] op 19jan. de elfmerentocht[laatste wedstrijd ]met 4min voorspong in 2u30 min.gewonen.het weer was slecht met een oosterstorm 10 en -__10c en veel sneeuw driften .de wedstrijd was ingekort tot 60km wij starten in langweer en de finish in langweer de 3100 toerrijders starten in sneek en die langweer[ 50km] haalden [de eersten over 4uur]kregen het kruisje en werden eerst met bussen naar sneek vervoerd toen dat niet meer ging moesten ze onderdak vinden in langweer.wij waren de laatsten die uit langweer kwamen rchting heerenveen [we hebben nog een foto onze VW volkswagen met sneeuw driften hoger dan de auto met aan beide zijden soldaten er bovenop er stond in de krant na deze auto werd de weg gesloten. we kwamen veilig thuis.

Cees Boertje avatar
Cees Boertje

3 augustus 2020 11:48:03 AM

Heb de Elfstedentocht meegedaan maar niet uitgereden

Andre Loot avatar
Andre Loot

20 mei 2020 12:58:18 PM

Ik ben geboren en getogen in Zandvoort en ik kan me die bevroren zee nog heel goed herinneren. Ik was toen 11. Het was erg spectaculair om te zien. Maar ook heel gevaarlijk, je kon namelijk onder het ijs terecht komen, waardoor je om het keven kon komen. Dat er geen zee te zien was ,was heel bijzonder. Trouwens even een opmerking over de genoemde datum van de Elfstedentocht van 1963 in uw verhaal. U noemt namelijk als datum 26 januari, dit is fout het moet 18 januari zijn.