Douwe Egberts spaarprogramma, nostalgische herinneringen

15 september 2022

|

5 minuten leestijd

Douwe Egberts spaarprogramma, nostalgische herinneringen. Uitgelichte afbeelding

Het Douwe Egberts spaarprogramma is in 1924 geïntroduceerd. Deze spaaractie was vanaf dag één razend populair. Van Beertje Paddington tot kabouterservies: 10 nostalgische herinneringen aan het D.E.-spaarprogramma!

Terug in de tijd met het spaarprogramma van Het Douwe Egberts

Al 98 jaar staan op de verpakkingen van alle Douwe Egberts producten waardepunten. Deze punten dien je uit te knippen en te tellen. Zo’n 200 waardepunten staan gelijk aan een waarde van 1 euro. Met gespaarde punten en een eventuele bijbetaling kon je allerlei artikelen aanschaffen. Tot 2014 kon je deze punten inleveren bij Douwe Egberts winkels. Nu kan dat alleen in de Blokker. Momenteel staan de spaarpunten van D.E. op producten van Douwe Egberts, Pickwick en Senseo.

10 nostalgische herinneringen

1. Generaties lang sparen

Het spaarprogramma is een van de oudste spaaracties die Nederland ooit gekend heeft. De kans dat jouw overgrootmoeder ook zegels van Douwe Egberts heeft gespaard, is ontzettend groot. Slim idee om te kijken of jouw familieleden nog ergens zegels heeft liggen. De zegels zijn onbeperkt houdbaar. Sparen dus!

2. Het was een hele belevenis

Van het sparen tot het inwisselen van de zegels: het spaarprogramma van Douwe Egberts werd gezien als een hele belevenis. Je begon met het kopen van specifieke producten, je wilde immers zoveel mogelijk zegels verzamelen. Na een tijdje sparen was het tijd om je punten te tellen. Zou je er al genoeg hebben? Als dit het geval was, ging je op weg naar de D.E.-winkel in de buurt om wat moois uit te kiezen. En dan maar hopen dat je goed geteld had!

3. De folder zorgde voor urenlang kijkplezier

Hoe fijn was dat, samen met je moeder bladeren door de kijkfolder? Eigenlijk vond je alles wat er in die folder stond wel leuk. Maar je moest toch wat kiezen. Gingen jullie sparen voor het servies of voor een heus koffiezetapparaat?

4. Het speciale doosje

Elk huishouden die de spaarpunten van Douwe Egberts spaarde, had hiervoor een speciaal doosje in gebruik. Het stond dan ook op een vaste plek in huis. Elke keer nadat je weer een zegel had uitgeknipt was het een feestje om het doosje te openen. Waarschijnlijk was het een oud koffieblik.

5. Set van kinderservies

Eén van de meest populaire dingen die je kon sparen was toch wel de set van kinderservies. De set werd geleverd met een theepot, twee kopjes en een melk- en suikerkannetje. De meeste opa’s en oma’s hebben hiermee hun kleinkind mee verrast. Heb jij dit setje ook ooit van je grootouders gehad?

6. Het verdriet dat de winkels sloten

Ruim 8 jaar geleden sloot Douwe Egberts hun winkels. Wat was je daar verdrietig om! Door de nieuwe samenwerking met Blokker had je veel minder keuze uit producten en je dagje uit was ook verdwenen. Super balen.

7. Het prachtige Oilily servies

Ook het Oilily servies was zeer gewild. Als je eenmaal begonnen was met sparen, was er geen weg terug. Het moge kosten wat het kost, maar je wilde per se de collectie compleet maken. Trots stelde je je nieuwste aanwinst tentoon in de open servieskast in de woonkamer.

8. De beste koffiezetapparaten ooit

Wie het ooit gelukt is om een koffiezetapparaat te sparen, kan dit waarschijnlijk als geen ander beamen: deze koffiezetapparaten zijn het allerbest. Veel mensen klagen dan ook dat de nieuwe apparaten tegenvallen. Zo zie je maar, nieuw hoeft niet altijd beter te zijn.

9. Vroeger was het spaarsysteem beter

Terwijl je nu jaren moet sparen voor een koffiekopje, had je in de jaren ‘50 al snel een leuk product gespaard. De punten waren dan ook veel meer waard en vroeger was het mogelijk om producten te sparen zonder bijbetaling. Nu is het allemaal veel commerciëler en kom je er niet onderuit om je portemonnee te trekken.

10. De zegels waren onderdeel van een ware ruilhandel

Terwijl sommige mensen binnen een paar maanden alweer een nieuw product konden halen, moest jij hier een heel jaar boodschappen voor doen. Om toch zegels te bemachtigen werd er al snel een ware ruilhandel opgezet. Onderling met je buurmeisjes of via Marktplaats werden de zegels geruild, vaak tegen andere spaarzegels. Want oh, vroeger kon je wel voor alles sparen.

Heb jij vroeger ook zegels van Douwe Egberts gespaard? Ook nu zijn er nog veel spaar- en kortingsacties waar je aan mee kunt doen. Een actueel overzicht van alle acties vind je op Startpagina.nl/kortingscodes.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 7
nico stoffers avatar
nico stoffers

13 oktober 2022 6:18:39 PM

Heb gisteren net 36500 punten ingeleverd voor een koffiezet apparaat.

Hanneke Augustijn avatar
Hanneke Augustijn

7 oktober 2022 3:25:08 PM

Hier wordt nog steeds gespaard. Het is vreselijk jammer dat er alleen nog maar koffie- en theebekers zijn. Weg zijn de mooie theepotten, gebaksschotels ed.

Gerard Peet avatar
Gerard Peet

6 oktober 2022 4:50:27 PM

Als zoon van een oud-DE-vertegenwoordiger die opklom (mijn vader!) tot directie-assistent bij DE, adviseer ik iedereen om het goede Wikipedia-artikel over Douwe Egberts te lezen. Daarin ontbreekt de overname door DE van de (grotere!!) Duitse concurrent Jacobs: vandaar de bedrijfsnaam JDE. Later kwam daar ook nog het Amerikaanse Peet’s bij (geen familie van mij).
DE-punten spaar ik nog steeds, voor een goed doel!
Gerard Peet

Rita van Heijst avatar
Rita van Heijst

6 oktober 2022 12:28:01 PM

Ook ik spaar ze nog altijd en nu geef ik ze aan de kerk, die ze bij DE inwisselt voor koffie voor de voedselbank! Dus dat je er niets bijzonders meer voor kunt krijgen is niet waar!!

Rita v.d.Meulen Driebergen

Dieneke, maria Oort avatar
Dieneke, maria Oort

6 oktober 2022 9:40:21 AM

Zeker weten en wat was het gezellig
Sparen doen wij nog altijd
Ach ja alle beetjes helpen
En presies de uitzet we houden leuk
Alles gaat achteruit we keven nog
En dat is ook waarde in deze tijd

fia bakker avatar
fia bakker

5 oktober 2022 12:07:47 PM

D.E.-punten sparen is niet meer nodig. Ik vraag me af. Waarom op álles wat je voor de Douwe Egbertspunten ruilt nu zo’n lelijke ontsierende dikke rode bult met DE geperst is.
Is D.E. Duits geworden ofzo? DE utschland über alles, dat idee? En dat even benadrukken door alle serviesonderdelen te ‘bepissen’ met een abnormaal groot ontsierend hysterisch merkteken? Als een dikke kater die effe moet laten zien dat hij er ook nog is?
Gelukkig geen D.E. meer nodig, ik maak mijn eigen koffie door paardebloemenwortels te branden. Als je het goed doet dan proef je het verschil niet eens. Scheelt bakken geld.

Fia Bakker avatar
Fia Bakker

15 september 2022 9:09:50 PM

Ja, alles wat je schrijft is waar. Mooie dingen kon je vroeger sparen, we hebben heel wat voor onze uitzet bij elkaar gespaard.
Nu is er alleen nog baggerproducten voor de punten te krijgen. Sparen heeft dus geen zin meer. Ik vraag me af wie dat op zijn geweten heeft daar bij Douwe Egberts. Die heeft een hele cultuur om zeep gebracht.

?