Ga naar de inhoud

De tamme tukkels van het herfstbos

Update:
kastanje in schaal

SchoolBANK redacteur Arjan woonde in zijn jeugd in een dorp aan de rand van de Veluwe. In de herfst was daar in het bos van alles te doen en te vinden. En dat werd nog leuker toen hij
ontdekte dat je sommige herfstvruchten gewoon op kon eten!

Poppetjes maken

Een van mijn eerste herinneringen aan de kleuterschool stamt uit de herfst. Ik zie me nog
zitten aan mijn tafeltje met in de klas een grote berg eikels en wilde kastanjes. “Daar gaan
we poppetjes van maken” zei de juf. Nou was ik niet een van de handigsten maar na wat
proberen lukte het me toch om de stokjes in de zelfgemaakte gaatjes te stoppen. Gelukkig
waren er geen pleisters nodig. En daarna verder knutselen met verf en stiften (waren die er
eigenlijk al in 1963) om de boel nog meer op te leuken.

Het bos in

Mijn ouders namen me van jongs af aan mee het bos in en al snel had ik door dat daar in de
herfst wel wat lekkers was te vinden. Om te beginnen het kleine spul: de beukennootjes.
Wel een beetje priegelen met die dingen maar als je ze open had dan was het smikkelen
geblazen. En toen ontdekte ik de tamme kastanje, wij noemden hem de ‘tamme tukkel’. Ik
wist na een tijdje precies bij welke boer een tamme kastanjeboom op het land stond,
wanneer ze rijp waren en waar ik in het bos de grootste tukkels kon vinden. Het maakte niet
uit of je vingers zeer deden van de stekels op de bolsters, zakken vol sleepte ik mee naar
huis.

Kastanje recepten

In mijn kinderjaren aten we de kastanjes rauw. Eerst pellen, daarna de schilletjes eraf en dan
eten tot je niet meer op kon. Maar daar bleef het bij, ik geloof niet dat mijn moeder ooit
tamme kastanjes in een maaltijd heeft verwerkt. Op latere leeftijd kwam ik er achter dat je
er nog veel meer dingen mee kunt doen. Poffen, koken, in de soep verwerken, pureren, taart
van maken en zelfs met boter, suiker en cognac in de oven! Mmm, ik krijg er trek van en
denk dat het vanavond kastanjes met spruitjes en stoofvlees gaat worden.

Waren jullie ook gek op tamme kastanjes of weet je nog een leuk kastanje recept? Smakelijk eten!

Meer blogs:

Reacties 6

  1. avatar
    fia bakker

    Puur, zonder teveel gedoe vind ik het lekkerst. Vroeger pofte mijn moeder ze op de kolenkachel. Kruisje erin aan de bovenkant en als ze open krulden een beetje roomboter erin.

  2. avatar
    Arjan Boonacker

    De eerste keer dat ik ze gepoft at was in Londen. Daar stond in Hyde Park iemand ze te verkopen. Geprobeerd maar geen fan van die bereidingswijze geworden :-)

  3. avatar
    mariel lavrijsen

    Een keer heb ik tamme en/of gepofte kastanjes gegeten en het proefde apart, maar wel lekker.

  4. avatar
    Arjan Boonacker

    Ik kon er als kind geen genoeg van krijgen, koop ze nu af en toe op de markt (waar ik woon zijn helaas geen tamme kastanjebomen).

  5. avatar
    Karen Strijker-Berggren

    Ik heb ze maar een keer gegeten en vond ze gortdroog.... Zelfs met boter

  6. avatar
    Peter Boers

    Nee, geen kastanjes. Woon aan de rand van een groot bos, eet af en toe wel de beukenootjes.