Dag van de vriendschap: spreek jij je vrienden van vroeger nog?

30 juli 2022

|

5 minuten leestijd

Dag van de vriendschap: spreek jij je vrienden van vroeger nog?. Uitgelichte afbeelding

Het is vandaag, 30 juli, de dag van de vriendschap. Een mooie dag om stil te zijn bij al onze vriendschappen, die van nu, maar ook van vroeger. Welke herinneringen heb jij aan oude vriendschappen? En zie je die mensen nog wel eens?

Praat mee in de reacties!

Vriendschappen van vroeger

Hoeveel vrienden van vroeger zie jij nog wel eens? Vriendschappen onderhouden – of in ieder geval contact houden – gaat tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger. Door berichten op Facebook blijven we van elkaars leven op de hoogte en een berichtje om even bij te kletsen is zo gestuurd. Vroeger was dat lastiger, al helemaal voor de tijd van de telefoon. Daarna kon je in ieder geval nog bellen om af te spreken. Als je vriendschappen uit die tijd nog steeds hebt overgehouden, is dat dus best bijzonder! En dat soort vriendschappen hebben veel voordelen:

  1. Ze kennen je door en door. Vrienden die je al sinds je kinder- of tienertijd hebt, hebben al belangrijke momenten in jouw leven meegemaakt. Je hoeft ze dus niets meer te vertellen: ze kennen je door en door.
  2. Ze vergen minder investering. Een nieuwe vriendschap kost vaak meer energie, omdat je nog niet goed weet wat je aan elkaar hebt en de band moet worden opgebouwd. Met oude vriendschappen ben je die fase allang voorbij en is het helemaal niet erg als je een tijdje niets van je laat horen. Je weet toch wel dat het goed zit.
  3. Je deelt samen veel herinneringen. En dat is wat jullie vriendschap zo sterk maakt! Familie, relaties, dieptepunten, hoogtepunten: jullie delen veel van dezelfde herinneringen en daarom hebben jullie altijd iets om over te praten.

Oude vrienden terugvinden

Ben jij je vrienden van vroeger uit het oog verloren en zou je graag weer contact opnemen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Natuurlijk is tegenwoordig de makkelijkste manier om op het internet te zoeken. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen.

1. Op Facebook zoeken

De meeste mensen zitten tegenwoordig op Facebook. Zoek op voor- en achternaam, en met een beetje geluk komt de persoon die je zoekt meteen omhoog. Zo niet, dan kun je je zoekopdracht specifieker maken door te kiezen voor ‘personen’ in de zoekopties, en vervolgens ook de eventuele stad, school en werkplek in te voeren.

2. Googelen

Geen succes op Facebook? Dan kun je de voor- en achternaam natuurlijk ook op Google intypen in de hoop dat er in de zoekresultaten nuttige informatie verschijnt. Misschien heeft de persoon een ander social media-kanaal, zoals Twitter of Linkedin, of zijn ze te vinden op de website van bijvoorbeeld een sportvereniging.

3. Het online telefoonboek

Papieren telefoonboeken krijgen we tegenwoordig niet meer, maar online bestaat het telefoonboek gelukkig nog wel! Ga naar Telefoonboek.nl en klik op het tabje ‘persoon zoeken’. Hier kun je vervolgens de achternaam en (vermoedelijke) woonplaats invoeren.

4. Via-via

Natuurlijk kun je ook contact opnemen met andere mensen waar je vroeger mee omging, om te vragen of zij misschien nog contact hebben met degene die je zoekt. Wie weet hebben zij meer informatie voor je.

Reünie organiseren

Natuurlijk kun je ook initiatief nemen om een reünie te organiseren van je oude basisschool, middelbare school, sportclub of andere club. Vaak wil de desbetreffende school of club (als deze nog bestaan) hier wel bij helpen. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen om de reünie op hun website of in een nieuwsbrief te delen. Maar je kunt het ook zelf regelen. Een aantal handige dingen om dan te doen:

  1. Neem contact op met oude klas- of clubgenoten die je nog kunt vinden, bijvoorbeeld via Facebook. Vraag hen weer mensen van toen uit te nodigen waar zij nog contact mee hebben.
  2. Begin een Facebookgroep, bijvoorbeeld ‘Groep 8 OBS de Weelde, jaar 1977’. Zo kun je ieder gevonden contact voor de groep uitnodigen, en met een beetje geluk vinden mensen de groep ook zelf.
  3. Plaats een oproepje op de Facebookpagina van de school of club, als deze nog bestaat.

Op deze manier kun je oude vrienden weer terugvinden, en wie weet, een oude vriendschap ook weer nieuw leven inblazen!

Meer blogs:

SchoolBANK Redacteur Quirine avatar

SchoolBANK Redacteur Quirine

Hoewel redacteur Quirine (1996) zelf uit de jaren '90 komt, is ze dol op álles wat met de jaren '60 en '70 te maken heeft. Zo luistert ze het liefst naar bands als Fleetwood Mac en Abba, speurt ze kringloopwinkels af naar de beste vintage vondsten en is ze gek op nostalgische verhalen.

Meer artikelen van SchoolBANK Redacteur Quirine

Reacties 10+
martin schot avatar
martin schot

18 augustus 2022 10:33:28 AM

Na 58 jaar weer contact met diverse klas genoten van de lagere school uit Overschie.

Marianne Pietersen avatar
Marianne Pietersen

8 augustus 2022 6:06:12 PM

Bij mijn weten heeft mijn LS geen reunies gehouden. Ik ben in 1956 naar de HBS gegaan en die bestaat niet meer nu. Heeft dacht ik een keer een reunie gehad voor het ophield te bestaan. Ik zat toen al in de USA. Wel heb ik via enkele vrienden waar ik
contact mee hield veel jaren later een kleine reunie gehad die de vrienden georganiseerd hadden en waar ik 8 vrienden van de HBS en een van de LS ontmoette. Dat was erg leuk. Ook heb ik zo’n 15 jaar geleden een meisje ontmoet die in mijn 1e klas LS zat. Ik woonde in Canberra, en zij woonde in NZ, maar was voor een aantal maanden in Canberra. Ze vond me via Facebook dacht ik. Via email en FB heb ik nu nog sporadisch contact met die HBS vrienden. Ik kan helaas Schoolbank Plus niet meer gebruiken, (jaren geleden kon het wel), want ik heb geen Nederlands betaalmiddel en ze accepteren mijn credit card niet. ! Sad.

Hans van Wijk avatar
Hans van Wijk

8 augustus 2022 2:51:08 PM

vanaf de lagere school dus ruim 70 jaar

A.A.A. Raadersma avatar
A.A.A. Raadersma

6 augustus 2022 12:18:43 PM

Ik heb nog steeds kontakt met paar vrieninnen en vrienden. De oudste al 66 mee bevriend intussen.

Lex van Boetzelaer avatar
Lex van Boetzelaer

5 augustus 2022 8:24:33 PM

De meeste vrienden zag ik van de ene op de andere dag jaren niet meer. Inderdaad heeft Facebook en internet me geholpen om een aantal vrienden weer terug te vinden. En er kwamen ondertussen ook reünies. Doordat ik alle opgespoorde klasgenoten aan de reüniecommissie doorgaf, was mijn jaargang goed vertegenwoordigd. Leuk om ze allemaal weer te zien! Minstens twee goede vrienden zijn inmiddels overleden. Een ander heb ik wel altijd contact gehouden en is later mijn zwager geworden.

Ria Kornet avatar
Ria Kornet

5 augustus 2022 10:58:54 AM

Nog altijd contact met een vriendin, vanaf de kleuterschool, dus ruim 70 jaar!

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

5 augustus 2022 10:13:14 AM

In 2014 of ’15 was ik op zoek naar een werkboekje, dat we in de eerste klas van de basisschool gebruikten, met hierin sommetjes in beeldvorm, woordjes en zinnen die we moesten opschrijven/aanvullen, verhalen die erin stonden en we moesten lezen, iets tekenen of knutselen.
Elk seizoen kreeg je een nieuw boekje en was het nieuwe boekje wat moeilijker, zodat je steeds wat verder kwam.
Altijd had ik ze bewaard, maar ben ’n tijd geleden een boekje kwijtgeraakt. (ën nu vakantie! Zoals het heette).
Daarom heb ik oud-klasgenoten geprobeerd terug te vinden, om te vragen, of zij zo’n boekje nog hadden.
Dit hadden ze niet meer, maar wel heb ik enkele klasgenoten, toen zo’n 30 jaar later gesproken via telefoon en van allemaal herkende ik de stem en de manier van praten. Best bijzonder.

YVONNE HARVEY-SHEA avatar
YVONNE HARVEY-SHEA

4 augustus 2022 6:28:59 PM

Ik woon sinds 1958 in de US, was afgelopen April weer in Nederland en heb myn schollvriendinnen van 4,5 en 6de klas weer gezien Inge Huisman en Nellie Offerman ( meisjes naam ) wy waren op school samen begin 1950. Ook heb ik een vriend en zyn vrouw bezocht, niet van school , maar kan hem al 69 jaar , was myn eerste lifede toen ik 15 was.

RIA Versteeg Heuseveldt avatar
RIA Versteeg Heuseveldt

4 augustus 2022 4:59:43 PM

Ik heb geen contacten overgehouden. Iedereen waaierde uit naar verschillende andere scholen.
Je maakt dan weer andere contacten.

?