Ga naar de inhoud

De bromtol zorgde vroeger voor uren speelplezier

bromtol

Herinner je je nog die draaiende sensatie van een bromtol? Die eenvoudige, maar verrassend plezierige tol die je urenlang kon vermaken? Lees hier meer over de geschiedenis van de bromtol, waarom dat vrolijke tolletje zo leuk was en waarom het nog steeds een speciaal plekje in ons hart heeft.

De geschiedenis van de bromtol

Hoewel de precieze oorsprong van de bromtol moeilijk te traceren is, wordt aangenomen dat de bromtol al in de 18e eeuw in Europa verscheen. De vroegste versies waren handgemaakt en gemaakt van houten. Kinderen vonden het fantastisch om met de hand de tol te laten draaien op de grond.

Tegen de 20e eeuw kreeg de tol meer gestandaardiseerde vormen en begon deze van hout naar blik en plastic te evolueren. Wat de bromtol zo bijzonder maakte, was het karakteristieke geluid dat werd geproduceerd terwijl hij ronddraaide, vandaar de naam ‘bromtol.’

Waarom was de bromtol zo leuk?

1. Het geluid

Het onmiskenbare gezoem van de tol was een bron van fascinatie voor kinderen. Het was als muziek voor de oren en maakte het draaien van de tol extra plezierig.

2. Eenvoud

De bromtol was ongelooflijk eenvoudig. Geen batterijen, geen ingewikkelde instructies – gewoon een tol en een koord om te draaien. Dit maakte het toegankelijk voor kinderen van alle leeftijden.

3. Hand-oog coördinatie

Het spelen met de tol vereiste wat vaardigheid en concentratie. Kinderen leerden hun hand-oog coördinatie te verbeteren, terwijl ze probeerden de tol zo lang mogelijk te laten draaien.

4. Tijdloos plezier

Dit speelgoed ging nooit uit de mode. Het was een tijdloos stuk speelgoed dat generaties lang plezier heeft geboden.

De populariteit van de bromtol

De bromtol bereikte zijn hoogtepunt van populariteit in de jaren 1950 en 1960. In die tijd was het een alomtegenwoordig speelgoed in speelgoedwinkels over de hele wereld. Het was een betaalbare vorm van vermaak voor kinderen en werd vaak cadeau gedaan bij speciale gelegenheden. Denk aan je 8e verjaardag of een goed rapport. Van een bromtol werd je een stuk blijer van die paar cent. 

Nostalgische herinneringen

Het geluid van een bromtol die draaide, roept nog steeds nostalgie op bij degenen die opgroeiden met dit eenvoudige stuk speelgoed. Hoewel de bromtol misschien niet meer zo populair is als vroeger, blijft het een nostalgische herinnering. Die vrolijke tol herinnert ons eraan dat plezier vaak te vinden is in de eenvoudigste dingen.

Herkende jij de bromtol gelijk op de foto?

Meer blogs: