Ga naar de inhoud

Bollen pellen, herkenbare herinneringen

Update:
Bollen pellen

Gerooide bloembollen moesten zo snel mogelijk gepeld worden om ze mooi en schoon af te kunnen leveren voor de export. Het pellen was erg arbeidsintensief. Het was niet altijd even fijn voor je vingers, maar wel belangrijk voor de bloembol. Bollenpellers maakten (met name vroeger!) lange dagen voor een laag salaris. Bollen pellen werd voornamelijk door vrouwen en kinderen gedaan. Weet jij nog hoe het was? We nemen je graag mee terug in de tijd met wat herkenbare herinneringen aan bollen pellen.

Gezelligheid: samen met je vrienden, buurmeisjes en zusjes

Woonde je in een bollenstreek? En wilde je een zakcentje verdienen? Dan ging je : bollen pellen. Samen met je vriendinnetjes, zusjes en buurmeisjes kon je in de zomer aan de slag. Zoals het gezegde nog steeds gaat: samen uit, samen thuis.

De grote bollenschuur van de lokale boer in de buurt

Je werkte in een grote bollenschuur waar grote tafels in stonden. Op deze tafels lagen duizenden bloembollen, en er werden steeds nieuwe bollen binnengebracht. Als je pech had, kon het in de bollenschuur erg warm worden.

Het werk zelf was zwaar en erg arbeidsintensief

Het werk was eigenlijk heel simpel: de babybolletjes en het vuil moest verwijderd worden. In de praktijk bleek dat moeilijker dan je dacht, wat een klus!Die zere vingers zul je nooit vergeten. Pakte jij je vingers in met tape? Droeg je huishoudhandschoenen? Of had je na een paar weken zoveel eelt op je vingers dat je geen pijn meer voelde?

Je werd betaald per mand, dus je werkte als een razende roedel

Per uur betaald? Dacht het niet: bollen pellen werd meestal per mand betaald. Dus hoe sneller je pelde, hoe meer je verdiende. Dit motiveerde je enorm om hard te werken. Iedereen wilde met zoveel mogelijk geld naar huis.

Aan het einde van de maand kreeg je dan eindelijk je salaris

Op de laatste dag van de maand ontving je je salaris in een envelopje. En trots dat je erop was! Met het envelopje onder je kleding liep je zo snel mogelijk naar huis. Wanneer je mazzel had, mocht je dit (deels) zelf houden.

De lichamelijke klachten en gekke dromen

Wanneer je dit werk veel deed, had je vaak last van lichamelijke klachten. Pijnlijke schouders, een houten kont en enorme vermoeidheid. Soms was het zelfs zo erg, dat je in je dromen nog bollen aan het pellen was. Want je moest en zal sneller worden!

De dag dat de machines kwamen zal niemand vergeten

Oh, wat was dit spannend! Op je eerste dag wilde je alles zo goed mogelijk doen. Maar toen je binnenkwam en voor het eerst de lopende band zag, werd je wel een beetje misselijk. Gelukkig wende het snel. De band ging voor je gevoel steeds langzamer – of was jij gewoon sneller geworden?

Het verzamelen én laten zien van je harde werk

Hoe meer manden je had, hoe meer je verdiende. Hier was je natuurlijk ontzettend trots op. Je wilde dan ook niet dat de boer jouw volbrachte manden weg droeg, omdat je iedereen wilde laten zien hoe hard je die dag gewerkt had. Had jouw buurman meer manden dan jij?

De geur van bollen brengt nog steeds herinneringen met zich mee

De manier van het omgaan met bollen heb je waarschijnlijk altijd vastgehouden. Net zoals de geur, dit is iets wat je nooit meer vergeet. De gezellige dagen met je vrienden en vriendinnen, het geld die je aan het einde van de maand ontving en de unieke geur van bloembollen. De mooie herinneringen zal je altijd koesteren.

categorieën: Van toen

Reacties 9

  1. avatar
    Christa Bruyn

    Dat heb ik als kind ook gedaan als ik bij mijn opa en oma logeerde. Ik had een hekel aan kleine bollen, want dan duurde het lang voor je mand vol was en je werd per mand betaald.

  2. avatar
    Gonny van Werkhoven

    Jammer dat er op bijgaande foto geen bollen worden gepeld. Ik denk dat ze hyacinten aan het snijden zijn. Maar de foto is te wazig om het echt te zien.

  3. avatar
    Anita van den Braber-Ottens

    goede herinneringen aan het bollen pellen. wij werden goed verzorgd door de boerin met thee en koekjes en dropjes. En aan het einde met zijn allen bij de boer thuis met chips en frisdrank en dan kreeg je je enveloppe met geld. Dat geld mocht ik dan van mijn ouders zelf houden en uitgeven in de vakantie. Supertijd!!

  4. avatar
    Monique Ravoo

    Ik woonde in Julianadorp en ben begonnen met bollen pellen op mijn 10e. De eerste paar jaar ging het pellen niet zo snel, een paar glasbakken per dag, de boer had er eigenlijk niets aan. Maar vanaf mijn 12e bij boer Kreuk in het dorp. Er was elk jaar een vast groepje pellers aan het werk. De meesten van ons begonnen om 7 uur 's ochtends tot een uur of 5 's middags, tussendoor lunchpauze. En dat gedurende 4 à 5 weken. Radio in de schuur hard aan en tussendoor voorzien van koffie of thee door mevrouw Kreuk. Het pellen ging in de loop der jaren steeds sneller. Ik heb op mijn 16e zelfs in 5 weken tijd mijn Tomos-brommer bij elkaar gepeld. Ik ben nu 52 jaar maar denk nog steeds met veel plezier terug aan die zomerweken: de gezelligheid van het samen pellen, zo snel mogelijk proberen te pellen om elkaar bij te houden, aan het einde van de dag het aantal kisten laten noteren die je gepeld had, de geur van de bollen, ook de rotte die er soms tussen zaten, de kapotte vingers, de ladingen huishoudhandschoenen die er doorheen zijn gegaan en aan het eind van de week bij het huis van de boer langs rijden voor je loonzakje. Een geweldige tijd. Groet, Monique

  5. avatar
    Rob Schreurs

    Ja daar heb ik ook goede herinneringen aan. Ik woonde destijds in Den Helder en één van mijn klasgenoten op het Stedelijk Lyceum was Nico Roozen. Zijn vader was bollenkweker in Julianadorp en daar kon ik in de vakantie gaan bollenpellen. Van het verdiende geld...méér dan 100 (!) gulden heb ik op vakantie in Duitsland een goede verrekijker gekocht. Die wordt nog steeds gebruikt, nu door mijn dochter. Toen was Julianadorp / Noord-Holland nog tamelijk ongerept. Ik herinner me de vele uren dat we in de glasheldere poldervaart speelden met bootjes en zo.

  6. avatar
    Gatha Hoogland Castricum

    Ik heb heel veel bollen gepeld bij de fam.weelage jn de jan van kuikweg daar hadden ze hun tuin.......

  7. avatar
    Leo Koek

    Veel bollen gepeld bij Rein Broesterhuizen aan de Witte Singel in Roelofarendsveen. Inderdaad werden per mand betaald. Eengulden per mand. In het begin kregen we kleine bollen te pellen. Aan het einde werden ze wel groter. Als de bollen na een aantal weken gepeld waren werden we getrakteerd op ijs.

  8. avatar
    Fia Bakker

    Wij hadden zelf bollen thuis. Gele crocussen. Ik hou nog steeds heel veel van die bloemetjes. Tot ook bij ons de pelband zijn intrede deed was bollenpellen wel gezellig werk, vooral met mijn moeder erbij. Ze had het snoeptrommeltje van haar tante An altijd bij de bollen staan. Engelse drop, perendruppels, boterwafeltjes, fruit- of carameltoffees erin. Lekker hoor, zo hield ze de moed er bij ons in. Glaasje limonade erbij. Veel van onze badgasten hielpen ook een handje mee in de bollen. Een gezellige tijd.

  9. avatar
    Fred Hulsbosch

    Niet alleen bollen in een mand er waren ook boeren die deden het per kist