Bollen pellen, herkenbare herinneringen

2021 M08 29

|

4 minuten leestijd

Bollen pellen, herkenbare herinneringen. Uitgelichte afbeelding

Gerooide bloembollen moesten zo snel mogelijk gepeld worden om ze mooi en schoon af te kunnen leveren voor de export. Het pellen was erg arbeidsintensief. Het was niet altijd even fijn voor je vingers, maar wel belangrijk voor de bloembol. Bollenpellers maakten (met name vroeger!) lange dagen voor een laag salaris. Bollen pellen werd voornamelijk door vrouwen en kinderen gedaan. Weet jij nog hoe het was? We nemen je graag mee terug in de tijd met wat herkenbare herinneringen aan bollen pellen.

Gezelligheid: samen met je vrienden, buurmeisjes en zusjes

Woonde je in een bollenstreek? En wilde je een zakcentje verdienen? Dan ging je : bollen pellen. Samen met je vriendinnetjes, zusjes en buurmeisjes kon je in de zomer aan de slag. Zoals het gezegde nog steeds gaat: samen uit, samen thuis.

De grote bollenschuur van de lokale boer in de buurt

Je werkte in een grote bollenschuur waar grote tafels in stonden. Op deze tafels lagen duizenden bloembollen, en er werden steeds nieuwe bollen binnengebracht. Als je pech had, kon het in de bollenschuur erg warm worden.

Het werk zelf was zwaar en erg arbeidsintensief

Het werk was eigenlijk heel simpel: de babybolletjes en het vuil moest verwijderd worden. In de praktijk bleek dat moeilijker dan je dacht, wat een klus!Die zere vingers zul je nooit vergeten. Pakte jij je vingers in met tape? Droeg je huishoudhandschoenen? Of had je na een paar weken zoveel eelt op je vingers dat je geen pijn meer voelde?

Je werd betaald per mand, dus je werkte als een razende roedel

Per uur betaald? Dacht het niet: bollen pellen werd meestal per mand betaald. Dus hoe sneller je pelde, hoe meer je verdiende. Dit motiveerde je enorm om hard te werken. Iedereen wilde met zoveel mogelijk geld naar huis.

Aan het einde van de maand kreeg je dan eindelijk je salaris

Op de laatste dag van de maand ontving je je salaris in een envelopje. En trots dat je erop was! Met het envelopje onder je kleding liep je zo snel mogelijk naar huis. Wanneer je mazzel had, mocht je dit (deels) zelf houden.

De lichamelijke klachten en gekke dromen

Wanneer je dit werk veel deed, had je vaak last van lichamelijke klachten. Pijnlijke schouders, een houten kont en enorme vermoeidheid. Soms was het zelfs zo erg, dat je in je dromen nog bollen aan het pellen was. Want je moest en zal sneller worden!

De dag dat de machines kwamen zal niemand vergeten

Oh, wat was dit spannend! Op je eerste dag wilde je alles zo goed mogelijk doen. Maar toen je binnenkwam en voor het eerst de lopende band zag, werd je wel een beetje misselijk. Gelukkig wende het snel. De band ging voor je gevoel steeds langzamer – of was jij gewoon sneller geworden?

Het verzamelen én laten zien van je harde werk

Hoe meer manden je had, hoe meer je verdiende. Hier was je natuurlijk ontzettend trots op. Je wilde dan ook niet dat de boer jouw volbrachte manden weg droeg, omdat je iedereen wilde laten zien hoe hard je die dag gewerkt had. Had jouw buurman meer manden dan jij?

De geur van bollen brengt nog steeds herinneringen met zich mee

De manier van het omgaan met bollen heb je waarschijnlijk altijd vastgehouden. Net zoals de geur, dit is iets wat je nooit meer vergeet. De gezellige dagen met je vrienden en vriendinnen, het geld die je aan het einde van de maand ontving en de unieke geur van bloembollen. De mooie herinneringen zal je altijd koesteren.

Redactie SchoolBANK avatar

Redactie SchoolBANK

Meer artikelen van Redactie SchoolBANK

Reacties 2
Fred Hulsbosch avatar
Fred Hulsbosch

2021 M10 20 18:26:34

Niet alleen bollen in een mand er waren ook boeren die deden het per kist

Fia Bakker avatar
Fia Bakker

2021 M10 1 18:28:30

Wij hadden zelf bollen thuis. Gele crocussen. Ik hou nog steeds heel veel van die bloemetjes. Tot ook bij ons de pelband zijn intrede deed was bollenpellen wel gezellig werk, vooral met mijn moeder erbij. Ze had het snoeptrommeltje van haar tante An altijd bij de bollen staan. Engelse drop, perendruppels, boterwafeltjes, fruit- of carameltoffees erin. Lekker hoor, zo hield ze de moed er bij ons in. Glaasje limonade erbij.
Veel van onze badgasten hielpen ook een handje mee in de bollen. Een gezellige tijd.

?