Black Friday: dit is het precies en zo is het ontstaan

23 november 2022

|

4 minuten leestijd

Black Friday: dit is het precies en zo is het ontstaan. Uitgelichte afbeelding

De hoge kortingen vliegen je weer om de oren. Black Friday wordt steeds populairder. De van oorsprong Amerikaanse feestdag is ook naar Nederland overgewaaid. Hoe is deze dag eigenlijk ontstaan? Lees hier alles over de geschiedenis van Black Friday!

Oorsprong Black Friday, de financiële crisis in Amerika

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van Black Friday. De eerste keer dat deze term gebruikt werd, was op 24 september 1869. Op deze dag stortte de Amerikaanse economie in – deze dag werd ‘Black Friday’ genoemd. Deze dag kochten namelijk 2 zakenmannen van Wall Street zoveel mogelijk goud van de VS op, met als doel om ervoor te zorgen dat het goud meer waard werd, zodat ze deze met flinke winst konden verkopen. Dit plan viel in duigen, er ontstond namelijk een financiële crisis.

Macy’s Thanksgiving Day Parade

In 1924 organiseerde de Amerikaanse winkelketen Macy’s hun eerste Thanksgiving Day Parade, om Amerikanen aan te sporen op deze nationale feestdag – in Amerika ook een vrije dag – alvast te starten met kerstinkopen. Sindsdien was het voor Amerikanen een traditie om op de dag na Thanksgiving goedkoop kerstinkopen te doen.

Grote drukte in Philadelphia

Steeds meer winkeliers kwamen met gigantische kortingen, wat het heel aantrekkelijk maakte om op deze dagen te gaan winkelen. In 1950 was het in de Amerikaanse stad Philadelphia op deze dag zó druk, dat de Amerikanen door de chaos spraken over een ‘Black Friday’.

Zwarte cijfers staan voor winst

15 jaar later werd deze term weer genoemd, maar dan op een positieve manier. In 1980 stonden veel winkeliers in het rood. Op de dag na Thanksgiving draaiden ze winst (dit worden ook wel zwarte cijfers genoemd), waardoor Black Friday een positief imago kreeg. De jaren daarna werd deze kortingsdag steeds populairder. Men wist dat deze dag eraan zat te komen en wachtte daarom met het doen van inkopen. Die dure wasmachine? Die is op Black Friday vast in de sale!

Black Friday naar Nederland

In Nederland vieren we geen Thanksgiving en helaas zijn we ook niet vrij op deze dag. Toch is deze kortingsdag overgewaaid naar Europa. Sinds 2015 doen bijna alle winkeliers mee en worden er met spectaculaire kortingen gestunt. Zo verkopen ze nog meer voor de feestdagen. Black Friday is dan ook een slim moment om inkopen te doen voor pakjesavond en kerst. De laatste jaren is er ook wel sprake van een heuse kortingsweek en zijn de kortingen ook online.

Ook wij hebben een mooie aanbieding: een fikse korting op een Schoolbank PLUS lidmaatschap. Je krijgt namelijk wel 50% korting als je tussen 25 november en 29 november lid wordt. Je betaalt dan €17,49 in plaats van €34,99! Tot slot krijg je er ook nog eens een boek van mijneerste18jaar ter waarde van €14,99 bij. Tel uit je winst!

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 4
Alexander uit de Bulten avatar
Alexander uit de Bulten

1 december 2022 5:01:17 PM

“Black Friday”?? bedoel niet een hele week plus nog een paar dagen extra omdat het zo succes was?
Maar in werkelijkheid zijn er slecht een paar echte aanbiedingen geweest die je een maand of zelfs een week ervoor ook al had.
Om deze onzin nog mooier te maken, er waren zelfs een paar grote winkels die de prijzen verhoogde in de plaats verlaagden 🙂
Maar hoe dan ook het is gewoon {Censuur} Amerikaanse gedoe.
Ik vraag me af wanneer hier een scholier of student een paar medeleerlingen gaat neer knallen het doen ze toch ook in Amerika en kijken of ze dat ook zo mooi en leuk gaan vinden het is immers toch ook wat daar vandaan komt?

Alexander uit de Bulten avatar
Alexander uit de Bulten

1 december 2022 5:03:21 PM

Ik vergat nog iets, er zijn zelfs mensen die Thanksgiving hier vieren en nee niet de Import Amerikanen maar echt 100 Nederlanders 🙂 tja echt iets wat je moet vieren al weten ze volgens mij niet eens wat die eerste Amerikanen hebben aangericht onder de Indianen.

harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

3 december 2022 9:39:52 AM

De aanloop is er al, Alexander: je hoort elke dag haast wel over steekpartijen en de jeugd loopt gewoon al standaard met messen op zak. En die hebben ze niet om een boterhammetje mee te smeren. De jeugd schijnt ook steeds meer vuurwapens te hebben…..je kunt er op wachten dat ook hier in Nederland een gek bij een school naar binnen stapt en in het wilde weg begint te knallen.

harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

28 november 2022 4:44:05 PM

Hoe het allemaal ontstaan is zal me verder een biet zijn, maar ik word helemaal GEK van al die Black Friday reclames!!!! Mijn ex-schoonvader werkte in de meubelbranche als stoffeerder (ja jongelui, vroeger werden oude versleten meubeltjes nog wel eens opnieuw bekleed….en dat deed een stoffeerder) en die zei dat bijvoorbeeld een bankstel dat altijd al te koop stond voor 2000 euro in de uitverkoop met schreeuwerige letters werd aangeprezen met: NU! VAN €2450 voor €1995!! OP=OP. Denk niet dat je ineens met Black Friday of een uitverkoop superkortingen krijgt. Verkooptruucjes waarmee ze ons gek proberen te maken. Maar alsjeblieft…kunnen die reclames op TV en radio weg??

?