Ga naar de inhoud

Van de uniforme prijzen bij de HEMA tot de Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf

drie dwaze dagen

Black Friday is hét shopping event van het jaar. Interessant om terug te kijken naar iconische shopping events van vroeger. Deze gebeurtenissen hebben de manier waarop mensen winkelen en kortingsacties ervaren, gevormd. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de tijd, van de uniforme prijzen bij de HEMA tot de legendarische Drie Dwaze Dagen bij de Bijenkorf.

En maak je alvast klaar voor het shopping event van 2023: Black Friday.

De Glorie van de Drie Dwaze Dagen

De Drie Dwaze Dagen waren een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Bijenkorf. Kun jij ze nog herinneren? Deze jaarlijkse evenementen werden voor het eerst gehouden in september 1984.

Vanaf het allereerste begin was het duidelijk dat deze drie dagen iets heel bijzonders moesten worden, een totaal nieuw concept voor Nederland. De leiding van de Bijenkorf wilde geen typische uitverkoop organiseren, waarbij klanten vaak worstelen met maten en kleuren. In plaats daarvan kozen ze voor opvallende aanbiedingen die speciaal werden ingekocht voor dit evenement. Ze introduceerden catchy slogans zoals “Grote hopen doen verkopen,” “Stack ‘em high, sell ‘em cheap,” en “You can’t sell wood from an empty wagon.”

De winkels werden overspoeld met unieke aanbiedingen en niets anders. De kracht van dit concept lag in zijn eenvoud. Zoals directeur Theo Henselijn het destijds verwoordde: “Mijn tante Annie moet het begrijpen.” Als zelfs tante Annie het niet kon begrijpen, was het te ingewikkeld en zou het zowel klanten als medewerkers ontgaan, wat zou lijden tot verlies van omzet.

Op 27 september 1984 begon de allereerste Drie Dwaze Dagen. Het was een doorslaand succes.  Tijdens de eerste Drie Dwaze Dagen in 1984 werden lp’s en boeken per kilo verkocht. In 1988 vlogen er maar liefst 17.000 kilo klassieke boeken over de toonbank voor slechts 10 gulden per 500 gram. Voor 25 gulden mocht je een Bakitosok vullen met zoveel sokken als je maar wilde. La Kerko zijden blouses, beschikbaar in maar liefst 24 kleuren, werden verkocht voor vijftien gulden en vlogen als warme broodjes over de toonbank. Op de lingerieafdeling waren de bh’s van topmerken zo gewild dat klanten letterlijk om ze vochten om er een te bemachtigen. Voor het grootste kraslot ooit in Amsterdam moest je op een hoogwerker klimmen om te kunnen krassen. Doller kan haast niet.

Standaard winkelen met korting bij V&D

Bij HORNBACH hanteren ze gegarandeerd altijd de laagste prijs. Hun lage prijzen gelden 365 dagen per jaar. Geen korting. Die gedachte had V&D vroeger ook. In het hart van Amsterdam, aan de Weesperstraat, begon ruim 200 jaar geleden het verhaal van Vroom & Dreesmann, een warenhuisconcern dat diepgeworteld was in de Nederlandse winkelgeschiedenis. De oprichters, Willem Vroom en Anton Dreesmann, waren beiden middenstanders met een passie voor stoffen, kleding en manufacturen. Ze deelden niet alleen hun zakelijke visie, maar ook een sterke katholieke achtergrond, wat hun samenwerking nog meer versterkte.

In 1887 bundelden ze hun krachten en richtten ze Vroom & Dreesmann op. Hun eerste winkel aan de Weesperstraat was een baken van vernieuwing in de detailhandel. In een tijd waarin onderhandelen over prijzen gebruikelijk was, introduceerden ze een baanbrekend concept: vaste en lage prijzen, die alleen contant betaald konden worden. Het idee van vaste prijzen was destijds nog niet gangbaar, aangezien mensen gewend waren om altijd te kunnen onderhandelen voor korting.

Deze innovatieve aanpak bleek een groot succes te zijn. Klanten werden aangetrokken door de transparantie en eerlijkheid van de prijzen bij Vroom & Dreesmann. Geen verborgen kosten, geen onverwachte verrassingen; alleen eerlijke prijzen voor hoogwaardige producten. Het was een concept dat de basis vormde voor de groei en bloei van het warenhuisconcern in de jaren die zouden volgen.

Prijzencircus bij V&D

Helaas kwam er een einde aan de groei van het warenhuis. Tijd voor wat nieuws. Het eerste Prijzencircus van V&D vond plaats in 1928. Dit was een jaarlijks terugkerend evenement dat veel Nederlanders met veel enthousiasme verwelkomden. Dit bekende warenhuis organiseerde dit spektakel meerdere keren per jaar, waarbij het voorjaars- en najaarsprijzencircus de meest opvallende en verwachte evenementen waren.

Tijdens het Prijzencircus bood V&D klanten de kans om te profiteren van grote kortingen en speciale aanbiedingen op een breed scala aan producten, variërend van kleding en schoenen tot huishoudelijke artikelen en elektronica. De kortingen waren vaak aanzienlijk, waardoor het evenement populair werd bij koopjesjagers.

Wat het Prijzencircus extra speciaal maakte, was de sfeer en de beleving die ermee gepaard gingen. De etalages van de V&D-winkels werden vaak opvallend gedecoreerd om de aandacht van voorbijgangers te trekken. Zodra klanten de winkel binnenstapten, werden ze verwelkomd met een breed scala aan aanbiedingen, speciale acties en promoties. Het evenement trok niet alleen mensen die op zoek waren naar koopjes, maar ook nieuwsgierige shoppers die van de festiviteiten wilden genieten. Vaak waren er live muzikanten, gratis hapjes en drankjes, en andere entertainment opties om de sfeer te verlevendigen. Helaas werd in 2015 het warenhuis failliet verklaard.

Uniforme prijzen bij de HEMA

Wat HEMA onderscheidde van andere warenhuizen was hun exclusieve aanbod van producten met uniforme prijzen: 10, 25 en 50 cent. Bovendien was er slechts één variant van elk artikel beschikbaar, en dit alles was gebaseerd op het principe van superieure kwaliteit voor de meest betaalbare prijzen. In 1928 werd dit assortiment uitgebreid met prijzen van 75 cent en 1 gulden, maar het duurde maar liefst 41 jaar voordat HEMA de grens van 100 gulden zou doorbreken. In 1969 werd voor het eerst een product met een verkoopprijs van 100 gulden geïntroduceerd, namelijk een boormachine van het huismerk ‘Reactor’. Omdat de kassa’s van die tijd niet waren voorbereid op zulke hoge bedragen, moest de kassamedewerker het bedrag in twee delen invoeren: ƒ 99,- en ƒ 1,-. Hoewel HEMA op dat moment al was afgestapt van het concept van uniforme prijzen, bleven de verkoopprijzen nog steeds zeer betaalbaar.

Black Friday is hét shopping event van nu

Black Friday 2023 is momenteel het shopping event van nu. Dit fenomeen, dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, heeft de hele wereld veroverd en is uitgegroeid tot een van de grootste shoppingdagen van het jaar. Net als de Drie Dwaze Dagen biedt Black Friday enorme kortingen en deals, maar met een moderne twist.

Wat Black Friday onderscheidt van zijn voorgangers is de naadloze integratie van online en fysiek winkelen. Terwijl de Drie Dwaze Dagen en het Prijzencircus voornamelijk plaatsvonden in de fysieke winkels van de Bijenkorf, heeft Black Friday de wereld van e-commerce omarmd. Nu kunnen mensen van over de hele wereld genieten van de beste aanbiedingen zonder hun huis te verlaten. Dit heeft geleid tot een explosie van online shopping en heeft het begrip ‘winkelen’ opnieuw gedefinieerd.

Wat ga jij scoren op Black Friday?

Meer blogs: