Ga naar de inhoud

Badmode van vroeger naar nu: van conservatief tot gedurfd

badmode

Badmode is door de jaren heen behoorlijk geëvolueerd, van de conservatieve badpakken en zwembroeken uit de jaren 20 tot de gedurfde en kleurrijke bikini’s en strakke zwembroeken van vandaag de dag. In dit artikel gaan we terug in de tijd en nemen we een kijkje naar de populaire badmodestijlen uit het verleden en hoe ze zich hebben ontwikkeld tot de badmode van nu. Lees verder om meer te weten te komen over de evolutie van badmode en ontdek hoe het door de jaren heen is veranderd!

Jaren 20: conservatieve badmode, hoe langer hoe beter

In de jaren 20 was badkleding nogal conservatief. Vrouwen droegen badpakken met lange mouwen en pijpen die tot aan de knieën reikten. Mannen droegen tanktops en zwembroeken die tot aan de knieën kwamen.

Jaren 30: dames badpakken werd een héél klein beetje korter

In de jaren 30 veranderde de badmode enigszins, met badpakken die een beetje korter waren dan in het decennium ervoor. Vrouwen droegen badpakken met een V-hals en mannen droegen heren zwembroeken die een beetje korter waren.

Jaren 40: badmode geïnspireerd door de WO2

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd badkleding beïnvloed door de stoffenrantsoenering en de noodzaak om de huid te beschermen tegen de zon. Vrouwen droegen badpakken met een hoge taille en mannen droegen zwembroeken die tot aan de navel kwamen.

Jaren 50: bikini’s kwamen voor het eerst

In de jaren 50 werd badmode meer gestroomlijnd en minder conservatief. Bikini’s werden geïntroduceerd en waren vooral populair bij filmsterren en pin-up modellen. Mannen droegen nog steeds zwembroeken die tot aan de navel kwamen.

Jaren 60: badmode mag best wel sexy zijn

In de jaren 60 werd badkleding nog meer bloot. Bikini’s werden steeds kleiner en zwembroeken voor mannen werden korter en strakker. Prints en felle kleuren werden populair.

Jaren 70: badmode werd kleurrijk en gedurfder

In de jaren 70 werd badmode nog kleurrijker en gedurfder. Bikini’s met franjes en kralen waren populair en mannen droegen zwembroeken met opvallende prints en kleuren.

Jaren 80: badmode mag steeds opvallender

In de jaren 80 werd badkleding nog opvallender. Bikini’s hadden nog steeds franjes en kralen, maar er werden ook hoge uitsnijdingen en neonkleuren geïntroduceerd. Mannen droegen zwembroeken die nog korter en strakker waren dan voorheen.

Jaren 90: badmode gaat weer een stapje terug – ingetogen badpakken

In de jaren 90 werd zwemkleding meer ingetogen en minimalistisch. De “tankini” werd geïntroduceerd, wat een combinatie was van een tanktop en een bikini bodem. Mannen droegen nog steeds strakke zwembroeken.

Badmode trends 2023

Tegenwoordig is er een breed scala aan badmode beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen. Bikini’s en zwembroeken zijn er in verschillende stijlen, waaronder high-waisted, laag uitgesneden, bandeau en triangel. Prints, felle kleuren en opvallende patronen zijn nog steeds populair, maar er is ook vraag naar minimalistische en effen stijlen.

Wie weet wat de toekomst brengt! Wat was jouw favoriete trend? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

categorieën: Mode Van toen

Reacties 6

 1. avatar
  Jan Snoek

  Waar blijven de foto's?

 2. avatar
  Alexander uit de Bulten

  En binnenkort weer de conservatieve badmode want ojee als er maar "iets" zichtbaar is dan is dat zo erg nee dat is wel heel erg schandalig.

 3. avatar
  André van Beveren

  Voor de mannen geldt vandaag een zwembroek met pijpen tot bijna de knieën, voor vrouwen is er niet zo heel erg veel veranderd. Maar in de roring 80s was het heel erg gewaagd allemaal. Toen kon je het strand niet oplopen en niet naar blote borsten kijken. Bijna alle vrouwen lieten de borsten onbedekt. Als je nu het strand oploopt moet je zoeken naar blote borsten (als je dat zou willen).

 4. avatar
  Juul van der Werff

  De laatste eeuw geeft inderdaad min of meer spontane cultuurwijzigingen in het maatschappelijk verkeer aan. Heel gebruikelijk en dus ook voor badkleding niets nieuws onder de zon of in het water. Het verschil met de ruim voorbije en de huidige tijd is wel duidelijk: commercie voert thans, onder de manipulerende noemer mode, het wijzigingstempo, ook van badkleding, drastisch op.

 5. avatar
  Juul van der Werff

  Het is gebruikelijk dat er in de loop van welke tijd ook cultuurwijzigingen het maatschappelijk verkeer beïnvloeden. Daar is ook de badkleding de laatste honderd jaar uiteraard niet aan ontkomen en dat is dus niets nieuws onder de zon of in het water. Het verschil met de voorbije en de huidige tijd is dat het hoge tempo van de wijzigingen in deze tijd duidelijk door de commercie, veel meer dan voorheen, via de manipulerende term mode, wordt beïnvloed.

 6. avatar
  Juul van der Werff

  n