Zonnebrillen door de jaren heen: droeg jij deze ook?

23 juni 2022

|

4 minuten leestijd

Zonnebrillen door de jaren heen: droeg jij deze ook?. Uitgelichte afbeelding

Modetrends veranderen ieder jaar, ook die van accessoires. Als je al wat aantal jaar meegaat, dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook een heleboel verschillende soorten zonnebrillen langs zien komen. 

Welke trend was jouw favoriet?

1950: cat-eye / browline

In de jaren ’50 wilde de nieuwe generatie zich losweken van de oorlog en vooral veel lol hebben. De kledingstijl én bijbehorende accessoires weerspiegelden dat. De redelijk brave zonnebrillen van de voorgaande jaren werden vervangen door de cat-eye: een zonnebril die aan de uiteinden omhoog loopt. Deze werd mede populair gemaakt door stijliconen Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Mannen droegen de ‘browline’: een bril die aan de bovenkant een dikkere rand had. 

1960: vierkant / teashades

In de jaren ’60 werden de brillen voor vrouwen groot en vierkant, en voor de mannen werden ze juist klein. Deze werden ‘teashades’ genoemd, en vooral de Beatles maakten dit kleine zonnebrilletje populair. Bij vrouwen kon het niet gek en kleurrijk genoeg. Vooral pastels waren in deze tijd populair, en die werden dus ook veel bij de zonnebrillen gezien.

1970: oversized en vierkant

In de tijd van de hippes en flower power droeg met een grote, oversized zonnebril. De stijl was populair gemaakt door Jacky Kennedy, maar waar zij ze vaak in het zwart droeg, droegen anderen ze in de jaren ’70 in alle kleuren van de regenboog. Ze waren vaak vierkant, zoals in de ‘60s, of rond. Deze werden ook wel de ‘bug-eye’ genoemd. Maar de kleine, ronde zonnebrilletjes van John Lennon bleven ook populair. 

1980: pilotenbril / kleurrijk

De pilotenbril was er al sinds de oorlog, maar in de jaren ’80 maakten ze weer een grote comeback. Mede dankzij de film Top Gun, waarin acteur Tom Cruise deze bril droeg. Al snel waren de pilotenbrillen overal te zien, niet alleen in de vorm van een zonnebril, maar ook bij brillen op sterkte. Mannen én vrouwen deden mee aan deze trend. Bij vrouwen waren de zonnebrillen in deze tijd ook lekker kleurrijk, wat onder andere door Madonna en Prinses Diana populair werd gemaakt.

1990: klein en ovaal, sportief

In de jaren ’90 werden de grote zonnebrillen voor het eerst sinds jaren aan de kant gelegd, en ging men juist voor kleine, ovalen modellen. Actrices Gwyneth Paltrow en Courtney Cox droegen deze regelmatig, net als een jonge Britney Spears. Opvallend is dat deze zonnebrillen weer helemaal terug in de mode zijn, net zoals veel andere invloeden uit de jaren ’90. De mannen droegen meer sportieve zonnebrillen, die eerder functioneel dan modieus waren. 

2000s: oversized en glitter

De periode van de kleine zonnebrillen duurde niet lang, want in het begin van de 21e eeuw werden ze weer groot, groter, grootst. Deze stijl werd populair gemaakt door beroemdheden zoals Mary-Kate en Ashley Olsen, die de grote zonnebrillen droegen om te ontsnappen aan de paparazzi. Iets later werden ook extra dramatische zonnebrillen met veel glitter en details populair, een trend die vooral Paris Hilton de wereld in bracht. 

Welke zonnebrillen droeg jij vroeger?

SchoolBANK Redacteur Quirine avatar

SchoolBANK Redacteur Quirine

Hoewel redacteur Quirine (1996) zelf uit de jaren '90 komt, is ze dol op álles wat met de jaren '60 en '70 te maken heeft. Zo luistert ze het liefst naar bands als Fleetwood Mac en Abba, speurt ze kringloopwinkels af naar de beste vintage vondsten en is ze gek op nostalgische verhalen.

Meer artikelen van SchoolBANK Redacteur Quirine

Reacties 0
?