Ga naar de inhoud

Avondvierdaagse – liep jij de 5 of 10 kilometer?

Deed jij vroeger ook mee aan de avondvierdaagse? Ik wel! Vier dagen achter elkaar 5 of 10 kilometer lopen met aan het einde die felbegeerde medaille of dat metalen buigbare ding dat je om je medaille mocht doen. Veel minder leuk. Maar het ging om de prestige! Want je wilde zo vaak mogelijk meedoen. 

Bij mij in de klas zat een meisje dat was blijven zitten. Toen wij in de vierde klas voor de zesde keer meeliepen – ik liep al mee toen ik op de kleuterschool zat – was het haar zevende keer. Niet eerlijk, vond ik. Maar ja, de avondvierdaagse werd maar één keer per jaar georganiseerd.

Gave herinneringen 

De avondvierdaagse, ik heb er gave herinneringen aan. De eerste dag was ik altijd heel energiek en liep ik de 5 of 10 kilometer bijna twee keer, omdat ik maar op en neer rende. Ik zong uit volle borst het schoollied mee. Wat zeg ik: ik zette het steeds in en zweepte iedereen op keihard mee te zingen. 

Ik had een plastic zakje bij me met daarin een paar Fruitella’s. Die moest ik van mijn ouders delen met andere kinderen. Maar dat wilde ik niet. Ik wilde ze stiekem zelf opeten of ruilen tegen een Mentos. 

Rond het midden van de wandeling hadden we pauze. Dat was even lekker. We kregen een bekertje ranja en een komkommer, wortel of partjes appel. Jaloers keek ik dan naar kinderen van andere scholen die een gevulde koek of ijsje kregen. Pfff…

Snoepjes en bloemen

Op dag twee liep ik keurig mee en tijdens de derde dag was ik stil en moe. Vaste prik. De vierde dag zat ik weer vol energie. Want dan kreeg ik mijn medaille of metalen ombuigding. Opa’s, oma’s en tantes kwamen me inhalen en ik kreeg snoepjes en bloemen. Zo trots als een pauw liep ik door de straten terwijl een groot gedeelte van de route was omlijst met enthousiaste toeschouwers. De harmonie liep voorop en speelde een deuntje en ik marcheerde mee in de maat. 

Ik word blij als ik terugdenk aan de avondvierdaagse. En ik heb geluk. Als moeder van drie mag ik binnenkort wéér meelopen. Ik houd stiekem al een rol Fruitella achter…

Reacties 18

 1. avatar
  Fia Bakker

  Alleen in 1977 heb ik een keertje meegelopen en het was gezellig. Iedereen was in opperbeste stemming. Er was een mooie route uitgezet. Nou heb je heel veel mooie wandelpaden op ons eiland, dus dat kan niet misgaan. De medaille heb ik vorig jaar pas weggedaan.

 2. avatar
  jolanda brugmans

  ik heb de 10 km gelopen de 5 bestond toen nog niet, bij een bepaalde leeftijd werd het 15 km.

 3. avatar

  Ik heb 10 medailles van de avondvierdaagse , 10 km gelopen met sport vereent , en later met school. Was een leuke tijd.

 4. avatar
  Alex Degeling

  Ik zat in Hilversum op school en Astmacentrum Heideheuvel. Liepen eerst in Hilversum om de week erna in Bussumte lopen. Flink zingen o.a potje met vet, 1234567, zo gaat ie goed, etcetera.

 5. avatar

  Eerst met de lagere school ...later met korfbalvereniging MIA. Alles in Amersfoort

 6. avatar
  Ria Kornet

  3x op de Muloschool in Den Helder; het vierde jaar waren we juist weg voor het schoolreisje, dat vond ik wel jammer. Ook een keer met een club collega's van het ziekenhuis in Harderwijk gelopen, de laatste avond in uniform! Het was altijd 3x 10km en 1x 15 km .

 7. avatar
  Bert Peetoom

  4 avonden met de muziek spelen en lopen. Zeer vermoeiend

 8. avatar
  Leo W.A. Akker

  Met de wandelsportvereniging Het Zuiderkruis ( Hoograven-Utrecht) 10 kilometer. leo van den Akker

 9. avatar
  Henk van der Donk

  Ik heb zeker 8 keer meegedaan aan de avondvierdaagse. Ik liep met een wandelclub uit Haarlem Noord. (1958-1965) Volgens mij was de startplaats in Overveen. Was een gezellige boel omdat we dan niet in formatie hoefden te lopen. Het was nog de tijd van green spot limonade en die heerlijke ijsjes die ze er van maakten. Jammer dat dit nostalgisch drankje en ijsje van de markt verdwenen zijn.

 10. avatar
  Elly Koolen

  ik heb deze 10x met mijn zoon toen (5) gelopen zowel in de hogevucht als in het Ginnneke en haagsebeemden heb deze ook 8 x zelf op gezet op de school.

 11. avatar
  Patrick Kroon

  Ik liep de Avondvierdaagse, maar ik liep de 15 kilometer. Maar in dit artikel staat alleen de 5 en de 10 kilometer, was er vroeger dan geen 15 kilometer ?!

 12. avatar
  Linda van de Wiel

  Vast wel hoor Patrick. Maar niet in mijn woonplaats.

 13. avatar
  age roskam

  In klas 2 van de ulo stimuleerde de heer Bootsma, een sportieve leraar onze klas mee te lopen. Zelf ging hij ook mee. Bijna de hele klas deed mee. Ik had nee gezegd en bleef dat koppig volhouden, ondanks dat iedereen mij probeerde over te halen. De dagen daarna hoorde ik steeds wat ik allemaal had gemist aan pret en gezelligheid. Het jaar daarna gaf ik me als een der eersten op. De groep was klein en de 10 km was niet bijzonder. Daarna heb ik nooit meer een avondvierdaagse gelopen. Ik richtte me later op 5 en 10 kms en soms een halve marathon hardlopen. Ook een manier om veel medailles te verzamelen.

 14. avatar
  Wil(ly) Jorissen-Plugge

  Meer dan 40 keer de Avond vierdaagse gelopen. Eerst op het Heeswijkplein in Den Haag, later in Zoetermeer en Leidschendam. We liepen soms wel drie Avond vierdaagsen achter elkaar van 10 of 15 kilometer. Was een leuke voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse, die we 20 keer hebben gelopen.

 15. avatar
  marian hendriks

  ik was 5 of 6 jaar, de 5 km bestond nog niet, en ik mocht niet mee lopen met de wandelvereniging. samen met mijn grote broer, was het wel mogelijk om 4 avonden de 10 km te lopen. Het jaar daarna was de 5 km een feit.

 16. avatar
  piet Catijn

  in Den Haag hadden wij de duinen mars , 2x gedaan . met het Gilde van Damiaan nu Damiaan groep in de kamperfoelie straat denk daar soms aan ! piet

 17. avatar
  will bergwerff

  superleuk 5 en 10 kilometer zowel bij een vereniging als het onderwijs. 1x nijmegen 5 kilometer

 18. avatar
  will bergwerff

  de vereniging jong vlaardingen