Ga naar de inhoud

Van Toppop tot Caro Emerald: De veelzijdige carrière van Ad Visser 

ad visser

Ad Visser is vooral bekend als presentator van populaire televisieprogramma’s zoals ‘Countdown’ en ‘Toppop’, maar heeft ook een carrière als muzikant, componist en producent. Van zijn eerste soloalbum tot het produceren van muziek voor artiesten als Caro Emerald, ontdek de veelzijdigheid van deze Nederlandse mediapersoonlijkheid!

Begon als muzikant en componist 

Ad Visser begon zijn carrière als muzikant en componist in de jaren 60. Hij speelde in verschillende bands en begon al snel zijn eigen muziek te schrijven. In 1970 bracht hij zijn eerste soloalbum uit, genaamd ‘Alles Is Anders’. Het album was een succes en Ad Visser werd al snel een bekende naam in de Nederlandse muziekscene. Hij schreef onder andere muziek voor televisieprogramma’s en films, en bracht in de jaren 80 ook een aantal albums uit onder de naam ‘Ad Visser & Daniel Sahuleka’.

ad visser

Ad Visser aan het zingen

Al snel te zien als televisiepresentator 

Naast zijn werk als muzikant begon Ad Visser ook te werken als televisiepresentator. In 1978 presenteerde hij het televisieprogramma “Popkaravaan”, dat werd uitgezonden door de NOS. Het programma was een groot succes en Ad Visser werd gevraagd om nog meer programma’s te presenteren.

ad visser

Ad Visser aan het presenteren bij de NOS

Toppop maakte Ad Visser in een klap beroemd

In 1979 begon Ad Visser met het presenteren van het programma ‘Toppop’, dat ook werd uitgezonden door de NOS. Het programma was een hit en Ad Visser werd een van de bekendste televisiepersoonlijkheden in Nederland. Toppop was van 1970 tot en met 1988 op televisie te zien. Het was een populair muziekprogramma waarin de nieuwste muziekvideo’s werden vertoond en bekende artiesten optraden. Als presentator van ‘Toppop’ introduceerde Ad Visser de nieuwste muziekvideo’s en praatte hij met de artiesten over hun muziek. Het was een enorm succes en Ad Visser droeg hieraan bij door zijn enthousiaste presentatie en betrokkenheid bij de muziek.

Toppop

Toppop, met presentatoren Lars Boom en Ad Visser (met bril), Nederland, oktober 1970

Door Countdown brak Ad internationaal door 

In 1981 begon Ad Visser met het presenteren van het programma ‘Countdown’, dat een mix was van muziekvideo’s en interviews met beroemde artiesten. Dit programma werd voor het eerst uitgezonden in 1978 en was bedoeld als vervanging voor “Toppop”, dat een jaar eerder was gestopt. “Countdown” richtte zich voornamelijk op de nieuwste popmuziek en presenteerde de nieuwste muziekvideo’s, interviews met artiesten en concertregistraties. Ad Visser was het gezicht van het programma en presenteerde het op zijn eigen unieke manier.

countdown

Foto tijdens Countdown

Kun jij deze nostalgische trendy bril nog herinneren? 

Wat ‘Countdown’ onderscheidde van andere muziekprogramma’s was de internationale focus. Ad Visser reisde de hele wereld over om concerten te bezoeken en interviews met internationale artiesten af te nemen. Hierdoor kreeg het programma een unieke en internationale uitstraling. Het programma werd een enorm succes en Ad Visser werd een internationale beroemdheid. Ad Visser bleef presentator tot het programma in 1993 stopte. Door zijn inzet en toewijding werd het programma een groot succes en een van de meest iconische televisieprogramma’s uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Eigen platenlabel 

In de jaren 90 begon Ad Visser met het produceren van muziek en richtte hij zijn eigen platenlabel op. Hij produceerde onder andere albums voor de Nederlandse zangeres Caro Emerald.

ad visser

Nederlands zangduo ‘Mouth (r) and MacNeal’ krijgen door Ad Visser (m) een gouden plaat uitgereikt voor het nummer ‘How do you do’. Zonder plaats.14 januari 1972.’ In de jaren 90 maakte hij zelf de platen. 

Een boek

In latere jaren bleef Ad Visser actief in de media. Hij presenteerde een aantal televisieprogramma’s en schreef ook een boek over zijn ervaringen als televisiepresentator: ‘Strange Days’. Een aanrader! 

Indrukwekkende carrière

Al met al heeft Ad Visser dus een indrukwekkende carrière achter de rug. Hij begon als muzikant en groeide uit tot een van de bekendste televisiepersoonlijkheden van Nederland. Daarnaast bleef hij ook altijd actief als componist en producent, en had hij een belangrijke rol in de Nederlandse muziekwereld.

Wat is jouw favoriete herinnering aan Ad Visser? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 22

  1. avatar
    riekie wendt

    Je vergeet zijn sekslessen Ilse. En binnenkort weer in een reisprogramma.

  2. avatar
    Javier López Piñón

    Was het niet Ad Visser die op mijn 3-jarige HBS-later HAVO-Zocherstraat in Amsterdam het bandje Homohomo and the Sexuals had opgericht dat optrad in rose maillots?

  3. avatar
    Elly Huige

    Leuk ja , de afleveringen van Toppop en Countdown. Je sloeg geen week over en anders had je de videos nog waar je ze kon terugzien. En natuurlijk Penny de Jager daar was het om te doen , dit danseresje was zo sexy om haar bezig te zien ! hans S.

  4. avatar
    willem freeke

    Ik kwam Ad Visser plus minus in 1966 of '67 of '68 in de Kalverstraat in de buurt van het Muntplein tegen. We kenden elkaar van de 2e driejarige HBS. Hij vertelde mij, dat hij aan het werk ging bij de AVRO. Hij was daar zeer enthousiast over. Ik wenste hem veel succes en ik vertelde, dat ik een opleiding volgde voor stuurman op de grote vaart op de Kweekschool voor de Zeevaart aan de Prins Hendrikkade. Mijn naam: Willem Freeke

  5. avatar
    Jim van der Zon

    Wat ik heel leuk vond was zijn programma Super Clean Dreammachine, waar de niet mainstream artiesten aan de beurt kwamen en waarbij ik eindelijk ontdekte waar mijn muziekvoorkeuren lagen. Ik snapte toe al niet waarom mijn vrienden en vriendinnen allemaal de Beatles en de Stones zo goed vonden, dat werd duidelijk toen ik eenmaal de muziek hoorde die in Super Clean Dreammachine gespeeld werd. :)

  6. avatar
    Eric van Lunteren

    Herkenbaar. Superclean Dreammachine heeft ook mij muzikaal gevormd. De tijd dat radio nog niet horizontaal geprogrammeerd was. Een dag in de week op 17 uur ronflonflon. Een avond in de week Boràt en nachtzusters. En een avond in de week Superclean Dreammachine en Vanavond Laat met Lubbert en Poons. Dan ging de tv uit en de radio aan.

  7. avatar
    benno barkel

    ad visser de sprekende jan klaassen van poppenkast TOPPOP en dan ook nog penny te mager. elke keer de zelfde 2e rangs artiesten laten zien omdat de echte goeie niet in zo'n flutprogramma willen optreden. enkele in het begin van hun carriere daargelaten. TOP OF FLOP met herman stok was veel beter,maar daar heb je het nog nooit over gehad. toen was je zeker nog niet geboren?

  8. avatar
    Jan Schwachöfer

    Je bedoeld dat programma met een van de juryleden een zuurpruim die elk (toen) modern beatnummer afkraakte? Na top of flop en voor toppop was er volgens mij een programma dat moef ga-ga heette, dat dezelfde formule hanterrde als later toppop. Zullen wel verschillende omroepen zijn geweest.

  9. avatar
    benno barkel

    en dan heb je sjef van oekel nog vergeten. die kennen ze in duitsland zeker nicht?

  10. avatar
    Raymond Zachariasse

    Countdown was de concurrent van Toppop. Ad Visser zat zeker in niet in Countdown. Er was zelfs een rel omdat de Dolly Dots hun nieuwste single aan Countdown gaven, waardoor ze in Toppop niet meer welkom waren. Ook heeft hij niets met Caro Emerald te maken: https://www.advisser.nl/biografie.html

  11. avatar
    Jan Schwachöfer

    Countdown werd gepresenterd door lex harding, erik de zwart, adam curry en andere veronica discjockeys, nooit door ad visser. De omroep was veronica. Elk artikel van ilse bevat weer nieuwe en grotere blunders. Een blamage voor schoolbank.

  12. avatar
    Fia Bakker

    Schoolbank.nl moet je niet te serieus nemen. Er zijn wat artikelenschrijvers die hier volgens mij gratis hun best doen en wij mogen er gratis op reageren. Je kunt wat herinneringen kwijt en een fotootje plakken. Ik denk dat 'Ilse' ook helemaal niet bestaat. Volgens mij is Schoolbank van Ilse Media.

  13. avatar
    rente kuiper

    Af Visser de allerbeste presentator op muziek gebied! Super Clean Dreammachiene super programma met wonderlijk mooi muziek!!

  14. avatar
    Henk Sloots

    De carrière van Ad Visser is nóg veelzijdiger dan hier is beschreven! Hij presenteerde van 1968 tot 1980 op Hilversum 3 een legendarisch muziek programma (hij presenteerde trouwens nauwelijks) genaamd 'Superclean Dreammachine'.

  15. avatar
    Henk Sloots

    Ik las de voorafgaande reacties niet. Het radioprogramma is reeds besproken door mijn voorgangers...Sorry!

  16. avatar
    mariel lavrijsen

    Een tijdje geleden stuurde ik Ad Visser een mail, ivm een vraag over een kinderprogramma, waar hij meer over wist en hij stuurde twee aardige mails terug, heel leuk!

  17. avatar
    Jacques Vaassen

    Ik kende Ad Visser vooral met zijn radioprogramma muziek) Superclean Dreammachine in de 70er jaren....door zijn programma heb heb ik de echte progressieve muziek leren kennen !

  18. avatar
    Jan Schwachöfer

    De door Ad in 1982 geschreven roman SOBRIETAS (Meulenhoff) heeft een bijbehorende LP (album) met zijn synthesizermuziek dat de soundtrack van het boek vormt. Het is zijn eerste Multi-Media project. Het album wordt in 18 landen uitgebracht. De muziek is later op CD uitgebracht.

  19. avatar
    frits antonysen

    Ik zie aan eerdere reacties dat ik niet de enige ben die goede herinneringen bewaart aan Superclean Dreammachine vanwege de westcoast/underground/psychedelische muziek die andere programma's niet durfden te draaien. Hitweek of later Aloha kon een lovende recentie schrijven over een nieuwe LP waarvan je wist dat die te goed was voor de mainstream , maar met een beetje geluk werd er wel iets van gedraaid in Superclean Dreammachine. Met Toppop werd Ad Visser misschien wel echt bekend maar voor mij had dat programma "het" meestal niet.

  20. avatar
    Kees Enzler

    Ik ken Ad nog uit de tijd dat hij als zanger met een band optrad in een danslokaal dat het Rembrandtpleintheater heette op de plek waar nu het Caransahotel staat. Waarschijnlijk rond 1965/1966. Één detaille is me altijd bijgebleven: hij was de eerste zanger waarvan ik me kan herinneren dat hij tijdens het zingen de microfoonstandaard omkeerde en in de lucht tilde zodat de microfoon zelf dus de onderkant werd. Later zag je dat meer zangers doen. Verder kwam ik hem met een regelmaat tegen bij de in diezelfde tijd beroemde jazzclub De Phonobar op het Thorbeckeplein. Wij waren geen vrienden of zo, maar zeiden elkaar wel altijd gedag.

  21. avatar
    Harrie Mayen

    Ad had helemaal niks met Countdown te maken. Ik zou zeggen doe wat research voordat je een "artikeltje" schrijft. Dat moet toch wel mogelijk zijn. Om Ilse ff op weg te helpen.... https://nl.wikipedia.org/wiki/Countdown_(Nederland). Zo makkelijk kan het zijn. Anders wellicht AI overwegen?

  22. avatar
    Arjen Bikha

    Deze man is echt een fantastische man, ik vind hem zelfs een legende. Hij heeft zoveel moois en goeds gedaan, en zijn muziek programma TopPop was echt super. De hele wereld reizen en vele bekende zangers, zangeressen, popgroepen ontmoeten, je zou er toch een beetje jaloers op worden. Goed gedaan Ad Visser.