Ga naar de inhoud

Terug naar de tijd van Abba: Een nostalgische reis door de hits en herinneringen

ABBA

ABBA is een van de meest iconische popgroepen uit de jaren ’70 en ’80. Hun muziek is tijdloos en wordt nog steeds over de hele wereld gedraaid. Voor veel mensen is ABBA een bron van nostalgie en herinneringen aan een bepaalde tijd in hun leven. In dit blogartikel gaan we terug naar de tijd van ABBA en delen we enkele van de beste herinneringen aan deze fantastische popgroep.

ABBA-muziek als soundtrack van je jeugd

Voor veel mensen is de muziek van ABBA onlosmakelijk verbonden met hun jeugd. Of het nu was om te dansen op schoolfeestjes of tijdens de vakantie met familie, de muziek van ABBA was altijd aanwezig.

De kleding van ABBA als inspiratie

De flamboyante en opvallende outfits van ABBA inspireerden veel mensen om zelf ook wat meer risico te nemen in hun kledingkeuze. Het was moeilijk om niet te glimlachen bij het zien van de glitter en glamour van deze iconische groep.

De ABBA-revival in de jaren ’90

In de jaren ’90 kwam er een heuse ABBA-revival, met de musical en film Mamma Mia! De liedjes van ABBA werden weer populair en veel mensen kregen weer zin om te dansen en te zingen op hits als ‘Dancing Queen’ en ‘Mamma Mia’.

ABBA-muziek als ‘feel good’ muziek

De muziek van ABBA heeft vaak een vrolijke en positieve toon en wordt vaak geassocieerd met het gevoel van geluk en blijdschap. Veel mensen gebruiken ABBA-muziek als ‘feel good’ muziek om zich beter te voelen op een sombere dag.

Herinneringen aan concerten van ABBA

Voor de gelukkigen die in de jaren ’70 en ’80 een concert van ABBA hebben bijgewoond, zijn deze herinneringen vaak onvergetelijk. De geweldige muziek, de sfeer en het gevoel van verbondenheid met

Thank You for the Music: herinneringen aan ABBA – Marina (59) vertelt

“ABBA, een Zweedse popgroep, was in de jaren ’70 en ’80 enorm populair over de hele wereld. Hun catchy muziek, flamboyante outfits en iconische danspasjes blijven nog steeds in ons geheugen gegrift. Maar voor mij en vele anderen, gaat de muziek van ABBA verder dan alleen maar herinneringen aan een bepaalde tijd.

Ik herinner me nog goed dat mijn ouders thuis regelmatig naar ABBA luisterden op de radio of op vinylplaten. Ik was nog jong, maar werd al snel verliefd op hun muziek. Het was zo vrolijk en aanstekelijk dat ik niet stil kon blijven zitten en begon mee te dansen.

Abeba’s muziek bracht ons ook samen. Ik herinner me bijvoorbeeld dat mijn vrienden en ik tijdens schoolfeesten dansten op de nummers van ABBA. We deden de danspasjes van “Dancing Queen” en “Mamma Mia” na en hadden de tijd van ons leven.

Maar ABBA’s muziek heeft niet alleen maar goede herinneringen opgeleverd. Toen mijn vader overleed, draaiden we op zijn begrafenis “The Winner Takes It All”. Hoewel het een verdrietige gebeurtenis was, bracht de muziek van ABBA ons op dat moment toch een gevoel van verbondenheid!”

Verrassende feitjes over popgroep ABBA (die je nog niet wist)

 1. De naam ABBA is een acroniem voor de eerste letters van de voornamen van de bandleden Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad.
 2. ABBA won in 1974 het Eurovisie Songfestival met hun nummer “Waterloo”. Dit was de eerste keer dat een Zweedse inzending het festival won.
 3. Het nummer “Dancing Queen” was oorspronkelijk geschreven als een parodie op de dansmuziek van de jaren ’70, maar werd uiteindelijk een enorm succes voor ABBA en wordt nog steeds veel gedraaid.
 4. ABBA heeft in totaal negen nummer 1 hits gehad in het Verenigd Koninkrijk en tientallen top 10 hits over de hele wereld.
 5. In 1982 nam ABBA officieel afscheid van elkaar en gingen de bandleden hun eigen weg. Toch blijft hun muziek enorm populair en worden ze beschouwd als een van de grootste popgroepen aller tijden.
 6. In 2018 kondigde ABBA aan dat ze na 35 jaar weer bij elkaar zouden komen en nieuwe muziek zouden gaan uitbrengen. Hun album ‘Voyage’ werd uitgebracht in 2021 en was meteen een groot succes.
 7. ABBA was de eerste popgroep die een hologramtournee organiseerde. Hun hologrammen traden op tijdens de ‘ABBA Voyage’ concerten in Londen en Stockholm, waar ze oude hits speelden en nieuwe nummers presenteerden.

Genoeg gepraat. Het is de hoogste tijd om de ABBA-hits weer op te zetten en te genieten van een nostalgische reis terug naar deze fantastische tijd in de muziekgeschiedenis.

Wat is jouw favoriete herinnering aan ABBA?

Meer blogs:

Reacties 10

 1. avatar
  riekie wendt

  When I kissed the teacher, Dancing queen only seventeen, you're too young to be having that fun. Beetje dubieus vind ik nu. ''

 2. avatar
  fia bakker

  Als ik ABBA hoor komen ten eerst de goeie tijden met mijn zussie en onze Duitse jeugdvriendin weer boven. Ontzettend gezellige tijden hadden we met ons drieën. Het land op, of naar 't strand, spazieren, winkelen, heel veel kletsen en leuke dingen doen. Later veranderde de muziek van ABBA voor mij in de muziek van de eenzaamheid. Mijn zusje kreeg al jong een hersentumor en zoals dat dan gaat omdat het je gedrag verandert, laten de meeste oude vrienden je in de steek. Dan zat ze in haar appartement vaak ABBA te draaien als ik langskwam. Daarom is het voor mij een mix van een geweldige tijd en van droefheid als ik ABBA hoor.

 3. avatar
  Katinka Schuitema

  De muziek van ABBA vond ik geweldig! Op de dag dat de Zweedse Koning Gustaaf met zijn Silvia trouwde schitterende zij met: Dancing Queen. 🎶 Dat werd een enorme hit. Op jazz ballet dansten wij op : The winners take it all. 🎵Soms zong ik ook niet mee, om te luisteren... Leuke herinneringen. Zij waren gewoon steengoed !

 4. avatar
  T.M. Heeger

  Hoezo is dat nodig? Beter de website goed laten functioneren. Als je nu iets intikt om iemand te zoeken en bv scholen van vroeger die je opzoekt zijn dan opeens totaal een andere locatie en geen uitleg waar je contact kunt zoeken met schoolbank. Maak het toegankelijker en leuke dagen organiseren om mensen te kunnen ontmoeten in een veilige omgeving! Want dat is noodzakelijk in deze tijd.

 5. avatar
  Kees de Bruijn

  Gedurende 2 jaar was ik voorzitter van The Official Dutch ABBA Fanclub. Er waren er destijds bijna 20, maar wij hadden als enige de officiële toestemming van het management in Sweden. Veel mooie herinneringen, 4 fanclubdagen (2 x in Breda, 1 x in Meppel en 1 x in Leiden), met als hoogtepunt de ontmoeting met Agnetha bij haar thuis, én ze wist zich mijn naam te herinneren. Geweldig!!

 6. avatar
  J.H. Michel

  Abba was 2e in het Eurovisie Songfestival. van de meeste deelnemers van dat festival hoor je niks meer, maar Abba heeft wel een aantal jaren grote hits gescoord

 7. avatar
  hans nap

  ABBA geeft mooie muzikale herinneringen, maar ook nog dagelijks ervaar ik de muziek van ABBA als zeer aangenaam. Ben inmiddels bijna 73, maar de 'mooiste' herinneringen heb ik aan de voorloper van ABBA waar Björn en Benny ook deel van uitmaakten: The Hepstars. Hun muziek was zeker zo melodieus en tijdloos met nummers als: 'Sunny girl', 'The musicbox' en 'Last night I had the strangest dream' waarvan tekst en muziek nog in muziekboeken van HAVO en VWO is terecht gekomen.

 8. avatar
  mariel lavrijsen

  Fijne muziek! Hun sound deed me vaak aan BZN denken en de Palingsound.

 9. avatar
  Riender Mertens

  Josephine en Karin die mijn engelse uitspraak gingen verbeteren aan de hand van ABBA :)

 10. avatar
  Hans Akker

  Ik ben opgegroeid met ABBA. Ik (1967) Ken alle klassiekers, en heb de meeste bewust meegemaakt van 1975 a 1976 tot einde 1983. Me hele lagere school periode. (1981) Ik vind het wereld muziek, en tijdloos. Ken er geen genoeg van krijgen!!!