Ga naar de inhoud

Het jaar 1967: op zoek naar je historische roots

historische roots

Wie heeft het niet? Je voelt een verbinding met producten, organisaties, events, gebeurtenissen uit je geboortejaar. Ga op zoek naar je historische roots. Welke belangrijke gebeurtenissen in je geboortejaar springen meteen in het oog? Ik neem het voortouw met 1967.

Royalty

In 1967 werd koning Willem Alexander op 27 april geboren en op 2 september 1967 werd hij gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Op 10 januari 1967 werd het huwelijk tussen prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in Den Haag voltrokken. 

Media

Het sportprogramma Langs de Lijn werd voor het eerst uitgezonden op de radio. En er is voor het eerst reclame te zien op televisie. Radio 227 begint met uitzendingen van het zendschip Laissez Faire en wordt binnen no time (3 maanden) een populaire popzender. De zeezender Radio Veronica introduceert een nieuw fenomeen: de drive-in show. Op televisie is voor het eerste bloot te zien wanneer Actrice Phil Bloom naakt door het beeld loopt in het VPRO-programma Hoepla, weliswaar gedeeltelijk bedekt met een bloemenslinger. Een klassieker dat jaar op televisie: de 3-jarige Corrina Konijnenburg zingt in het televisieprogramma Bij Dorus op schoot bij Dorus haar eigen versie zingt van Poessie Mauw. Op 21 september 1967 is de eerste kleurenuitzending op de Nederlandse televisie. 

Luchtvaart en Ruimtevaart

Een prototype (de PH-JHG) van het eerste door Fokker gebouwde verkeersvliegtuig met straalmotoren, de Fokker F28 Fellowship, maakt zijn eerste vlucht vanaf Schiphol. McDonnell Aicraft fuseert met Douglas Aircraft Company. De nieuwe naam is Mc Donnell Douglas

De eerste bemande vlucht met een Sojoez, met aan boord kosmonaut Vladimir Komarov, stort te pletter bij de landing. Eerder dat jaar vliegt de Apollo 1 cabine tijdens een oefening op de grond in brand. De 3 astronauten komen om. 

Internationaal recht

Op 31 januari 1967 wordt het Protocol betreffende de status van vluchtelingen (Het Protocol van New York) opgesteld als aanvulling op het VN-Vluchtelingenverdrag uit 1951. 

Het tekenen van het Verdrag van Tlatelolco op 14 februari 1967 is internationaal juridisch een hoogtepunt. Het is de eerste keer dat een groot, bewoond gebied kernwapenvrij wordt verklaard: Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het Verdrag treedt in werking op 25 april 1969. Het verdrag van Tlatelolco verbiedt het “testen, gebruiken, vervaardigen, produceren of verkrijgen op wat voor wijze dan ook voor elk soort nucleair wapen” en verbiedt de “ontvangst, opslag, installatie, opstelling en elke vorm van bezit” van dergelijke wapens. Het verdrag werd getekend en geratificeerd door alle Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Cuba was het laatste land dat het verdrag ratificeerde, in 2002. Alfonos Garcia Robles en Alva Myrdal ontvingen in 1982 de Nobelprijs voor de Vrede voor hun bijdrage aan het Verdrag van Tlatelolco

Op 22 november 1967 aanvaardt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Resolutie 242 als reactie op de Zesdaagse Oorlog. Van 5 tot en met 10 juni vond de zesdaagse oorlog plaats tussen Israël en verschillende Arabische landen. Israël bezette de Sinaï en Egypte werd verslagen. Op 1 september werd de Resolutie van Khartoem uitgegeven na een conferentie van de leiders van acht Arabische staten. De landen zeiden 3 keer volmondig nee tegen vrede met Israël. 

Medische Doorbraken

Een team van chirurgen onder leiding van Christiaan Barnard voert op 3 december 1967 in Kaapstad de eerste harttransplantatie (van mens op mens) uit.

De 55-jarige Louis Washkansky krijgt het hart van een verongelukte jonge vrouw, Denise Darvall. 3 weken later overlijdt hij alsnog aan een longontsteking. Een maand later voert hetzelfde medische team opnieuw een harttransplantatie uit, bij de 50-jarige tandarts Philip Blaiberg. Blajberg overleefde de operatie en leefde nog 19 maanden en 15 dagen. Op 17 augustus 1969 overleed hij aan een chronisch afstotingsproces. Het was de 3e harttransplantatie ter wereld. Dr. Adrian Kantrowitz voerde ’s werelds 2e harttransplantatie uit, op een baby in de VS, 3 dagen nadat Dr. Barnard de eerste uitvoerde. Het succes van Blaibergs harttransplantatie was baanbrekend en bevorderde de vooruitgang die werd geboekt met betrekking tot harttransplantaties.

Meer blogs: