Ga naar de inhoud

Nostalgische musea: hier haal je herinneringen van vroeger op

Update:
nostalgische musea

Stap terug in de tijd, sluit je ogen en laat je meevoeren naar een wereld vol nostalgie. Ons kikkerlandje heeft een schat aan musea die je laten kennismaken met het verleden op een speelse en boeiende manier. Of je nu een liefhebber bent van kunst, geschiedenis of gewoon graag herinneringen ophaalt aan vroeger, deze 10 musea nemen je mee op een nostalgische reis door de tijd!

1. Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is het nationale museum van Nederland en herbergt een uitgebreide collectie kunst en historische voorwerpen, waaronder schilderijen van Hollandse meesters zoals Rembrandt en Vermeer. Het Rijksmuseum is als een tijdmachine die je rechtstreeks naar de Gouden Eeuw katapulteert. Verlies jezelf in de majestueuze schilderijen van Hollandse meesters zoals Rembrandt en Vermeer. Loop door de zalen vol prachtige antieke meubels en bewonder de glinsterende collectie van historische kostuums.

2. Van Gogh Museum

Dit museum, ook gelegen in Amsterdam, is gewijd aan het leven en werk van de beroemde Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Het museum herbergt ’s werelds grootste collectie van Gogh’s schilderijen, tekeningen en brieven.

3. Het Openluchtmuseum

Stap uit de moderne wereld en betreed het Openluchtmuseum in Arnhem, waar het verleden tot leven komt. Wandel door historische boerderijen, voer een praatje met ambachtslieden uit vervlogen tijden en proef traditionele gerechten die je smaakpapillen nostalgisch doen ontwaken. Vergeet niet je petticoat of petticoatje aan te trekken om je helemaal in de sfeer te voelen!

4. Het Kröller-Müller Museum

Dit museum, gelegen in het Nationale Park De Hoge Veluwe, heeft een uitgebreide collectie moderne kunst, waaronder schilderijen van Vincent van Gogh. Daarnaast beschikt het museum over een beeldentuin met werken van bekende beeldhouwers.

5. Het Scheepvaartmuseum

Gevestigd in Amsterdam, is dit museum gewijd aan de Nederlandse maritieme geschiedenis. Je kunt er oude scheepsmodellen, schilderijen, kaarten en scheepsuitrusting bewonderen.

6. Het Nederlands Stripmuseum

Ben je dol op stripverhalen? Dan is het Nederlands Stripmuseum in Groningen jouw droombestemming! Duik in de kleurrijke wereld van Suske en Wiske, Kuifje en vele andere geliefde striphelden. Ontdek originele tekeningen, duik in interactieve tentoonstellingen en voel je zelf een superheld terwijl je door de zalen vliegt!

7. Het Speelgoedmuseum

Herinner je je nog je favoriete speelgoed van vroeger? In het Speelgoedmuseum in Deventer kun je die kostbare herinneringen herleven. Van houten poppenhuizen tot flitsende modeltreinen, dit museum toont een schatkamer aan speelgoed uit verschillende tijdperken. Neem je innerlijke kind mee en speel zelfs een potje oud-Hollands blikgooien!

8. Het Nationaal Fietsmuseum Velorama

Fietsliefhebbers, verenigt u! Het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen is dé plek waar je alles te weten komt over de evolutie van de fiets. Bewonder antieke fietsen, leer meer over de Tour de France-geschiedenis en maak een virtuele fietstocht door Nederland. Trek je fietsbroek aan, spring op een hometrainer en voel de wind door je haren terwijl je een denkbeeldige heuvel beklimt!

9. Het Maritiem Museum

Avast, matrozen! Het Maritiem Museum in Rotterdam neemt je mee op een epische reis over de zeven zeeën. Verken de interactieve tentoonstellingen, bekijk historische schepen en ontdek de geheimen van navigatie. Haal je kapiteinspet maar van zolder.

10. Het Anne Frank Huis

Gelegen in Amsterdam, is dit museum gewijd aan het leven van Anne Frank, het Joodse meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat en haar dagboek schreef. Het museum bevindt zich in het achterhuis waar Anne Frank en haar familie zich verborgen hielden.

11. Het Museum van de Twintigste Eeuw

Een wandeling door het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is als een reis door je eigen herinneringen. Van Rubik’s kubussen tot eighties walkmans, dit museum brengt de popcultuur van de afgelopen eeuw tot leven. Laat je meevoeren naar die tijd van funky disco moves, neonkleurige kleding en de opkomst van videogames!

12. Het Philips Museum

Echte Tech liefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Philips Museum in Eindhoven. Ontdek hoe de innovatieve geest van de familie Philips de wereld heeft veranderd. Bewonder oude radio’s, televisies en andere elektronica die ons dagelijks leven voor altijd hebben veranderd. Zet je VR-bril op en reis door de tijd naar een wereld vol uitvindingen!

13. Het Zuiderzeemuseum

Dit museum in Enkhuizen neemt je mee terug in de tijd van het voormalige Zuiderzeegebied. Het bestaat uit een binnen- en buitenmuseum, waar je traditionele huizen, ambachten en schepen uit de regio kunt verkennen.

14. Het Nederlands Spoorwegmuseum

Dit museum in Utrecht vertelt de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland. Het biedt een unieke collectie van oude treinen, locomotieven en andere spoorwegobjecten.

Meer blogs:

Reacties 5

 1. avatar
  Fia Bakker

  Echt heel veel musea bezocht vroeger. Maar pas toen mijn moeder op het nippertje kanker had overleefd (5% overlevingskans) en we vanaf toen met het gezin en de oma's op vakantie gingen. Veel openluchtmusea door het hele land heen gezien, allerlei kastelen en kerken en abdijen, Eise Eisinga's planetarium, van Speelklok tot Pierement in Utrecht, 't Rijksmuseum, Kröller-Muller en nog veel meer. Dat was allemaal nooit gebeurd al mijn moeder geen kanker had gehad.

 2. avatar
  Geert Jan Ankerman

  Beste Ilse, leuke artikeltjes, die je schrijft, maar het zou leuker zijn als je je eerst even inleest over je onderwerp, want de onzin, die je verteld over een 'telefoonklapper' weet zelfs Wikipedia beter.... Het 'Museum van de 20e eeuw' is inderdaad hét museum om terug te kijken naar onze jeugd (60+).

 3. avatar
  André van Beveren

  Helemaal gelijk, maar ik vrees dat Ilse op alle kritiek over het onderwerp "telefoonklapper" niet gaat reageren. Kennelijk moeten we de conclusie trekken dat wanneer iets geplaatst is er verder niet meer naar omgekeken wordt. Correcties worden dus niet uitgevoerd. Een blamage ten opzichte van de adverteerders van de uitgeverij die "Schoolbank" exploiteert.

 4. avatar
  Ab Verrips

  Inderdaad!

 5. avatar
  Ab Verrips

  Vraagje: Wat is het verschil tussen het Openluchtmuseum, nr. 3 en nr. 8, het Nederlands Openluchtmuseum? Toch wat storende fouten in de artikelen van sommige redacteuren. Net als met het artikel over de telefoonklapper, daar was hier behoorlijk wat hilariteit over. :D