Ga naar de inhoud

Vrijwilligerswerk? Dit zijn de 10 meest unieke en uitdagende functies

Update:

Wanneer je aan vrijwilligerswerk denkt, denk je vaak aan langdurige vacatures in de zorg. Echter klopt van dit beeld helemaal niets. Vrijwilligerswerk komt in allerlei soorten en maten en is ideaal om te doen na je pensioen. Deze tien unieke functies als vrijwilliger zijn leuk, uitdagend én flexibel. 

 

Dieren verzorgen bij de dierenopvang

Als je gek op dieren bent, maar geen huisdieren hebt, is het leuk om aan de slag te gaan bij een dierenopvang. Je draagt zo je steentje bij aan het dierenwelzijn. Wat dacht je van het voederen van egels, het aaien van honden en het verzorgen van konijnen? Nederland kent verschillende dierenopvangcentra, dus er zit er vast wel eentje bij jou in de buurt! 

 

Landheer worden van een kasteel of historisch monument 

Voor wie groene vingers heeft en het heerlijk vindt om in de tuin te werken, is deze vrijwilligersfunctie perfect. Als Nederlander weet je als geen ander wat voor mooie landgoederen wij kennen. Deze moeten natuurlijk verzorgd worden: het moet er immers spik en span uitzien. Wat je taken zijn? Denk aan het maaien van gras, het verzorgen van de bloemen en het planten van nieuw gewas. Hoe gaaf zou het zijn als je dit kan zijn van een kasteel of historisch monument? Een eervolle en unieke kans!  

 

Penvoerder voor de Open Monumentendag

Ben je een liefhebber van geschiedenis? Ga dan aan de slag als secretaris voor de Open Monumentendag in Naarden. Deze functie kent verschillende taken, van het contact houden met de deelnemende musea tot het opstellen van het programma. Een uitdagende en diverse functie, waarmee je een belangrijke rol speelt. 

 

Speel piano voor dementerende ouderen 

Speel je graag piano? Wordt dan pianist. Verschillende zorginstellingen zoeken regelmatig iemand die piano komt spelen voor hun bewoners. Naast dat je de bewoners een plezierige middag bezorgd, schijnt het ook te helpen tegen een verder stadium van dementie. De waardering die je hiervoor terugkrijgt is fantastisch.

 

Brandweerman of brandweervrouw 

Wilde je vroeger altijd al aan de slag als brandweerman of brandweervrouw? Ga dan aan de slag bij de vrijwillige brandweer. Binnen de Brandweer zijn er verschillende functies te vervullen. Van het blussen van brandjes tot het werken met gevaarlijke stoffen. Welke functie lijkt jou het leukst?

 

Ga op vakantie met kinderen die extra aandacht nodig hebben 

Ga je graag op vakantie en werk je graag met kinderen? Dan kan je aan de slag als begeleider bij een zomerkamp voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen, kinderen met diabetes, kinderen met een lichte gedragsstoornis of kinderen uit gezinnen die weinig te besteden hebben. 

 

Maak lesmateriaal voor arme kinderen in Afrika 

Wil je wat betekenen voor arme kinderen in Afrika en ben je goed in een bepaald vak? Digital Education Africa Network zoekt regelmatig mensen die willen helpen om hun onderwijs te verbeteren. Voor deze vrijwilligersfunctie ga je sheets maken die gebruikt worden door docenten in Kenia. Hiervoor is enige vakkennis vereist, dus let goed op voor welk vak je solliciteert. Wat dacht je van wiskunde of Engels? 

 

Ga aan de slag als boswachter bij Staatsbosbeheer

Heb je hart voor de natuur en kun je dat vol enthousiasme delen met bezoekers van natuurgebieden? Dan is deze vrijwilligersfunctie wat voor jou. Staatsbosbeheer zoekt verschillende vrijwilligers om natuurgebieden te onderhouden en om de verhalen van de natuur te delen. Een leuke vrijwilligersfunctie waar je veel wandelt en je handen uit de mouwen steekt. 

 

Doppen verzamelen voor blindengeleidehonden

Ben je een verzamelaar? Zorg er dan vanaf nu voor dat je plastic doppen verzamelt. Deze kan je namelijk inwisselen voor geld, die KNGF Geleidehonden goed kan gebruiken. Per kilo plastic doppen ontvangt deze organisatie een vergoeding. Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu!
 

 

Stuur een kerstkaartje naar (eenzame) ouderen

Wil je eenzame mensen een hart onder de riem steken? Maak dan een kaartje voor eenzame ouderen. De tijd rondom kerst is voor veel senioren een moeilijke periode. Een leuk kaartje bezorgt echt een lichtpuntje. Maak een leuke kaart en NL voor Elkaar zorgt er dan voor dat jouw kaartjes terecht komen bij ouderen in heel Nederland.

 

Welke functie als vrijwilliger lijkt jou interessant?

categorieën: Van toen

Reacties 6

 1. avatar
  M.I. Aries

  Ga op vakantie met kinderen die extra aandacht nodig hebben.

 2. avatar
  Dorien Budel

  Boswachter lijkt mij interessant

 3. avatar
  evert wittingen

  Evert Wittingen. Ik speelde regelmatig bij dementerende mensen met mijn keyboard. Maar vanwege de Corona is dit niet meer mogelijk. Heel jammer. Je zag die mensen genieten van liedjes die ze kenden van vroeger.

 4. avatar
  Willemijna Bel-Benard

  Vrijwilligerswerk in een inloophuis is heel belangrijk. En dat is heel dankbaar werk. Juist ouderen ,die alleen wonen zoeken gezelschap. Maar ook kinderen vragen aandacht. Bij allerlei activiteiten kunnen zij mee doen. Het maaltijd project kan nu even niet doorgaan helaas. Ook nu kan er best nog wel wat, als men zich maar aan de regels houd. Met respect voor elkaar en een vriendelijk gezicht kan het nog gezellig zijn.

 5. avatar
  Jannette De vries

  Kerstkaartje sturen naar ouderen

 6. avatar
  fia bakker

  De vrijwilligers van het Gast-Huis dat bij het Antoni van Leeuwenhoek hoort kan ik me nog levendig herinneren. Geweldige mensen. Ze maakten het leven wat lichter in de afgrijselijke periodes in onze levens.