Ga naar de inhoud

Verwarming toen en nu: van kruiken en koude kamers tot slimme ‘nextgen’-kachels

verwarming

Dankzij de hoge gasprijs moeten mensen soms afzien, als ze bezuinigen en minder verwarmen. Maar wat nu als ‘afzien’ wordt beschouwd, was vroeger heel normaal. Lage temperaturen, koude kamers en kruiken mee naar bed. Je wist gewoon niet beter dan dat het flink koud kon zijn in huis.

Toen was kou heel gewoon

Je bent nu misschien gewend aan (of zelfs verwend met) verwarming in elke kamer. Dan is het wel echt even omschakelen als alles op lagere temperaturen wordt ingesteld. Toch is het nog niet eens zo superlang geleden dat bijna elke kamer ‘koud’ was. Enkel de woonkamer werd wat warm gehouden. Iedereen ging gezellig bij elkaar zitten. Het was gezellig om zo samen te zijn: gekoesterde momenten.

Kruiken en koude kamers

De slaapkamers en de badkamer waren koud. Dus ging je met een hete kruik naar bed.  Zo’n ‘heetwaterzak’ hield je warm onder de (extra dikke) dekens. In de badkamer was er misschien nog ruimte voor een elektrisch (straal)kacheltje. Die zette je stiekem iets van tevoren al aan. Wanneer je kon gaan douchen, sprintte je bijna op je tenen door de ijskoude gang. Dat was simpelweg de ‘norm’.

Waterkoud tot ijskoud op de wc

Zat je eenmaal warm voor de kachel in de woonkamer, moest je nog naar de wc: oh, nee! Niet de wc … waterkoud tot ijskoud was het daar. Dat het goed koud was, zag je ook op de ramen. Daar trad ijsvorming op, resulterend in ‘ijsbloemen’: prachtige figuurtjes waar je bij weg kon dromen. Hoewel, je bleef er niet te lang staan dromen, want dan werd het wel wat fris. Terug naar de woonkamer!

Kolenkachels, oliekachels en gaskachels

Tot (ongeveer) 1965 waren kachels op kolen nog gebruikelijk. Daarna kwamen oliekachels en gaskachels (meer) op, evenals de centrale verwarming. Dat werd wel gezien als ‘luxe’. Zelfs tot het jaar 2000 was het wel normaal om weinig te verwarmen. Ook al had je overal radiatoren, ze gingen niet overal aan. Dat was niet nodig. Pas na 2000 wensten meer mensen ‘altijd’ en ‘overal’ warmte.

Het uur van vloerverwarming en écht vuur

Intussen hebben steeds meer huizen en kamers vloerverwarming of (nog) centrale verwarming. Ook zijn warmtepompen en pelletkachels populair. De laatstgenoemde categorie knipoogt nostalgisch naar het verleden. Heel vroeger hadden mensen enkel de open haard. Ze verzamelden zich graag rond die open haard. Een prachtige sfeer met écht vuur. Die warmte voelde en voelt toch het lekkerst.

Nieuwe generatie pelletkachel

Tegenwoordig koppel je de verwarming aan je smartphone. De nieuwe generatie pelletkachel is Amazon Alexa ready en Google Home ready via wifi. Zo zet je zo’n kachel simpel op afstand (alvast) aan. De kachel doseert overigens automatisch de juiste hoeveelheid pellets voor de perfecte vlam. De pelletmotor blijft pellets geven. Jij kunt lekker op de bank blijven liggen, kijkend naar écht vuur.

Nostalgie en toekomst komen samen

In de huidige wereld vol centrale verwarming, vloerverwarming en warmtepompen valt de pelletkachel wel op. Het is ‘de andere warmte’, die heerlijke warmte. En nog iets dat opvalt: de verbranding van houtpellets is superefficiënt, tot bijna 100% procent. Er blijft puur wat as over, dat je zo weg kunt zuigen met een aszuiger. Dat is wel anders bij een houtkachel met veel meer vuilresten.

Verder viert de pelletkachel de nostalgie van de gezelligheid. Met visite en verjaardagen is de ‘nextgen-kachel’ een heuse eyecatcher. Het ademt meteen sfeer en gezelligheid: de warmte van vroeger. Je voelt je gelijk op je gemak. Daarom kun je de populariteit van de nieuwe generatie pelletkachel wel begrijpen. Nostalgie en toekomst komen samen in dit ludieke verwarmingstoestel.

Veiligheid en gezondheid

Een pelletkachel kopen klinkt wellicht verleidelijk, zolang je maar let op het onderscheid. Er zijn ‘open’ en ‘gesloten’ toestellen. Een open toestel heeft gaten en kieren naar de woonkamer toe. Een gesloten pelletkachel met een concentrische afvoer heeft dat niet. Vandaar kan er bij een gesloten pelletkachel nooit rook in de woonkamer komen. Daardoor blijft het binnenklimaat veilig en gezond.

Als je een pelletkachel overweegt, wil je ook buitenshuis je steentje bijdragen. Om die reden kun je voor een pelletkachel met katalysator kiezen. De katalysator, een ‘Pellet-ABC’ genoemd, plaats je in de kachel. Vervolgens ervaren de buren geen rook- of geurhinder. Wel zo prettig voor een schone lucht en leefomgeving. Mensen met bronchitis, astma en gevoelige luchtwegen zijn je dankbaar.

Meer blogs: