Kinderfeestjes kunnen tegenwoordig niet gek en groots genoeg. Er zijn thema’s, speelparken, gehuurde springkussens en taarten die niet zouden misstaan in een museum. Vroeger gingen die verjaardagspartijtjes héél anders…
Maar waren ze daarom minder leuk? Nee, absoluut niet!
Spelletjes in huis
Gaan we naar de dierentuin, het klimparadijs of het zwembad? Nou, die keuzes waren er vroeger niet. Je kon kiezen tussen thuis of de speeltuin. Maar eigenlijk was daar helemaal niets mis mee, want er waren genoeg spelletjes te bedenken die je thuis met elkaar kon doen. Ken jij ze nog?
- Koekhappen: er hing ontbijtkoek aan touwtjes aan een waslijn en je moest zonder handen de koek van het touwtje happen. Wie hem als 1ste op had, die won!
- Zaklopen: in een oude aardappelzak moest je van de start naar de finish racen. Best vermoeiend!
- Spijkerpoepen: je kreeg een touwtje met een spijker aan het uiteinde om je middel gebonden, en die moest je vervolgens in een flesje laten zakken. Wie het als 1ste voor elkaar kreeg, die was de winnaar.
- Stoelendans: oh, wat werd je hier zenuwachtig van! In een kringetje dansten jullie rond de rij stoelen, tot de muziek stopte: dan moest iedereen razendsnel gaan zitten. Maar iedere ronde was er een stoel te weinig… wie te laat was, viel af!
Snacks en taart
En wat at je dan op zo’n feestje? Nou, taart natuurlijk! Maar geen themataart met alle personages van Frozen erop, gewoon een simpele taart met ‘Happy Birthday’ was al feestelijk genoeg. Of misschien bakte jouw moeder lekker een verse appeltaart van tevoren. Op het kinderfeestje werden er soms pannenkoeken gebakken en priklimonade gedronken, en voor de ‘grote mensen’ was er een advocaatje met slagroom. Tussen de snacks op tafel stond er voor hen ook een glaasje met sigaretten, want dat kon toen nog gewoon.
Speciale aandacht
De jarige stond natuurlijk in het middelpunt van de aandacht! Je kreeg een papieren kroon, je moeder had een extra mooie jurk voor je gemaakt, of mocht aan het midden van de tafel zitten. Je stoel was versierd met ballonnen en slingers. Zo voelde je je extra speciaal. Het mooiste moment was natuurlijk als je de kaarsjes op je taart mocht uitblazen en een wens mocht doen. Dan was je écht jarig.
Zakje snoep
Je liet kinderen natuurlijk niet met lege handen naar huis gaan. Na afloop kreeg iedereen wat we nu een ‘goodiebag’ noemen. Nouja, goodiebag: het was vaak een plastic boterhamzakje met daarin een handje snoep, zoals een snoepketting, droprollen en spekjes. Zodat de kinderen thuis nog even lekker na konden stuiteren (daar waren hun ouders vast blij mee).
Welke herinneringen heb jij aan je verjaardagspartijtjes vroeger?
Meer blogs:
Reacties 0