Traktaties, dit gaf je je klasgenoten als je jarig was

3 juni 2021

|

4 minuten leestijd

Traktaties, dit gaf je je klasgenoten als je jarig was. Uitgelichte afbeelding

Jarig zijn was vroeger écht een feest, vooral het moment dat je mocht trakteren! Dit waren de leukste en lekkerste traktaties van vroeger.

1 – Chipskettingen

Snoepveters met nibbitchips waren echt goud waard. Wanneer iemand chipskettingen trakteerde, was je echt dolblij. Eerst liet je hem zo lang mogelijk om je nek hangen. Wanneer je jezelf niet meer in kon houden, knabbelde je stuk voor stuk de nibbits van de ketting af. Oud maar goud. 

2 – Fruitspiesjes met één spekje 

Wanneer je een gezonde moeder had, heb jij vast wel eens spiesjes getrakteerd. Een blokje kaas, een stukje worst, een lekker spekje, een druif, een aardbeitje en een partje mandarijn.
Lekker hoor. Vooral als het spekje vochtig was geworden van het fruit en het fruit naar het worstje smaakte. 

3 – Zakje chips

Simpel, maar ontzettend lekker. Het was wel altijd chaos wanneer iedereen ging ruilen. Iedereen wilde de kaasflips en niemand wilde de naturel chips. Tja.

4 – Een puntzak met friet én slagroom

Vroeger was iedereen fan van patat. Het was wel een opgave om een 30 kids te trakteren op patatjes, maar een enkeling wist hierin te slagen. Al snel werd een zoete variant op bedacht. Je sneed cake in reepjes (zogenaamd de patatjes), deed ze in een kleine puntzak en toefde het af met slagroom (de mayo!). Origineel en lekker. 

5 – Knakworstjes in bladerdeeg

Wanneer iemand knakworstjes in bladerdeeg trakteerde, ging je helemaal door het dak. Het maken ervan was ook al een feestje. Eigenlijk is deze snack nog steeds heel erg lekker. Wij weten al wat je gaat eten vanavond… 😉 

6 – Mini pizza’s (de echte en de snoep variant)

Als kind was je ook dol op pizza’s. Je kreeg natuurlijk nooit een grote op dus al snel werden de mini pizza’s geïntroduceerd. Het moment dat die geweldige klasgenoot bedacht om pizza te trakteren, ga je dan ook nooit vergeten. Moeders moest een paar keer heen en weer, maar ach. Je kon het ook wat makkelijker aanpakken en de snoepvariant trakteren. Daar maakte je ook echt de blits mee.

7 – Snoephorloges

“Pap, hoe laat is het?” TIJD VOOR SNOEP! Vroeger had je van die gekke snoephorloges. Hoe je het klokje zelf opat, is vooralsnog een raadsel. Kneiterhard dat spul. Maar hij was wel
echt vet. Je liet hem altijd mega lang om je pols heen zitten. Lekker buitenspelen en daarna lekker knabbelen. Ach.  

8 – Negerzoenen

Vroeger heetten ze negerzoenen, tegenwoordig Zoenen. Hoe dan ook: er werd er massaal op deze luchtige chocolade zoenen getrakteerd. Wanneer je ouders creatief waren aangelegd werd de zoen zelfs nog versierd met spikkels of wat anders leuks. Daarna had iedereen plakhandjes van chocolade. Fijn.

9 – Cupcakes

Bij een verjaardag horen cupcakes. Het liefst zo zoet mogelijk met een dikke laag marsepein. Deze werden dan ook regelmatig getrakteerd in de klas. Ontzettend lekker en de uren in de
keuken staan was ook altijd een feestje. 

10 – IJsjes 

Als je in de zomer jarig was, had jij het geluk om ijsjes te trakteren. Van raketjes tot perenijsjes. Van mini Magnums tot schepijs van de Italiaan. En maar hopen dat het niet allemaal gesmolten was op het moment dat je klasgenoten uitgezongen waren. 

Wat trakteerde jij altijd vroeger? Heb je zelf ook een van deze traktaties getrakteerd? Laat het ons weten in de reacties. 

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
jan koeman avatar
jan koeman

24 november 2022 5:26:08 PM

Bij ons ging je snoep uitdelen op school als je jarig was. Een grote puntzak met carmels, ieder een.

leonora witschge avatar
leonora witschge

22 juni 2021 11:04:31 PM

Oktober 1945,was ik jarig en mijn moeder heeft toen voor de hele klas op imitatieijsjes getrakteerd. zo vlak na de oorlog was er geen ijs te koop,althans niet waar ik woonde en waar de school was,maar een banket/broodbakker verkocht die imitaties.

Willy Van wijk avatar
Willy Van wijk

18 juni 2021 11:28:02 PM

We deden ook wel vaak cake jes bakken tegenwoordig noemen ze die cup cakes.
Maar dan zonder verdere opsmuk.

Hanny Hermans avatar
Hanny Hermans

10 juni 2021 9:39:40 PM

Op de lagere school trakteerde ik toverballen, en wijnballen die waren heel geliefd.
En je mocht dan 2 kinderen uit je klas meenemen de klassen rond gaan, één hield dan de deur open de ander de deksel waar dan kaarten of plaatjes opgelegd werden, die kon je dan uitzoeken. Dat was in 1959-1965

gerda vanolst avatar
gerda vanolst

10 juni 2021 8:04:04 PM

Je hoopte op toffees bij trakteren, je kreeg er één!
En die ging meer naar huis om met je jongere zusje te delen! Hij werd gewoon doorgesneden.
Zo leuk om die toffee te delen!
De jarige ging ook nog de andere klassen langs om de leerkrachten daar te trakteren!
Je mocht dan iemand uit je klas kiezen die met je mee liep!

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

10 juni 2021 8:02:04 PM

Mijn zusje en ik trakteerden toverballen van 5 ct. per stuk. Ongeveer 30 ballen per klas. Soms ging je ook naar een andere klas waar een bekende zat en die mocht er ook een. Je nam dan iemand mee, en dat was voor diegene een enorme eer. De juf mocht er ook een….oei…je groeide!

Ineke Vos avatar
Ineke Vos

10 juni 2021 6:00:53 PM

ik zat op de lagere school van 1957 tot 1963. In die tijd werd op toffees getrakteerd of een ander soort snoepjes, hartjes bijvoorbeeld. De chips kwamen veel later, nog met een zakje met zout erin. Naar smaak toe te voegen.

Dirk schieveen avatar
Dirk schieveen

10 juni 2021 9:04:33 PM

En de meester een sigaar

Arie Melis avatar
Arie Melis

10 juni 2021 4:55:30 PM

Gewoon helemaal niets

Annemieke Haarlem avatar
Annemieke Haarlem

10 juni 2021 4:23:27 PM

ik trakteerde altijd appels

?