Ga naar de inhoud

Vaderdag: Pa van der Steur

pa van der steur

Als tegenhanger van Moederdag is er Vaderdag, de feestdag ter ere van vaders. In Nederland wordt Vaderdag de derde zondag van juni gevierd. Over het ontstaan van Vaderdag kunnen jullie lezen op onder andere op Wikipedia dus daar ga ik het niet over hebben.

Dat wij ooit iets voor Vaderdag hebben gemaakt, ik kan het mij niet herinneren. En het zal mijn vader ook niet zoveel gezegd hebben want hij is, samen met zijn broer en zus, opgegroeid in Indonesië in een Pa van der Steur weeshuis.

Pa van der Steur

Pa van der Steur (geboren in Haarlem, 10 juli 1865 en overleden 16 september te Magalang Indonesië) was een zendeling in het voormalig Nederlands Indië en werd bekend door zijn werk in Huize Oranje-Nassau ten bate van verlaten Indo-Europese kinderen. Hij werd wel de vader van 7000 kinderen genoemd.

In 1893 begon hij verwaarloosde kinderen in zijn huis op te nemen. In die tijd werden kinderen van Europeanen met een inlandse moeder vaak niet erkend. Als de vader het kind niet erkende, terugging of overleed en de moeder niet voor het kind kon zorgen ging het kind vaak aan het zwerven in de kampongs (dorpen).

Van der Steur ontfermde zich over deze kinderen en werd door hun Pa genoemd. Hij zorgde voor hun opvoeding zodat zij, als Indische Nederlanders, een plaats in de koloniale maatschappij kregen.

In Magalang op Java leidde hij Huize Oranje-Nassau, waar de kinderen een christelijke opvoeding kregen. Eerst werkte hij met zijn zus Marie, later met zijn vrouw Anna-Marie van der Steur-Zwager (1870-1936) die beide Moe werden genoemd, en later met vele anderen.

De pupillen werden Steurtjes genoemd en konden dankzij een gedegen opleiding meestal goed hun brood verdienen. Zo ook MIJN vader.

Begin 1944 werd Pa van der Steur door de Japanners geïnterneerd. Toen de Steurtjes kort na de bevrijding hoorden dat hij de kampen had overleefd haalden zij hem op en brachten hem terug naar zijn Huize Oranje-Nassau. Heel voorzichtig vanwege zijn pijnlijke hongeroedeem.

Daar overleed hij te midden van zijn Steurtjes.

Het werk van Pa van der Steur wordt nog steeds voortgezet. Op Facebook kun je erover lezen en ook doneren.

Meer blogs: