Waarom uitgaan op de middelbare school zo geweldig was

2021 M03 24

|

7 minuten leestijd

Waarom uitgaan op de middelbare school zo geweldig was. Uitgelichte afbeelding

Er was niets leuker dan een avondje stappen op middelbare school. Het liefst deed je dit dan ook op vrijdag én zaterdag. Om vervolgens op de blaren te zitten van je kater. Van drankspelletjes tot een vette hap – dit deed jij voor, tijdens én na een avondje stappen.

 

1 – De eindeloze voorbereidingen

Een avondje stappen begon al met het treffen van de voorbereidingen. Je sprak af wat jullie gingen doen, wie er drank ging halen, bij wie jullie gingen zitten, hoe laat jullie afspraken, welke kroegen jullie naartoe gingen, wie er allemaal kwamen… Alles werd vastgelegd, niets was meer een verrassing. Je was op alles voorbereid!

 

2 – Het eeuwige dilemma – wat moest je aan?

Je outfit was iets wat je niet kon voorbereiden. Uren stond je voor je kledingkast te bedenken wat je aan moest. Ondanks je bomvolle kledingkast, had je nooit wat leuks om aan te trekken. Het liefst leende je dan ook wat van je vriendinnen. Want dat was écht veel mooier.

 

3 – Voorzitten of indrinken – het blijft een discussie

Een mixdrankje in de bar of club was veel te duur. Een fles kopen was veel goedkoper – dus dronk je voor. Of in. Net hoe je vriendengroep het zag. Wij deden in ieder geval aan voorzitten. Én hoe. Laat ons raden wat je dronk. Toen je voor het eerst uitging, dronk je altijd Breezer en Smirnoff Ice. Vervolgens stapte je over naar de wijn Lambrusco en daarna was het tijd voor Safari of El Picu. Klopt he? Maar er waren nog meer drankjes waar je geen genoeg van kon krijgen. Passoa, Pisang, Coebergh. Lekker hoor.

 

4 – Drankspelletjes spelen totdat je erbij neerviel

Bij het nuttigen van deze drank moesten er natuurlijk wel spelletjes gespeeld worden. Er waren gelukkig heel veel leuke spelletjes. Om maar te beginnen met Stef Stuntpiloot. Dit spelletje is zelfs een jaar uitverkocht geweest omdat het zó populair was onder de studenten. Dan had je Mexxen. Dat was eigenlijk een heel simpel spelletje: de één en twee samen waren dodelijk. Als je toe was aan wat anders, ging je Kingsen en bedacht je de meest rare opdrachten. Hoe ouder je werd, hoe belachelijker de opdrachten werden. Geniaal.

 

5 – Je eerste sigaret was een moment om nooit te vergeten

Kan je het je nog herinneren? Je eerste sigaret was een heel bijzonder, spannend en memorabel moment. Waarschijnlijk had je op dat moment net als iedereen last van faalangst omdat iedereen vol verwondering naar je stond te kijken. “Gaat ze het nou eindelijk doen?!” Je wist natuurlijk niet hoe het moest en vanwege de stress ging het helemaal mis. En hoesten dat je deed. Daarna deed je het of nooit meer of behoorde je tot het groepje die in het rokershok stonden op school. Ja, dat bestond nog vroeger. Kan jij het je nog voorstellen?

 

6 – Er moest bijna altijd iemand overgeven

Er was vaak wel iemand die moest overgeven. Je wist dat het ging gebeuren, alleen niet waar, wanneer en door wie. Echter was er altijd wel iemand in je vriendengroep die slecht tegen drank kon. En jawel… Je hoopte altijd maar dat het niet over je heen kwam of dat het niet in de taxirit terug gebeurde. Want die 100 euro kotsboete… No way.

 

7 – Het moment dat de alcoholleeftijd van 16 naar 18 ging

OMG. Het moment dat de alcoholgrens naar 18 jaar ging, kon je het gewoon niet geloven. Pas toen je het wel tot je doordrong, ben je waarschijnlijk naar de supermarkt gerend om een hele voorraad in te slaan. Deze verstopte je dan op je kamer, in de hoop dat je moeder het niet zou vinden tijdens het stofzuigen. Helaas vond ze het wel en werd je op het matje geroepen. Oei.

 

8 – Uitgaan op een vals ID was altijd spannend

Sommige cafés en clubs hanteerden een minimale leeftijd. Net balen als je geen 16, 18 of 21 jaar oud was. Maar hierdoor liet jij je zeker niet tegenhouden. Je maakte gewoon zelf een vals legitimatiebewijs. Uren was je bezig om er wat moois van te maken. En iedere keer bij de deur piste je bijna in je broek van angst. Want zo goed was hij ook weer niet gemaakt… Je hoopte dan ook altijd dat je hem niet uit het doorzichtige vakje van je portemonnee moest halen. Als je mazzel had, mocht je een ID lenen van je broer of zus. Als je hierop leek, was je binnen en was je echt helemaal het mannetje of vrouwtje.

 

9 – Knoflook eten was verboden omdat het stonk

Knoflook eten voor uitgaan, was geen optie. Je deed er alles aan om niet uit je mond te stinken. Zelfs als je lievelingseten shoarma was, voor geen goud at jij een druppel knoflook voordat je uitging. Na een tijdje hield je moeder hier zelfs rekening mee. Zo schattig. Echter was je je knoflook-fobie dit na het uitgaan helemaal vergeten. Kebab, broodje döner, kom maar op!

 

10 – Opmaken was altijd een feestje

Met je vriendinnen kon je je altijd uren opmaken. Nog even wat mascara hier… Wat oogschaduw daar… Tijdens het opmaken luisterde je altijd naar de top-40 of vond je het leuk om met liedjes van vroeger mee te zingen. Buienradar bestond toen nog niet en regelmatig baalde je als een stekker als het regende. Dag make-up. Maar niet gaan? Nee. Dan maar lelijk. Of papa heel lief aankijken. “Pap… Wil je ons brengen?” Het antwoord was altijd nee.

 

11 – Shotjes! 

Tegen een shotje zei niemand nee. Je kon er dan ook geen genoeg van krijgen en deelde ze met alle liefde aan iedereen uit. Vaak had je in de plaatselijke kroeg wel een shotjesbar met een shotjesrad. Als je aan het rad draaide, was je eigenlijk altijd de pineut. Ken jij deze shotjes van vroeger nog?

  • Raketje
  • Dropshot
  • Appeltaart
  • Splitje
  • Tequila
  • Straaljager
  • Boswandeling
  • Flügel
  • Stuiterbal
  • Gold Strike
Hoe heb jij het uitgaan tijdens jouw middelbare schooltijd beleefd?

Hoe heb jij jouw stapavonden tijdens jouw middelbare schooltijd beleefd? Laat het weten in de reacties!

Bekijk ook

Bekijk ook: 10 jeugdboeken waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen in Toen&Nu.

Jeugdboeken

 

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse (1996) is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar de jaren ’90. Omdat zij zelf geboren is in 1996, zijn deze onderwerpen voor haar erg herkenbaar. Stiekem mist Ilse MSN nog steeds… *buzzer*

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 1
Yvonnne Grissen Stalman avatar
Yvonnne Grissen Stalman

2021 M03 25 13:50:06

Ja wij hadden veel 70 80 jaren jeugdhuis bachus Speltaan, bistro , kelder 13 ,veel disco in ons tijd konen wel veel op stap gaan.
Heerlen oude stomp was leuk zaak..ja vroeger was west Kerkrade ook veel is alles weg jammer.

?