Ga naar de inhoud

De top 10 van 1973

top 10

50 jaar geleden – in het jaar 1973 – maakten we onder andere kennis met de autoloze zondag, de kerncentrale bij Borssele, de opening van het Van Gogh Museum, het eerste officiële naaktstrand bij Callantsoog en het schip van Radio Veronica dat op drift raakt en uiteindelijk vastloopt op het strand van Scheveningen. Maar wat waren nu de grootste hits in dat jaar? De top 10 van best verkochte singles uit Veronica’s top 40 van 1973, ziet er als volgt uit:

10. Go like Elijah – Chi Coltrane

De Amerikaanse zangeres Chi Coltrane bezingt in dit nummer de dood van de profeet Elijah. Die wordt met een strijdwagen, voortgetrokken door vurige paarden, opgenomen in de hemel. En zo wil Chi ook wel sterven. Een beetje luguber is het wel. Maar Chi stond er desondanks, of wellicht wel juist daardoor, drie weken mee op nr. 1.

9. Blockbuster – The Sweet

‘Blockbuster’ was de derde en laatste nr. 1 hit voor de glamrock groep Sweet. In de extravagante outfits, inclusief make-up, waren de groepsleden jarenlang vaste gasten bij Toppop. The Sweet was een echte single groep. De albums verkochten in tegenstelling tot de singles nauwelijks.

8. One is one – Nick MacKenzie

Nick MacKenzie is de uit Bergen op Zoom afkomstige zanger Nick van den Broeke. Het nummer is geschreven door Jack de Nijs die later dat jaar bekend werd als Jack Jersey. En ondanks de titel is uitgerekend ‘One is One’ de enige single uit de top 10 van het jaaroverzicht van 1973, die niet op nr. 1 heeft gestaan in de top 40. 

7. Radar love – Golden Earring

‘Rader love’ is de derde nr. 1 hit van de Haagse Band. En het werd een van hun grootste hits. ‘Radar love’ werd een Britse top 10 hit en een Amerikaanse top 20 hit. Ook staat het nummer steevast hoog in de top 100 van liedjes die het mooist klinken uit de autoradio op de snelweg. 

6. Rote Rosen – Freddy Breck

Dit nummer is de enige nummer 1 hit voor de Duitser Freddy Breck in Nederland. Het maakte van hem jarenlang de ster van het Schlagerfestival. Zoals zoveel van Freddy’s hits was ook ‘Rote Rosen’ een bewerking van een klassiek stuk. Dit keer van de ‘Ouvertüre zu “Dichter und Bauer” van Franz von Suppè.

5. My friend the wind – Demis Roussos

Dit was de eerste nr. 1 van Demis Roussos als soloartiest. In 1969 had hij met ‘I want to live’ en de groep Aphrodite’s Child al wel een keer bovenaan de top 40 gestaan. Als soloartiest heeft Demis twee keer op nr. 1 gestaan in Nederland. Met ‘My friend the wind’ en met het Duitstalige ‘Schönes mädchen aus Arcadia’. Daarmee is Demis een van de weinige artiesten die in meer dan een taal op nr. 1 heeft gestaan in Nederland.

4. ‘t is weer voorbij die mooie zomer – Gerard Cox

Die mooie zomer was inderdaad allang voorbij, want Gerard kwam pas in december 1973 op nr. 1 met de single. Het nummer is geschreven door de Amerikaanse singer-songwriter Steve Goodman. Bij hem heet het ‘City of New Orleans’. Maar Gerard kwam op het spoor van de melodie door de versie van Joe Dassin. Gerard hoorde Joe’s ‘Salut les amoureux’ tijdens zijn zomervakantie in 1973 in Frankrijk.

3. We were all wounded at wounded knee – Redbone

In Redbone’s thuisland Amerika lag dit politieke nummer te gevoelig, maar in Nederland stond het in de zomer van 1973 vijf weken op nr. 1. Het nummer gaat over de bezetting door jonge indianen van de plaats wounded knee in 1973. Zij protesteerden tegen hun slechte sociale en economische omstandigheden. De plaats wounded knee was niet zomaar gekozen want een eeuw eerder vond bij het plaatsje een ware slachting plaats toen het Amerikaanse leger een indianen opstand gewelddadig neersloeg. 

2. Angie – Rolling Stones

In 1973 lag de tijd van The Beatles alweer jaren achter ons. Maar The Rolling Stones gingen stug door. En met succes. In het najaar van 1973 stonden ze vier weken bovenaan de top 40 met de ballad ‘Angie’. Het werd een van de grootste single successen voor de groep. 

1. Do you love me – Sharif Dean

De grootste hit van 1973 is ‘Do you love me’ van de Marokkaanse Belg Sharif Dean. Sharif schreef het nummer zelf en kreeg bij de plaatopname assistentie van de Belgische zangeres Evelien d’Haese, die steeds wat onzeker vraagt of Sharif nog wel van haar houdt. En Sharif blijft dan geduldig en steeds in andere bewoordingen antwoorden hoeveel hij wel niet van haar houdt. 

En, wat is voor jou de hit van het jaar 1973?

Meer blogs:

Reacties 6

 1. avatar
  J.H. Michel

  Radar love van the Golden Earring

 2. avatar
  Fiedelie van Poppenstein

  't Is weer voorbij die mooie zomer? In de tijd dat dit een hit was werd 't voor mij pas mooi! Mijn oom had een pittige Amsterdamse leren kennen dus ik was eindelijk van hem af. Dat liedje doet me altijd aan mijn tante-met-pit denken, die mij 'bevrijd' heeft. Dus ik hoor het nog steeds heel graag.

 3. avatar
  Jeannette Slager-Vogt

  De band begon in Den Haag als de Golden Earrings. Fred van der Hilst als drummer. Angie van de Stones

 4. avatar
  Hans Spa

  Blockbuster – The Sweet...Ik vond ze geweldig!!

 5. avatar
  Theo van veen

  Dit muzieklijstje brengt me terug naar mijn jeugd. Met vele goede - en mooie herinneringen. Zelfs aan middelbare school :)

 6. avatar
  Paloma Blanca  - SchoolBANK.nl

  […] De top 10 van 1973 […]