Van deze 10 tijdschriften was jij vroeger fan

2021 M03 12

|

8 minuten leestijd

Van deze 10 tijdschriften was jij vroeger fan. Uitgelichte afbeelding

Tijdschriften waren vroeger nóg leuker dan nu. Je kon er zo ontzettend naar uitkijken. Het moment dat het tijdschrift op de mat belande, rende je altijd zo snel mogelijk naar de deur. En blij dat je was. Van Donald Duck tot de Zo Zit Dat en Hitkrant: deze 10 tijdschriften las jij vroeger als kind op de basis- en middelbare school!

1. Break Out! ging eigenlijk alleen maar over seks

Break Out! was een tijdschrift die je altijd op de middelbare school las. Het blad ging over sterren, showbizznieuws en seks. Vooral dat laatste was ontzettend interessant. Met name de vragenrubriek trok elke keer de aandacht. De meest bizarre vragen werden gesteld. “Laatst bleken wij na de seks een condoom kwijt te zijn. Volgens mij zit hij nog in mijn vagina. Kan dat kwaad?” Samen met je vriendinnen vroeg je je af hoe dit kon. Shocking! Echter kon het nooit te gek. Zo vroeg de 13-jarige jongen zich af wat hij met zijn sekstekort aan moest: “Moet ik nu naar de hoeren? Hoe gaat dit dan?” Tja… Daarnaast stond er altijd een blote mensen rubriek in die je ook erg interessant vond. Stiekem bladerde je altijd even snel door deze pagina’s en legde je hem snel weer terug in het schap. Ben jij hier ook schuldig aan?

2. Met de Donald Duck was het hele gezin blij

Hier had je stapels van. Van het tijdschrift Donald Duck kreeg je nooit genoeg. Stiekem nu nog steeds niet. Ze zijn nog steeds leuk. Elke week zat je dan ook te wachten voor de brievenbus totdat ie eindelijk op de mat viel. Naast de verhalen over Donald Duck genoot je van grappige verhalen van Goofy, Katrien en de gierige vrek Dagobert Duck. Een opvallend feitje over Donald Duck: er is geen land ter wereld waar de stripheld zo groot is als in Nederland!

3. Zo Zit Dat was het tijdschrift voor kinderen die alleen maar vragen stelden

Zo Zit Dat was het weetjesblad voor nieuwsgierige kinderen. Al had jij hier een abonnement op, maakte je je ouders waarschijnlijk gek met alle vragen die je maar bleef stellen. Gelukkig hadden zij één dag per week rust, aangezien dan je lievelingstijdschrift op de mat viel. In elk nummer gaf het blad antwoord op de leukste vragen (die je zelf kon stellen!) over natuur en dieren, wetenschap en techniek, sport, avontuur, computers en games. Van spannende reportages tot ongelooflijke weetjes en experimenten: met Zo Zit Dat ontdekte je allemaal zelf hoe het zit. Fantastisch.

4. Hitkrant was er voor elke muziekliefhebber en posterfan

De Hitkrant was ook echt goud waard. Tijdens je middelbareschooltijd wilde je dan ook niets liever dan een abonnement op de Hitkrant. Hier las je de leukste nieuwtjes, heftige roddels en alles over je favoriete popsterren. De Backstreet Boys, 2 Unlimited, de Spice Girls, je kon er niet genoeg van krijgen. Je was waarschijnlijk enorme fan van Tanja, een meisje die brutaal en eigenzinnig antwoord gaf op brieven van lezers. En natuurlijk was je van de dubbelzijdige posters die midden in het tijdschrift zaten, ook altijd helemaal idolaat. Je kamer hing er vol mee. Helaas is de papieren versie van de Hitkrant sinds 2017 verdwenen en bestaat het tijdschrift alleen nog maar online. Balen!

5. De leerzame tijdschriften als de Okki, Taptoe en Jippo

Okki, ken je dit tijdschrift nog? Dit tijdschrift las je vroeger maar al te graag op de basisschool. Het was een tijdschrift die je één of twee keer per week kreeg. Het tijdschrift stond vol moppen, vraagstukken en prijsvragen. Onbewust leerde je ontzettend veel van dit tijdschrift. Het tijdschrift stond namelijk vol met opdrachten waarin je moest lezen, schrijven en rekenen. Aha, daarom waren je ouders altijd zo blij als je dit tijdschrift las. Naarmate je ouder werd, kreeg je de Taptoe en later de Jippo. Het moment dat je oud genoeg was voor het volgende tijdschrift, was echt heel kicken. Kan jij je deze tijdschriften nog herinneren?

6. Tina was er voor elk meisjes meisje

De Tina. Wie is er niet groot mee geworden? De Tina stond vol leuke en spannende stripverhalen en bevatte de tofste interviews met jouw favoriete sterren. Waarschijnlijk was je enorme fan van de strip van de roodharige Noortje en was je elke week weer opnieuw verbaasd over de vragen die in de rubriek “Oh jee wat nou!” gesteld werden. Want ja, hoe moest je nou eigenlijk zoenen? De redactie van de Tina gaf hier antwoord op. Gelukkig maar, anders had je het nooit geweten.

7. Als kleuter had je urenlang plezier met de avonturen van Bobo

Het was altijd een verrassing wat Bobo deze week weer voor stoute dingen ging doen. Dit tijdschrift las je op de basisschool – je raad het al – en was ontzettend leerzaam. Toen je 4, 5 of 6 jaar was kon je jezelf hier uren mee vermaken. Je kon aan de slag met puzzels met getallen, letters, vormen en kleuren. Je leerde alles over dieren in de rubrieken ‘Beestenboel’ en ‘Beest in beeld’. En de kleurplaat was ook altijd een feestje. Zou je deze keer wel een prijs winnen? Nee, wij ook niet. Helaas pindakaas.

8. Fancy was er voor die irritante meiden die alles willen weten

Was jij ook zo een nieuwsgierig tienermeisje vroeger? Dan had je waarschijnlijk een abonnement op de Fancy. Vragen over seks, liefde, mode en vriendschappen werden hierin beantwoord. Wat je tegenwoordig vindt op Google, las je vroeger in de Fancy. In de Fancy las je waargebeurde verhalen, interviews met sterren en beauty-rubrieken. Ook in dit tijdschrift werd seks niet overgeslagen. In de Fancy zat een uitneembaar ‘dossier’ over seksualiteit. Soms kreeg je er een cadeautje bij, zoals een armbandje of elastiekje.

9. Penny voor alle paardenmeisjes

Penny – dit tijdschrift vond je of heel leuk – of echt verschrikkelijk. Paarden waren cool of niet. Iedereen had wel een meisje in de klas die gek was van paarden. Het tijdschrift stond alleen maar vol paarden. Paardenstrips, paardenverhalen, paardennieuwtjes. Harstikke leuk. Grappig: de Penny bestaat nog steeds en is ontzettend populair. Niet geheel verassend. Paardenliefde is immers tijdloos, nietwaar?

10. Yes! was er voor de coole, populaire meiden op de middelbare school

Zat je ergens in de derde of vierde van de middelbare school? Dan ging je als meisje Yes lezen. Dit tijdschrift stond vol verhalen waar je op school echt indruk mee kon maken. Je was regelmatig in shock van de verhalen die hierin stonden. Je betrok het altijd op jezelf. Hoe zou het zijn als ík in een keer mijn hele geheugen kwijt zou zijn? Wat zou ik zijn zonder moeder? Tja… Heftig! Daarnaast kreeg je altijd een leuk cadeautje of kon je zieke prijzen winnen. Een minuut lang shoppen bij de Coolcat. Wie wilde dat nou niet?

Welke tijdschriften las jij vroeger? Laat het hieronder weten en bekijk onze blogpagina voor meer verhalen van toen.

Voor meer herinneringen aan de jaren 80 en 90 volg ons op Instagram!

Bekijk ook

Bekijk ook: 10 jeugdboeken waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen in Toen&Nu.

Jeugdboeken

 

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse (1996) is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar de jaren ’90. Omdat zij zelf geboren is in 1996, zijn deze onderwerpen voor haar erg herkenbaar. Stiekem mist Ilse MSN nog steeds… *buzzer*

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 1
Yvonnne Grissen Stalman avatar
Yvonnne Grissen Stalman

2021 M03 23 16:57:46

libelle

?