Ga naar de inhoud

The Partridge Family

In het najaar van 1972 stond de groep the Partridge Family in de Nederlandse top10 met ‘I think I love you’. Deze groep kwam voort uit de komische Amerikaanse tv-serie ‘The Partridge Family’. In Amerika werd de serie tussen september 1970 en augustus 1974 uitgezonden. Vanaf mei 1972 waren de afleveringen ook op de Nederlandse televisie te zien. De slotaflevering was hier in september 1974.

Muzikaal gezin

De comedy ‘The Partridge Family’ draait om een muzikaal gezin bestaande uit een weduwe met vijf kinderen. Die kinderen, drie broers en twee zussen, beginnen een band en vragen hun moeder om mee te doen. Ze oefenen wekenlang in hun garage en gaan vervolgens toeren richting Las Vegas. Dit doen ze in een bontgekleurde oude schoolbus en onderweg beleven ze allerlei avonturen.

Tieneridool

De leden van de Partridge Family waren natuurlijk helemaal geen familie, het waren acteurs. Maar toch, de moeder was in het dagelijks leven wel degelijk de stiefmoeder van de oudste zoon. De belangrijkste rollen waren voor moeder Shirley en oudste zoon Keith. Keith werd gespeeld door David Cassidy en door de serie werd hij een heus tieneridool. Hij was samen met zijn moeder ook de enige die echt zong in de serie. De rest van de kinderen beperkte zich tot playbacken.

Na de top10 hit ‘I think I love you’ volgde in Nederland nog één Top40 hit voor de ‘familie’. Dat was ‘Looking through the eyes of love’ uit 1973.

Cassidymania

The Partridge Family was voor David het beginpunt voor een eigen zangcarrière. En die was behoorlijk succesvol. In Nederland viel dat nog wel mee maar in thuisland Amerika en vooral in Groot-Brittannië was er op een gegeven moment geen houden meer aan. Daar werd gesproken van ‘Cassidymania’ zoals the Beatles tien jaar eerder zorgde voor ‘Beatlemania’. In Amerika had David 4 Top40 hits waarvan ‘Cherish’ ook in de top10 stond. In Groot-Brittannië ging het nog een stapje verder, daar had David 9 top20 hits waarvan 5 in de top10 kwamen en twee, ‘How can I be sure’ en ‘Daydreamer/The puppy song’, ook op nr1. 

Dementie

Toen de serie in 1974 eindigde, was het snel gedaan met de zangcarrière en de populariteit van David. Hij werd weer acteur maar greep ook naar de fles en raakte verslaafd aan alcohol. In februari 2017 maakte David bekend dat hij leed aan dementie en nog datzelfde jaar, op 21 november 2017, overleed hij 67 jaar jong. 

Wat herinner jij je nog van The Partridge Family en David Cassidy? Was hij ook jouw idool?

Reacties 10

 1. avatar

  IK heb de single van I Think I love you en ik heb een Lp van David Cassidy.

 2. avatar
  Helga Hoogsteder

  Hopeloos verliefd was ik op David Cassidy. Alle posters die ik kon vinden hingen op mijn slaapkamer. En eerlijk gezegd vind ik dat hij er tot op hogere leeftijd nog goed uitzag, totdat hij ging 'modeleren' met allerlei cosmetische ingrepen.

 3. avatar

  Geweldige serie, natuurlijk ook helemaal verliefd op David Cassidy net als al de meisjes in die tijd.

 4. avatar
  Ellenor Spreeuw

  Stond ook voor mij in mijn favorieten

 5. avatar
  Henriette Mestrum

  Ja leuk. Ik ben nu 66 jaar, maar luister via mijn tablet, naar dit liedje. Het is tijdloos. Net zo als de monkees. Hier heb ik wel de cd's van gekocht. En ook deze muziek is tijdloos.

 6. avatar
  Marjon Landmeter

  Dit jaar ben ik 50 jaar fan van David Cassidy! Ik heb hem meer dan 100x live gezien in Nederland, UK en USA. Door de jaren heen ben ik ook bevriend met hem geraakt en heb hem heel vaak ontmoet. Ik heb 16 jaar de nederlandse David Cassidy Fanclub gerund met toestemming van David zelf. Nu run ik nog steeds de facebookgroep ‘For Dutch David Cassidy Fans Only!’.

 7. avatar
  Mieke van Niekerk

  Nee, o jee nee, ik vond er niks aan. De belangstelling voor hem was veel en veel te heftig, dan haak ik altijd af. Het was een pure gekte, zeg. Ik weet nog dat een schoolvriendinnetje met een klasgenootje naar een concert van hem ging. Anja vertelde me later dat ze optisch gezien naar een poppetje van nog geen dertig centimeter in de verte keek. Goede genade, je hoorde bij wijze van spreken vals zingen toch niet door het gekrijs. Zonde van je geld. Agenda's puilden uit van de foto's, ik zie het nog. De mijne bleef keurig slank, ik was daar niet zo van., Zeker niet van die enorme populariteit. Net als later muziek van Michael Jackson of Marco Borsato, of Adele. Je kon 's nachts zelfs cd's kopen, schei toch uit.

 8. avatar
  Pim Heeremans

  The Partridge Family was niet helemaal mijn ding, maar nu kan ik het wel waarderen. Ik was meer van de galm-rock. Ik heb nu veel 45 toeren singles uit die jaren en onlangs een jukebox gekocht. Deze staat regelmatig 'te draaien' en worden de singles ook weer gedraaid.

 9. avatar
  Wilma Goeman

  David Cassidy was zeker mijn idool! Alle plaatjes die ik van hem vond bewaarde ik. Mijn schoolagenda stond er ook bol van. Geweldig!

 10. avatar
  Stef Arends

  Ik was verliefd op David, steeds me afgevraagd hoe dat kon, ik viel en val toch op meisjes?