Ga naar de inhoud

Heb jij weleens stimpstamp en wagensmeer gegeten?

Update:
stimpstamp

Stimpstamp met wagensmeer

Ik had er nog nooit van gehoord maar heb het allebei gegeten. Stimpstamp als warme maaltijd en Wagensmeer op m’n bruine boterham (soms met oude kaas eronder). Ik hoorde de namen onlangs van een kennis die uit eten was met collega’s. Met zijn allen genoten zij van het Oud Hollands buffet. Verschillende soorten stamppot en toetjes uit grootmoeders tijd. Stamppot, het ideale gerecht op een koude herfstdag bestaat er in wel 100 variaties. Veelal beroemde traditionele recepten, maar ook ongekende variaties. Zoals bijvoorbeeld stamppot snijbonen gecombineerd met knapperige paprikastukjes en ham. Je moet er maar opkomen en durven.

Gezellige naam voor andijviestamppot

Stimpstamp is een gezellig klinkende naam voor andijviestamppot. Die je overigens op zestien verschillende manieren kunt maken. En nee, het is geen stamppot Hete Bliksem, die is met zoete appeltjes en spek. En ook geen Blote Billetjes in het Gras, dat is met snijbonen en witte bonen.

Hoe maak je stimpstamp?

Je kookt 1 1/2 kilo geschilde aardappelen in parten gaar. Je snijdt 600 gram vers schoongemaakte andijvie in smalle reepjes. De aardappelen afgieten, fijnstampen en met een klont boter (50 gram) en  2 1/2 deciliter hete melk tot een luchtige puree roeren. De rauwe fijngesneden andijvie met de aardappelpuree vermengen, goed doorwarmen en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Beetje geraspte kaas er door maakt het nog lekkerder. Hollandse gehaktbal erbij en warme rookworst. En klaar is Kees… ehh… de stimpstamp. Kind kan de was doen.  Eet smakelijk.  Lust je geen andijvie dan is verse spinazie een gezond en smakelijk alternatief ! Oh ja, voordat ik het vergeet. Wagensmeer is in de volksmond de bijnaam voor appelstroop. Wist ik ook niet, jij wel?

Weleens stimpstamp op een andere manier klaargemaakt? Leuk, laat het mij weten. Dan ga ik het proberen.

Schoolbank redacteur
Henk Haan

stimpstamp

categorieën: Eten en drinken

Reacties 6

 1. avatar
  Chris

  Heerlijk !!!!

 2. avatar
  Ingrid

  Ik heb het nog nooit gegeten ga het een keer proberen lijkt mij heerlijk.

 3. avatar
  Rita van Heijst

  Heb het gisteren nog gegeten met rookworst. Was nog overgebleven van maandag toen een kennis het bij mij kwam eten. Blijf echter de blote billen in het gras met worst en evt speklap het lekkerst vinden. Dit aten wij traditiegetrouw op 1 Jan. als de snijbonen voor het eerst uit het vat kwamen en Oma en Opa ook kwamen eten.

 4. avatar
  piet vanwissen

  heb vroeger heél vaak gegeten, heerlijk, tegenwoordig nooit meer, mij te moeilijk, aks je alleen bent, ja toch

 5. avatar
  Willem Nieuwenhuijs

  Wel stimpstamp met bastjes (uitgebakken plajkes/reepjes (ontbijt)spek

 6. avatar
  Willem Nieuwenhuijs

  plakjes, bedoel ik