Ga naar de inhoud

Spelletjes van toen

Update:
Spelletjes

Spelletjes van toen, spelen in de jaren 60

De spelletjes van toen. Er zat geen logica in. Wie er mee begon?. Geen idee! Ineens was het knikkertijd, of deden we aan elkastiektwist, gingen we touwtje springen of filmsterplaatjes klappen. Spelen in de jaren 60. Het was in mijn lagere schooltijd het allerbelangrijkste. Voor school en na school en natuurlijk tijdens het speelkwartier, altijd spelen.

Tollen met een zweepje

spelletjes
tollen was mijn meest favoriete spel op de kleuterschool

Niemand doet het meer, maar op de kleuterschool tolde ik veel met een zweepje en een leren veter. Knallen en dan die sensatie dat de tol opsprong en een meter verder weer vrolijk verder danste. Wat denk je? Zou dat nu nog mogen op een schoolplein?

Knikkertijd

spelletjes
knikkers, al die kleurtjes, ik kon ernaar blijven kijken

Rennen voor je leven om in het speelkwartier het beste plekje te scoren! De opstaande randjes waren onze “schatten” waar je jouw , ‘dikke, of knasterd’ ( zo heetten ze bij ons in Twente) soms in twee of drietallen achter elkaar kon neerzetten. “ Wie doet hierop, 6 tegels,”(of 10 tegels als iemand erg goed was in het spel)”. Ik voel de knikkers nog door mijn handen glijden. Ik was er zo gek op dat ik ze regelmatig waste en weer oppoetste. Je had erg veel knikkervariaties in die tijd. Kun jij er nog enkele noemen?

knikkertijd was een geweldige tijd

Touwtje springen

Weet je nog dat je, als je aan de beurt was om in te springen, je eerst een poosje met je lichaam mee bewoog van voor naar achter voor je ‘de sprong waagde’.

“In spin, de bocht gaat in, uit spuit de bocht gaat uit!”

Ai, af, als je het touw raakte moest je draaien.  In klas 4, 5 en 6 eindigden we met sprongen waarbij het springtouw, een plastic waslijn, razendsnel onder je voeten door bewoog. Het touw dat zwiepte. Woesjjjwoesjjjwoesjj. Er hoorden ook liedjes of versjes bij. Weet jij er nog een paar?

spelletjes
in spin de bocht gaat in…

Elastiektwist

spelletjes
elastiektwist, hoe leuk was dat?!

Ook zo’n geweldig spel waar ik niet genoeg van kon krijgen. Twee kinderen die het rechthoekige elastiek eerst om de enkels, daarna de knieën, de heupen en daarna het middel schoven en jij, als je aan de beurt was, deed dan een vast patroon aan sprongen. Sprong je mis dan moest je gaan ‘staan’ en was je een van de meiden die het elastiek om moest doen.

Vechten op het schoolplein

Ik zat op een meisjesschool. De jongensschool lag iets lager. Wij keken uit op hun plein. Bij de jongens werd vaak gevochten in het speelkwartier. Heel bijzonder als ik daar nu over nadenk. Ik heb het bij mijn broer nog nagevraagd maar mijn beleving klopt. Tijdens die gevechten werd de pikorde vastgesteld en volgens mijn broer ging het er ruig aan toe. Twee jongens gingen dan vechten en de andere kinderen stonden erom heen. Wij hoorden dan uit de verte: “ruzie, ruzie!”. Nu kan ik mij niet meer voorstellen dat dit gebeurde. Volgens mijn broer was er ook geen onderwijzer te zien op die momenten. Is dit een spel zul je je misschien afvragen. Ik vroeg het wederom aan mijn broers. Zij zagen het inderdaad als een spel.

Herkennen jullie dat? Wat deden jullie jongens vroeger voor spelletjes?

Sensatie

Als ik terug denk aan die spelletjes dan kan ik nog steeds voelen hoe heerlijk dat was en hoe ik daarin opging. Niets belangrijkers dan spelen en bewegen. En zeg nou zelf, er waren toen toch bijna geen dikke kinderen! Welke herinneringen roept dit bij jou op en welke spelletjes deed jij in de jaren 60, 50 of 40?

Door: SchoolBANK redacteur Helga

spelletjes

Reacties 21

 1. avatar
  Agnes Gerrits

  Ik herinner me alle spelletjes op het schoolplein en daarbuiten ook nog goed. Vooral de spelletjes met de hele klas waren geweldig. Zoals: diefje met verlos, schipper mag ik over varen, blikspuit, kat en muis, de gouden bal etc. Wij waren heel goed met elkaar, zowel de jongens als de meisjes

 2. avatar
  Jeanette Verbarg

  Ik herken bijna alle spelletjes hierboven beschreven. Bokkie springen van- en naar het schoolgaan, om de beurt en zo hoog mogelijk. Dat ding zo ver, vind ik nu, dat we bijna rechtop stonden en enkel ons hoofd bogen. Moet er niet aan denken nu..... ik was er zeer bedreven in. Periodes met ballen en hoela hoep, diabolo ... en dan dat rolschaatsen (met sluiteltje, om de rolschaatsen goed te laten passen in de lengte en breedte. Heerlijke tijden! Mijn jeugdherinneringen zijn ook vervuld met spelen, spelen, eindeloos spelen.

 3. avatar
  Aart van der Spoel

  Altijd leuk die spelletjes van vroeger, het was op onze school veel voetballen met de jongens,. Goede voetballers hoor, we werden kampioen op de schoolwedstrijden, volkomen ongeslagen, maar ja meer dan de helft voetbalde bij RVVH en ook nog hoog in pup. 1 of 2. Maar als je , na een aantal briefjes "verkering kreeg, ging je na schooltijd natuurlijk spelletje doen zoals elastieken en liedjes waarbij het einde altijd droevig was, want ik ging naar zee. Weet je nog, Liesbeth en Gerrie ( misschien nog meer hoor, maar dat weet ik niet meer ) . Misschien geen herinneringen meer aan. Voetbal won het uiteindelijk toch wel weer. Die meisjes claimden te erg vond ik hoor. Mar toch ook leuke herinneringen aan de "verkeringen "op school, jawel. Aart

 4. avatar
  Ada Vanweerdenburg kompier

  Diabolowen

 5. avatar
  Ada van weerdenburg kompier

  Diabolowen

 6. avatar
  Pierre Alderliesten

  Verliefde bal, Pik olie of dik, tikkertje, landveroveren, kruistikkertje, knellen, zweeptollen, verstoppertje, bok bok hoeveel horens heb ik op mijn kop en ga zo maar door . . . . . .

 7. avatar
  Anneke Schipper

  Wij deden ook knikkeren, touwtje springen, elastiektwist, kaatse ballen. Twee ballen in de lucht houden of tegen de muur en als je handig was drie of meer. Het lukte mij met drie ballen te kaatsen. Bokkie springen : één van ons ging voorover gebogen staan en de anderen sprongen er dan over. Eerst jezelf bij je enkels vastpakken en als je hoger kon springen steeds ietsje hoger tot je knieën. Tikkertje spelen. Het was bijna altijd leuk in de pauze's op het schoolplein.

 8. avatar
  Monique

  De jaren 70 zijn even later, maar zeker de moeite waard om te vermelden. Het waren vrijwel de laatste jaren van de ouderwetse straatspelletjes... Jaren 70 hadden we de looiedet. Een loden kogel waar je trots op was en waar je met meerdere ‘mindere’ knikkers tegen kon spelen. Éentjes, drietjes, rood/wit/blauwtjes, ook drietjes, maar er was altijd wel iemand die de waarde bepaalde. Eerlijk of niet, maakte allemaal niks uit. De bonk kon je tegen de looiedet gebruiken, mits de bonk de juiste kleuren had, anders moest je in de zak duiken om te kijken wat je nog meer kon gebruiken tegen de loden of nog beter, de stalen/ijzeren knikker, die dan weer meer waard was. en je had minstens 5 ééntjes en een paar goeie rood/wit/blauwtjes met fijne streepjes nodig. Als een streepje iets dikker was dan de andere, was hij minder waard en had je er minstens 3 a 4 voor nodig. Dat lag aan de dikte van het streepje. Een zwart/witje tegen een goed drietje of een combinatie van een paar ééntjes tegen een spikkeltje van kalk, die in die tijd al flink aan waarde had verloren. Dan nog de superbonk.... pffff dat klinkt nu allemaal ingewikkeld, maar was de gewoonste zaak van de wereld. Iedereen wist welke knikker je tegen welke knikker kon gebruiken. Was je klaar, ging je nog kijken of je kon ruilen. Flink verschil in gevulde zakken en de grootste zak was meestal van degeen, die ter plekke de regels bedacht of aanpaste. Elastieken begon vaak met z’n drietjes, maar daar waren we al snel met z’n vijven of zessen mee bezig. Kaatsenballen! Nummer 1 brak zijn been... 1! Nummer 2 had ook iets en drie brak zijn knie en zo gingen we door tot de 10. De simpele ‘buutvrij’ verstoppertje en ook de hoepel niet vergeten! Zo lang mogelijk en daar kwamen later alle lichaamsdelen aan te pas. Hoe gekker, hoe beter! Touwtje springen ook erg geliefd en inderdaad even een paar keer meebewegen met het touw om op het juiste moment in te springen. Het Liedje is in die jaren hetzelfde gebleven. ‘In spin.....’ Belletje lel is ook al erg oud.... dit is vrijwel uit het straatbeeld verdwenen. De mensen worden boos! Het leuke is daar vanaf. Dat was toen nog te doen. Geen zin in spelletjes? Dan hingen we rond op het schoolplein en gingen we door het gat of over het hek. En vooral lekker hoog op een dakje zitten. Ook nog kauwgomballen voor een cent en 10 snoepjes voor een kwartje. Dat werd al heel snel verviervoudigd. De overgang ben ik me niet meer zo bewust van, maar m’n zakgeld kon het niet meer aan. Misschien ook een leuke topic om te beginnen... snoep!! Ouderwetse lekkere snoepjes die je kon aanwijzen en in de papieren zak gingen om thuis lekker te snoepen. Veel voor weinig

 9. avatar
  Henriette Mestrum

  Ik ging in Born (L) naar de Theresia school. Deze school werd helaas afgebroken, omdat het kasteel park hier uitgebreid werd. Maar wij hebben hier leuke spelletjes geleerd. Bij het kaarsenballen, ging het rijmp je e :" Karel 1, brak zijn been. Karel 2 sprong in de zee. Karel 3 brak zijn knie. Karel 4 dronk zijn bier." Bij het touwtje springen ging het rijmpje :" teddybeertje, draai je om. Teddybeertje maak je krom". Ook deden wij dubbele dutch, met 2 touwen. Heb later in Amerika gezien, wat tieners voor figuren kunnen uitvoeren met 2 touwen. Knikkeren was ook een van mijn favorieten. Ik had in de nagel van mijn duim een kuiltje, door het knikkeren. Elastiek springen, mijn moeder vond het niet leuk, dat ik haar nieuwe elastiek hier voor gebruikte.🤭 Stelten lopen, mijn opa had deze stelten gemaakt. Trefbal. En stoeprand natuurlijk, want dat kon je ook alleen doen. Een leuk spelletje wat ik mij ook nog herinner is "land veroveren". Je had dan een oud mes, dat gooide je dan in een vierkantje en trok een lijn en dat was dan jouw land. Zo probeerde je veel land van je medespelers te veroveren ik heb het niemand meer zien spelen. Misschien kent het niemand meer. Als je nu naar de kinderen kijkt, zitten ze op hun spelcomputers te gamen. Scrabble vinden ze maar niets. Waar is de tijd gebleven?

 10. avatar
  Yvonnne Grissen Stalman

  Wijden in ons straat stoeprand en ook tollen de meisjes . Rolschaasten verstop spelen de jongens . Prikken trouwspringen wij speelde veel buiten inde jaren 60 en 70 had nog niet zoveel auto in de straat die was poyckstraat Kerkrade ,

 11. avatar
  Helga Kok

  Wij kregen niet veel speelgoed van onze ouders, kom uit een gezin met 3 kinderen. Ik ben de jongste en ben van 1956, dus speelde nog graag met een tol, een stok kreeg ik niet, maar een rechte tak kon ook goed dienen om ermee ze zwepen. Verder zo vaak op schoolplein geknikkerd. Op blikken met touwen gelopen en stoeprandje gedaan. Ik woonde in Lunteren en dat was echt een dorp met ongeveer 5000 inwoners, nu inmiddels veel meer want mijn eigen dochter woont er dus ik kom er nog wel eens. Er zijn voor mij onbekende wijken bijgebouwd. Ze hebben ook een industrieterrein nu en grotere winkels. Waar ik vroeger 4 keer per dag naar school liep, was het een drukken dorpsstraat, er reed ook vrachtverkeer en geen zebra's. We werden eerst naar school gebracht, maar later gingen we zelf. Pas ik de 5e klas kreeg ik een 2e hands fiets maar reed er liever niet in die drukke dorpsstraat door. Was wel veel sneller thuis. Heb er ook op de Mavo gezeten, dus heb daar in dat dorp echt van klein kind tot mijn 16e jaar gewoond, Toen gingen we naar Ede verhuizen, 5 of 6 km. verder en dat was een groter dorp.. Maar heb aan mijn schooltijden wel leuke herinneringen over gehouden, ik moest het eerste jaar van de Mavo zelfs nog op zaterdagochtend naar school!! Gelukkig werd dat afgeschaft.

 12. avatar
  Henk spinhof

  Begin november en oudjaar /nieuwjaar carbid schieten // we haalden bij de slager, die toen nog zelf slachtte een varkensblaas en maakten een rommelpot of foekepot

 13. avatar
  Jose-Marion Reerink

  Hinkelen.

 14. avatar
  Marion Lamens

  Stoepranden met bal

 15. avatar
  Tiny Kuiper Verheij

  Bokje Springen, touwtje inspringen, tollen, knikkeren ,rolschaatsen belle Veel Maar buiten Belletje trekken 😅 Tiny Kuiper 28-07- 2022

 16. avatar
  Frans Meijer

  In Rotterdam speelden wij in de jaren 50 op straat ketterik. Ik weet niet of dat de correcte schrijfwijze is, maar zo heette dat toen bij ons. Met een slaghout en een klein houtje om weg te slaan en door de veldspelers op te vangen. Kent iemand dit?

 17. avatar
  Henne Bakel van

  wij noemde het katrieken . het wegslaan kon ook na eerst het houtje een aantal malen op te wippen in de lucht en dan weg te slaan. als het lukte en de tegenspeler gooide het houtje terug, dan was de afstand tot de afslagplaats gemeten met het slaghout vermenigvuldigt met het aantal opwippen een getal wat de winst of verlies bepaalde. dit deden we op school in Bloemendaal.

 18. avatar
  Theo Gerard Koot

  En gewoon tollen met springtaas en beuktaas, voetballen op straat, op het schoolplein en vissen in slootjes en het Haagse Bos (wat eigenlijk niet mocht.)

 19. avatar
  J vN

  Ik weet echt niet meer hoe het heette of welke liedjes we erbij zongen, maar begin jaren 80 deden wij veel van die loop-rij spelletjes in de pauze. Dat er een lange rij was en een of meer kinderen er tegenover, en dan liep je vooruit en weer achteruit. Als je af was moest je ook tegen de muur gaan staan. En verder tikkertje, blindemannetje en op een gegeven moment lolo-ballen. Kinderen in onze buurt spelen nog steeds vaak 's avonds spelletjes buiten trouwens.

 20. avatar
  Ton Tax

  Ton Tax 01-08-2022 We hadden priktollen (of haktollen) als jongens. Daar draaide je een touwtje omheen en wierp je hem weg. Door het afrollen van het touw ging de tol draaien. Vaak had de tol een scherpe punt. Daar kon je dan een haktol van een andere jongen mee beschadigen door de tol boven op de zijne te werpen. meestal lukte dat overigens niet. Ook gebruikten we grote kogels (looiers, vanwege het grotere gewicht t.o.v. een gewone grote knikker) uit een kogellager bij het knikkeren. Dat deden we onderweg naar huis in de goot naast het trottoir. Er verdwenen er wel in de afvoerputten.

 21. avatar
  Tineke van den IJssel

  Touwtje springen, het liedje tijdens het springen; Ik heb een oogje maar niet op jou, het is op een ander waar ik van hou etc. Zo had je ook vetertje branden met een vergrootglas en dan in de zon. Wat stonk dat wanneer het ging roken. Stoepbal Flessenbal Met1, 2 of 3 ballen tegen de muur Bliklopen Met een plastic bal aan een soort waslijntje om je enkel en er dan overheen springen. De klikklak ballen tegen elkaar slingeren waardoor je een hele blauwe arm kreeg van de keren dat het balletje niet de andere bal maar je arm raakte. Diabolo Skelteren Stelten lopen Steppen