Welke smoesjes gebruikte jij vroeger?

2021 M04 14

|

7 minuten leestijd

Welke smoesjes gebruikte jij vroeger?. Uitgelichte afbeelding

Smoesjes. Iedereen verzint wel eens een leugentje om bestwil. Vooral vroeger – als je geen zin had om naar school te gaan, een toets had, je voor de zoveelste keer te laat thuiskwam of gewoon nog niet wilde slapen. Deze tien smoesjes heb jij vroeger sowieso gebruikt.

1 – Je was écht niet lekker – voor als je geen zin in school had

Iedereen had wel eens een dag dat je totaal geen zin had om naar school te gaan. Je wilde gewoon de hele dag televisie kijken in bed. Je begon al de avond ervoor met het nephoesten en stil zijn. Normaal kletste je altijd heel veel, maar nu lag je op de bank en zei je niets. In de avond bleef je extra lang wakker ging je nog even naar je het bed van je ouders om met een sip gezicht te melden dat je echt niet kon slapen. Wanneer je moeder de volgende dag aan je vroeg of het niet beter was of je thuis zou blijven, had je moeite om de glimlach te onderdrukken.

2 – Je moest naar de tandarts – voor als je een toets had

Je had een toets waar je ENORM tegenop zag. Gaan was gewoon geen optie. Gelukkig had je ineens een gaatje en was het een feest om naar de tandarts te gaan. Als je heel veel pijn in je kies had, had de tandarts altijd een gaatje voor je. De napret was alleen wat minder als de tandarts écht een gaatje ontdekte. Maar ja, je had wel die moeilijke toets ontlopen. Je moest er wat voor over hebben.

3 – Een sportblessure – voor als je de piepjestest had

De piepjestest. Wat was dat een verschrikking. Niemand vond dat leuk, behalve dat ene joch die op atletiek zat en goed was in rennen. Wanneer de piepjestest plaatsvond was al maanden van tevoren bekend. En net die week ervoor verzwikte je je enkel tijdens het voetballen. Wat een pech zeg. Je had nog meer pech als je de piepjestest met een andere klas moest inhalen. Dat was nog erger.

4 – De leraar is ziek – voor als je moeder vroeg naar je cijfer

Oei, je had een onvoldoende gehaald. Dit was natuurlijk net weer voor een belangrijke toets, dus je moeder bleef maar vragen of je je cijfer al had. Die had je allang al te horen gekregen. Helaas een dikke onvoldoende. Dus dan was je leraar maar ziek en had je nog steeds je cijfers niet terug. En dan maar hopen dat ze het vergat én niet in Magister kon kijken. Want ja, als ze dat konden was je altijd de klos.

5 – Je ketting lag eraf – voor als je weer eens te laat kwam

Op tijd komen was vroeger echt een ding. Als je juf, je moeder of je vriendin aan je vroeg waarom je te laat was, was onderweg je ketting eraf gevallen. Om je verhaal nog geloofwaardiger te maken ging je met je handen nog even langs je kettingkast om met smeer op je handen binnen te komen. Was dat iets te veel moeite? Dan zei je gewoon dat je mobiel was uitgevallen en de tijd niet meer kon zien.

6 – Je was al onderweg – terwijl je nog in bed lag

Shit, helemaal vergeten dat je met een vriendinnetje zou afspreken. Wanneer ze appte met de vraag waar je bleef, zei je dat je al onderweg was. Maar ondertussen rolde je net je bed uit, poetste je je tanden in tien seconden en trok je de eerste kleding aan die je tegenkwam. Waarom het wat langer duurde? De stoplichten.

7 – Je broertje of zusje had het gedaan – terwijl jij de boeman was

Je had zoveel zin in chips. Maar no way dat jij dat een zak chips doordeweeks mocht openmaken. Toch deed je het en gaf je – hoe evil – gewoon je jongere broertje of zusje de schuld. Zonder schuldgevoel kon je dat gewoon doen. En dan maar hopen dat ze jou geloofden. Want nee, jij zou dat nooit doen… Arm zusje.

8 – “Ik moet je nog wat vertellen!” – voor als je niet wilde slapen

Het was bedtijd. Toen je echt nog jong was, was dat al om 19:30 uur. Of zelfs nog eerder. Het kwam dan ook regelmatig voor dat je nog lang niet wilde slapen. Maar helaas pindakaas, je moeder bracht je gewoon naar bed. Toen je in bed lag, bedacht je zoveel mogelijk redenen om de tijd te rekken. Dat je nog wat moest vertellen, dat je een slaapverhaal wilde horen of dat je je verstopte knuffel niet kon vinden.

9 – Er was studiedag – voor als je een dagje wilde winkelen

Doordeweeks winkelen was zo veel fijner. Het liefst deed je dit dan ook onder schooltijd. Helaas was je nooit vrij, behalve op studiedag. Wanneer je ouders niet wekelijks in Magister keken, was een extra verzonnen studiedag voor jou de ultieme dag om lekker te gaan winkelen.

10 – Je had enorme buikkrampen – terwijl je stiekem heimwee had

Heimwee: je hebt het of je hebt het niet. Als kind maakte je hier natuurlijk geen indruk mee, heimwee was echt niet cool. Toegeven deed je daarom niet en je zei tegen je klasgenoten dat je enorme buikpijn had en naar huis moest. Toen je moeder je op kwam halen vloog je in haar armen en was de buikpijn (die je ook een beetje had) als sneeuw voor de zon verdwenen. Zo schattig.

Wat is het beste smoesje die jij vroeger gebruikt hebt?

Laat het weten in de reacties! Of bekijk de andere artikelen op Toen&Nu.

Bekijk ook

Bekijk ook: 10 jeugdboeken waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen in Toen&Nu.

Jeugdboeken

 

 

 

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse (1996) is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar de jaren ’90. Omdat zij zelf geboren is in 1996, zijn deze onderwerpen voor haar erg herkenbaar. Stiekem mist Ilse MSN nog steeds… *buzzer*

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 4
Cor Berkelaar avatar
Cor Berkelaar

2021 M04 21 11:54:08

Te laat op school?: De brug stond open en het pontje was al naar de overkant (bij Sluiskil).

Marian Maas avatar
Marian Maas

2021 M04 20 19:39:42

Ongesteld had nooit zin om te douchen na de gymles en geen zin om mee te doen bij een saaie gymles

Nick Grashorn avatar
Nick Grashorn

2021 M04 20 19:13:55

Geen van allen gebruikt, ze zijn allemaal van na 2000!

Jenneke Hersbach avatar
Jenneke Hersbach

2021 M04 20 17:56:39

Ik weet nog wel een aantal aanvullingen die bij ons op school werden gebruikt. De brug stond open (sommige bij mij uit de klas moesten een brug over) ik niet. 😉 Door de wekker heen geslapen. Helaas heb ik zelf geen smoesjes, omdat ik vaak pech had. Een fiets die niet op slot wilde (en kwam hierdoor te laat). Lekke band (die ik thuis eerst ben gaan plakken) etc. Maar de concierge was hiervan wel op de hoogte en mijn ouders (met name van het laatste). 😉
Wat veel werd gebruikt bij ons tijdens de gymles was buikpijn.

?