Reclames waren vroeger spannend

11 september 2022

|

3 minuten leestijd

Reclames waren vroeger spannend. Uitgelichte afbeelding

Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar er was een tijd zonder tv-reclame. Pas op 2 januari 1967 is er reclame op tv, een heel nieuw fenomeen. En we vonden het maar wat leuk.

Quiz

Ik was een jaar of 10 à 12 en was goede vriendinnen met mijn buurmeisjes die achter ons woonden.
Twee zusjes, iets jonger dan ik. Zij mochten na het eten altijd nog even televisiekijken en heel vaak ging ik dan naar ze toe. Samen met hun moeder en soms ook vader keken we dan ook naar de reclameblokken. Daar maakten wij een spelletje van, wie het eerste raadde waar de reclame over ging kreeg een punt. Zo werd reclame kijken nog leuker, ik kijk met plezier terug op dat tv-momentje bij de buren. Dat is nu bijna niet meer in te denken, liefst gaan we even wat inschenken tijdens de reclameblokken of we nemen het programma op zodat we door kunnen spoelen. De jeugd kijkt bijna geen tv en dus ook geen reclameblokken.

Werk uit reclame

Echter voor mij persoonlijk is dat toch wel een dubbel gevoel. Want ook al vind ik dat er heel veel reclame op tv is, het brengt mij ook voordeel. Zo mocht ik als actrice al aan diverse commercials meedoen. Mijn allereerste was de Cup-a-Soup-commercial met Frits (“Nu even niet”).
Jaren geleden was er een expositie in de Beurs van Berlage in Amsterdam, onderwerp BN’ers in de reclame. En dat door de jaren heen. Een mooi tijdsbeeld, waar we tot onze verbazing Johan Cruijff reclame zagen maken voor sigaretten. Er waren foto’s, video’s te zien en veel herinneringen kwamen boven kwamen ‘die goede oude tijd’.

Op een gegeven moment liep ik in een gang met allemaal hanglampen met speciale lampenkappen. Die kappen waren gemaakt van een foto uit een reclame. En wat een leuke ontdekking, ik liep letterlijk bijna tegen mijn eigen lamp aan. Een still (foto van stilstaand beeld uit film) van de commercial met Ruben van de Meer – Cup-a-Soup. Natuurlijk een foto gemaakt van dat item.

Voordat we huiswaarts gingen gevraagd naar iemand van de organisatie. Ik vroeg wat ze met de lampen gingen doen nadat de tentoonstelling afgelopen was. Ik vroeg hem of ik de lamp kon krijgen en dat mocht. En zo kreeg ik weken later mijn eigen lamp overhandigd en die pronkt nu in mijn werkkamer.

Wie heeft een favoriete reclame? Deel je favoriet in de reacties.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ellenor avatar

SchoolBANK redacteur Ellenor

Ellenor is geboren in 1957 in Zaandam maar woont al sinds haar jeugd in Alkmaar en omgeving. Ze woont samen met Hans en hun hond Lady. De kinderen zijn het huis uit. Ze werkt als trainingsactrice/trainer/coach en schrijft zelf veel casuïstiek. Gaat graag naar theater en filmhuis en leest veel diverse boeken. Is lid van een gezellige kleine leesclub. Sinds 2019 gestart met stamboomonderzoek en daardoor ook veel bezig met het verleden hetgeen ook prima past bij verhalen over vroeger.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ellenor

Reacties 3
Henk van Stipriaan avatar
Henk van Stipriaan

24 september 2022 1:57:10 PM

Veel reclames waarin acteurs optreden voor supermarkten en grote kledingzaken doen je onmiddellijk grijpen naar de aftands bediening, zo saai en voorspelbaar als ze zijn. Echter, waar ik destijds onbedaarlijk om moest lachen waren de commercials waarin rijk de gooyer en johnny kraaykamp in optraden. Je had het gevoel dat ze het script niet kritiekloos volgden maar er flink op los improviseerden. Je kon hun intense plezier van het acteren, waaruit bleek dat ze elkaar door en door kenden, alleen al door de blikken die ze elkaar toewierpen, er met gemak van af zien.

Ellenor Spreeuw avatar
Ellenor Spreeuw

12 september 2022 10:21:07 AM

Dit artikel is van Ellenor Spreeuw – per abuis staat nu een andere naam vermeld

Fia Bakker avatar
Fia Bakker

11 september 2022 10:40:16 AM

Die van Centraal Beheer “Even Apeldoorn bellen” waren erg leuk. Vooral die met die grappige gast en die voodoo-pop in het museum, die president Clinton rare dingen laat doen.

?