Welke agenda had jij vroeger?

25 augustus 2022

|

3 minuten leestijd

Welke agenda had jij vroeger?. Uitgelichte afbeelding

Weet jij het nog? Tijdens de laatste week voor het einde van de zomervakantie, was het eindelijk zover. Al wekenlang speurde je tussen alle exemplaren, tot je de perfecte vond. Waarover ik het heb? De schoolagenda!

Nu iedereen via zijn telefoon of in Magister een planning maakt en alle afspraken noteert, is de schoolagenda vrij ver uit het straatbeeld verdwenen. Maar vroeger was het uitkiezen van de schoolagenda een serieuze zaak. Koos je voor een agenda van Veronica? Met op de cover een foto van Paula Abdul? Ging je voor een beautyexemplaar van Vogue? Het was heel lastig kiezen. Want naast deze 2 gave agenda’s had je ook een grappige van FC Knudde, een agenda met daarin alle eredivisieclubs en natuurlijk een agenda van Loesje, die altijd bol stond van puike uitspraken.

Dat bol staan, kon je trouwens ook letterlijk nemen. Zodra een week voorbij was, werd origami toegepast op de voorbije week. Kleedjes, vogels en andere kunstwerken werden gevouwen en geknipt. Natuurlijk was er een pagina waarin de geodriehoek paste. En natuurlijk werden 2 pagina’s met de boven- en onderkant aan elkaar geplakt. Ertussen zat dé cijferkaart: elke voldoende stond er in blauwe cijfers, de onvoldoendes waren rood.

Statussymbool

De agenda was een statussymbool. De schattige meisjes hadden een pastel roze met blauw exemplaar van Diddl, het poezelige muisje. Sportieve jongens toonden hun clubliefde met een agenda van Feyenoord of PSV. Alto’s kozen een zwarte agenda die volgeplakt werd met stickers van metalbands als Slayer en Metallica.

De laatste week voor het einde van de zomervakantie ging ik met mijn moeder en broer naar de stad. Daar was de Schoolcampus, een in mijn ogen briljant concept van het inmiddels failliete winkelketen V&D. In de Schoolcampus vond je letterlijk álles voor het aankomende schooljaar.

Kaftpapier

En in dat walhalla koos ik de perfecte agenda. Maar ook kaftpapier was belangrijk. Daar moest je ook het hele schooljaar tegenaan kijken. Ik koos het liefst voor papier van een destijds hip merk als Levi’s. De broeken konden wij thuis niet betalen, maar het kaftpapier maakte dat ik me heel stoer voelde. Na een Converse etui, een nieuwe geodriehoek. Passer, kneedgum en puntenslijper togen we met de trein weer richting ons dorp. Nog maar een paar dagen tot het einde van de vakantie. Ik ben benieuwd wie nog meer voor die gave agenda van Veronica heeft gekozen…

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Linda avatar

SchoolBANK redacteur Linda

Met een voorliefde voor de elpees Wham en Madonna (die van vroeger), gehaakte kleedjes, carnaval, pluizige konijntjes, dito sokken en schrijven heeft redacteur Linda (1977) genoeg te melden over vroeger. Ze groeide op in het zuiden, waar in haar beleving de zon altijd scheen. Daar woont ze nog steeds. Nu met haar drie kinderen en jawel, haar twee pluizige konijntjes Doris en Moos. Lees je mee?

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Linda

Reacties 10+
Annemarie Geevers avatar
Annemarie Geevers

17 oktober 2022 2:11:31 PM

Had ook een Rijam. Ik heb hem nog steeds, het examenjaar althans. Dat was 1967…FlowerPower jaar. Veel bands en zangers waren erin geplakt. Overal fotootjes uitgeknipt : Beatles, Stones , Beach Boys, Monkeys, Dave Berry, Scott McKenzie enz. Aan het eind van het schooljaar was de agenda dan ook dubbel in zijn gewicht ! Ook schreven we in elkaars agenda leuke (gemene ) gedichten , maar ook zulke gedichten over de leraren. Die hadden trouwens allemaal bijnamen, heel komisch vaak. Ook het ingeplakte spiegeltje was altijd handig om de eyeliner bij te werken. Allerlei fuifjes stonden daar ook in. En natuurlijk was er nog plek over om het huiswerk op te schrijven..dat was best nog veel….13 vakken van vóór de Mammoetwet……

fia bakker avatar
fia bakker

25 oktober 2022 9:43:28 PM

Kan me geen bijnamen van leraren herinneren. Best raar want hier op het eiland krioelde het in die tijd van de bijnamen voor iedereen.

Cobie Brinkman avatar
Cobie Brinkman

17 oktober 2022 4:14:06 AM

Ik herinner me alleen de voorgeschreven school agenda – niet dat ik me daar druk over maakte, want waar is zo’n ding nu eenmaal goed voor behalve je huiswerk in scrijven? Dit was in de jaren 1960-66. Onze boeken “huurden” we van de school, en ik kafte ze in dat rood bruine papier (dat als het nat werd overal bruine vlekken achter liet – en een beetje nat werden de boeken al gauw want je had net als iedereen die er echt bij wilde zijn een soldaten “pukkel” als je schooltas, gekocht in de tweedehands winkel, en vooral als je een lange dag had, of je gym goed moest mee, ging de flap niet strak genoeg over de inhoud om alles droog te houden achter op de fiets)

fia bakker avatar
fia bakker

25 oktober 2022 9:38:24 PM

Ja, iedereen wilde een pukkel. Wij moesten op school verplicht een leren schooltas. Zo een met flap en van die riempjes. Zo’n zwaar ding met een hengseltje bovenop. De boeken die we huurden bleven zo wel netjes en droog trouwens.

Trees van Dam-Hof avatar
Trees van Dam-Hof

15 oktober 2022 11:13:37 AM

Ik had een Ryam agenda met popsterren erin. In de grote vakantie ging ik naar V&D om mijn schoolspullen bij elkaar te verzamelen. Dat nam best wel veel tijd in beslag. Grote vraag was dan welke zal ik kiezen? je moest er het hele jaar mee doen.
Dan wilde ik wel de allermooiste agenda kiezen.

Jos Kuntzel avatar
Jos Kuntzel

13 oktober 2022 8:02:12 PM

Naar de brugklas, ’69, mocht ik gelukkig een Ryam agenda kopen (ma betaalde). Later vond ik het minder belangrijk.
In de hoogste klassen kocht ik een lerarenagenda. Je wilt opvallen hè. Was maar 1 type. Voorop/boven had ik de naam ‘Smilde’ geschreven. Precies zoals onze klassenleraar dat bij zichzelf ook had.

Gerard Peet avatar
Gerard Peet

13 oktober 2022 7:31:30 PM

Voor mijn eerste jaar op de middelbare school (1952-1953) mocht ik nog zelf een agenda uitzoeken, vol mooie plaatjes. Maar daarna was de schoolleiding het zat: al die plaatjes en foto’s die alleen maar afleiding veroorzaakten. De school schreef toen een heel saaie schoolagenda voor, de enige die was toegelaten, alleen maar bestemd voor het doel waar de school hem voor nodig vond….

Jolanda Andersen avatar
Jolanda Andersen

13 oktober 2022 4:17:15 PM

Altijd de Ryam. Heb ze lang bewaard, maar laatst bij het huis opruimen heb ik ze toch naar het stort gebracht.

Cobi Delies avatar
Cobi Delies

13 oktober 2022 4:13:53 PM

Ik had ook een Rijam agenda en ik heb er nog een serie van op zolder in een kist bewaard, het waren inderdaad een soort dagboeken. Ook zou een leraar nooit en te nimmer de agenda van je pakken om in te zien, dat was een ongeschreven wet. Ik kan me ook niet herinneren dat zoiets ooit gebeurde in alle jaren die ik op het lyceum doorbracht. Je versierde de boel ook met dingen in te plakken als de week voorbij was. Kaartjes van de bioscoop , briefjes die vriendjes je tijdens de les doorgaven, foto’s van je favoriete filmsterren en zangers, kortom het zijn nog leuke dingen om nu nog in te zien.

Margriet Bijkerk van Aalst avatar
Margriet Bijkerk van Aalst

13 oktober 2022 2:09:56 PM

Ik had meestal de stripagenda ! Was wel even zoeken waar deze te verkrijgen was ! Een enkele keer heb ik een popagenda gehad ! Maar meestal de stripagenda ! Was ook niet goedkoop !

?