Van plateauzolen tot schoenen met klittenband, wat voor schoenen droeg jij vroeger?

15 januari 2023

|

4 minuten leestijd

Van plateauzolen tot schoenen met klittenband, wat voor schoenen droeg jij vroeger?. Uitgelichte afbeelding

Hoeveel schoenen je ook in je kast hebt staan, elk paar is anders. Denk maar eens na over de kleur, grootte, materiaal en details. Voor elke gelegenheid dragen we andere schoenen. Schoenentrends veranderen elk jaar. Leuk om je mee te nemen in de evolutie van de schoenenmode. Van plateauzolen tot schoenen met houten zolen. 

Tot de jaren ‘20 waren de schoenen van vrouwen nooit zichtbaar

De schoenentrends van vroeger komen voort uit verschillende aspecten. Van de disco en rock-‘n-roll tijd tot aan de historische gebeurtenissen als de Tweede Wereldoorlog. Tot de jaren ‘20 waren vrouwenschoenen eigenlijk nooit zichtbaar. Vrouwen droegen destijds alleen maar lange jurken. Na de jaren ‘20 werden de jurken steeds korter en de schoen kwam voor het eerst in de spotlight te staan. In deze tijd werd veel gedanst, dus vrouwen droegen schoenen met een klein hakje en riempje over de voet. Zo kon de schoen niet uitglippen én zag je er mooi uit. Mannen kozen voor schoenen met puntige uiteinden. 

Perforaties in schoenen was helemaal je van het in de jaren ‘30 

In de jaren ‘30 waren schoenen met perforaties helemaal in de mode. Zowel mannen als vrouwen droegen schoenen met kleine gaatjes waardoor de huid zichtbaar was. Het liefst droeg je deze schoenen met dikke veters. Vrouwen droegen het liefst elke dag hakken. Zelfs tijdens het sporten! Voor mannen werd de punt van de schoen wat ronder. Ook de sandaal deed zijn intrede. 

De schoenenmode van de jaren ‘40 werd beïnvloed door de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de periode van de jaren ‘40 was er bijna geen geld te besteden vanwege de Tweede Wereldoorlog. Men koos daarom vooral voor praktische schoenen. Aangezien leer erg duur was, werden er veel katoenen schoenen met houten zolen verkocht. Na de oorlog werden deze schoenen al snel vervangen door comfortabele schoenen met rubberen zolen.

In de jaren ‘50 kwam er een run op blauwe, suède mannenschoenen

Kan jij het liedje ‘Blue Suede Shoes’ van Elvis nog herinneren? Het was zo’n hit, dat mannen geen andere schoenen wilden dragen. Voor vrouwen werden de schoenen in de jaren ‘50 een stuk eenvoudiger. Terwijl ze eerst schoenen met verschillende patronen en kleuren droegen, koos de vrouw toen voor schoenen in 1 kleur. 

Comfortabel was het sleutelwoord van schoenen in de jaren ‘60

In de jaren ‘60 koos men massaal voor comfort. Hakken werden omgeruild voor platte schoenen. Ook gekleurde slippers en metallic laarzen waren helemaal in. Dit paste helemaal bij de hippietijd. Je zag elke dag weer nieuwe materialen en kleuren. 

Plateauzolen en mannen op hakken was heel normaal in de jaren ‘70

Hoewel je het je nu niet meer kan voorstellen, droegen mannen in 1970 ook hakken. Geïnspireerd door The Jackson 5 en David Bowie droegen mannen en vrouwenschoenen met hoge en dikke zolen. Ook droeg men veel sneakers. Dit was nieuw, want hardloopwedstrijden werden voor het eerst uitgezonden. Al snel vond men dat deze schoenen ook konden voor alledaags gebruik.

In de jaren ‘80 waren zakelijke schoenen erg populair

Vrouwen gingen steeds meer aan het werk. Bij het bedrijfsleven horen zakelijke schoenen. Deze werden dan ook het meest verkocht. Ook Nike Air Jordan III of Nike Air Max vlogen als warme broodjes over de toonbank.

Schoenen met knipperende lichten waren helemaal hot in de jaren ‘90

In de jaren ‘90 waren we vooral geïnspireerd door de Spice Girls. Van schoenen met knipperende lichten tot hakken met dikke plateauzolen: iedereen had ze. Mannen liepen veel op Timberland en Dr. Martens.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 9
Henk Netten avatar
Henk Netten

21 januari 2023 9:38:40 AM

Platick schoenen ik jaren moeten dragen in kinder huis.leren was te duur.ps je wordt in jongens huizen ook vaak misbruikt SNACHTS, door broeders en paters,ook verkracht ,werdt er boter tussen je billen gesmeekt, ik ging van de pyn. Van de 30 jongens ,17 misbruikt ze waren wees zoals ik,je mond werdt gesnoept.en je mocht niks zeggen, allen hulp verleenders was een pot nat. (GOD HELP MYN VERDRIED )

fia bakker avatar
fia bakker

21 januari 2023 6:00:40 PM

Dat je je mond moet houden is net zo erg. Nog steeds willen mensen het niet horen denk ik? Zo ervaar ik het tenminste wel. Ik stam uit twee mishandelende, gewelddadige, misbruikende families en had een familielid dat in tehuizen heeft gezeten. Daardoor weet ik dat alle meisjes er werden misbruikt en alles werd in de doofpot gestopt. Ze mocht er niet over praten en toen is ze helemaal gestopt met praten tot haar dood. Ze is misbruikt tot op haar sterfbed. Eigenlijk werkt de hele wereld eraan mee door slachtoffers het zwijgen op te leggen, niets te willen horen. Daarom geloof ik ook niet meer in mensen. En wat je zegt, die zogenaamde hulpverleners zijn een pot nat. De meesten zitten er alleen om zichzelf te helpen.

leo monique avatar
leo monique

20 januari 2023 6:28:57 PM

Ik zat op kickboxen 52 jaar geleden, en wij droegen bijna allemaal Boots. wij hebben ze eigenlijk binnen gehaald als reclame bijna iedereen van de sportschool droeg ze in alle kleuren. deze kosten toen al tegen de 70 gulden, maar je had ook neppers.

leo monique avatar
leo monique

20 januari 2023 6:30:01 PM

Roots.

Joop Vermeij avatar
Joop Vermeij

20 januari 2023 3:55:08 PM

Ik had ook van die Roots en Idd zag er eigenlijk niet uit. Maar om nou direct met Nike of andere mode schoenen te pronken Mmmm.

Patrick Bijleveld avatar
Patrick Bijleveld

19 januari 2023 11:23:57 AM

Ik droeg meestal nike,s of British Knights….daarom was ik zo snel..vooral met coopertest had gewoon de meeste rondjes van de school en ik denk dat t nooit verbeterd is…yep Patrick Bijleveld

Bas Kaldenberg avatar
Bas Kaldenberg

19 januari 2023 8:48:48 AM

Ik droeg bijna altijd Kickers, groen/bruin ! Of ook met oranje haha

harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

15 januari 2023 1:25:43 PM

Eind jaren 70 liep iedereen in van die spuuglelijke Roots, die “achteroverloopschoenen” zoals ik ze noemde. Bruin van kleur en met een richting de hak verlaagd voetbed. Kreeg je de eerste dagen flink kramp in de kuiten van. Ja…ik had ze ook.

leo monique avatar
leo monique

20 januari 2023 6:32:52 PM

Waarom heb je deze dan gekocht als je ze spuuglelijk vond hahaha. , je had ze in het zwart bruin rood blauw en geel.