“Niets was zo ontspannend als een pijpje opsteken voor de klas”.

“Niets was zo ontspannend als een pijpje opsteken voor de klas”.. Uitgelichte afbeelding

“Ik vond niets zo ontspannend”, vertrouwde een oude schoolmeester me toe, ”als een pijpje opsteken, terwijl de klas een toets zat te maken”. Een pijpje opsteken, voor he toog van minstens dertig kinderen! Kom er nog maar eens om. Ik kan me herinneren dat ik het eigenlijk wel lekker vond ruiken; kruidig en vertrouwd.

In de speelkwartieren liepen de meesters, tevreden aan hun pijpje lurkend, op en neer over het schoolplein om ons in de gaten te houden. En wij waren natuurlijk heel braaf, zolang ze onze kant uitliepen. Als ze zich omdraaide konden we wat meer onze gang gaan.
Wanneer ons kattenkwaad in het oog viel, stapte een meester uit de rij, kwam naar ons toe en nam met grote rust dat pijpje uit zijn mond. Een indrukwekkend gebaar. Meestal genoeg om de orde weer te herstellen.

Iedereen rookte in die tijd, denk maar aan de glaasjes op de verjaardagen met filtersigaretten voor de dames en filterloze voor de heren.
Zelf begon ik met roken op mijn veertiende. Ik weet het nog. We waren op werkweek in kasteel Vaeshartelt in Limburg. Mijn vriendinnetje M rookte al. Maar ja zij had dan ook een oudere broer en zuster. “Leer mij eens draaien”, vroeg ik. M leerde me sjekkies draaien. Een kunst die ik tot de dag van vandaag beheers.

Thuisgekomen weet ik nog dat ik het toch wel ‘een ding’, vond om te melden dat ik nu rookte. Dat was wel raar, mijn ouders rookten beiden en waren echt geen lastige ouders. Ze namen mijn mededeling ook heel gemoedelijk op.

Mijn rookgedrag was lange tijd uiterst voorzichtig. Als ik een pakje shag in de maand weg pafte was het veel (ik leerde al snel de truc om een appelschilletje in de tabak te bewaren). Maar roken is zoals we allemaal weten uiterst verslavend. Toen ik 50 jaar later stopte, rookte ik 3 pakjes shag per week.

En jij? Heb jij gerookt?

 

SchoolBANK redacteur Felice avatar

SchoolBANK redacteur Felice

Felice Veenman, geboren in 1955 in Arnhem. Daarna heb ik op vele plekken in Nederland gewoond. Jarenlang docente drama geweest, nu eigenaar van 2 websites: BabyenKind.nl en Vrouwenpower. Getrouwd met de liefste. Moeder van een koningskoppel, dat inmiddels het paleis heeft verlaten. Gelukkig komen ze er nog vaak op bezoek. Eindeloos en altijd gefascineerd door mensen en hun verhalen.

Reacties 0
?