Reclames van vroeger, kan jij ze nog herinneren?

13 maart 2022

|

5 minuten leestijd

Reclames van vroeger, kan jij ze nog herinneren?. Uitgelichte afbeelding

Wie dagelijks televisiekijkt, weet dat de reclames je om je oren vliegen. Gemiddeld ziet een Nederlander 377 advertenties per dag. Vroeger was dat wel anders – en kon je alleen op de reclameblokken op televisie of in het tijdschrift van je tante ontdekken welke shampoo je het best kon gebruiken. We nemen je graag mee terug naar de jaren ‘50, ‘60 en ‘70. Kan jij deze reclames van vroeger nog herinneren? 

Seksueel getinte reclames

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, vroeger waren reclames die met seks te maken hadden, geen taboe. Na het zien van deze reclames kan je je haast niet voorstellen dat deze écht waren. Anno 2022 zou je hier absoluut niet meer mee wegkomen. Kan jij je deze vrij expliciete reclameteksten en -foto’s nog herinneren?

Racisme bestond (nog) niet

Terwijl momenteel de zwarte pietendiscussie heftiger is dan ooit, leken we vroeger daar kijk naar te hebben. Als je je met een bepaalde zeep zou wassen, zou je weer wit worden. We kunnen haast niet geloven dat deze reclames echt waren… Alleen met bepaalde zeep zou je weer wit worden. Niet één merk, maar bijna alle zeepmerken adverteerden hiermee. Wat erg!

Respect was soms ver te zoeken

Om nog even terug te komen op zeep. Palmolive had in de jaren ‘50 ook een reclame waarin stond geschreven dat mannen nooit vragen of een vrouw slim is, maar alleen interesse hebben in het uiterlijk. Je kunt wel zeggen dat deze reclame niet heel respectvol is naar vrouwen toe. En dan nog maar te beginnen over de twee andere reclames… 

Philips was de reclamester van vroeger

Kan jij je nog een recente reclame van Philips herinneren? Waarschijnlijk niet. Ook niet heel gek, als je je bedenkt dat je bijna 400 reclames per dag ziet. Vroeger zag je er maar een paar per dag. Maar als je er een zag, was de kans groot dat daar eentje van Philips bij zat. Grappig, vroeger stonden er helemaal geen prijzen of aanbiedingen in een reclame. Tegenwoordig trekt het alleen de aandacht als de korting op de advertentie te lezen is. 

Melk, goed voor elk!

Melk was het wondermiddel van vroeger. Melk is goed voor elk, groot en sterk met melk en melk sterkt. Dit zijn nog maar een paar kreten uit de duizenden reclamecampagnes die er waren voor melk. Tegenwoordig wordt er geadviseerd om zo min mogelijk zuivel te drinken. Drink jij nog elke dag een glas melk? 

Rookvrije generatie, wat is dat? 

Roken is tegenwoordig een no-go. De overheid doet er alles voor om men te laten stoppen met roken. Want roken is slecht. Het is onbegrijpelijk dat men hier vroeger niet over nadacht. In de jaren ‘50 werd er zelfs gezegd dat je van roken een mooi figuur zou krijgen, kon je gewoon roken als je zwanger werd en zou je allemaal vrouwen achter je aan krijgen als je rookte. Geen wonder dat men ze als snack op verjaardagen uitdeelde.

Bewegend beeld zegt meer dan 100 foto’s

We kunnen nog uren praten over reclames van vroeger. Het is nostalgisch, grappig en schokkend tegelijk. Wat vind jij van de bovenstaande reclames? Kan jij ze nog herinneren of heb jij nog een reclame die we aan ons lijstje moeten toevoegen? We horen het graag in de reacties. 

 

Maar eerst, willen we je nog vragen deze video’s te bekijken.

Nostalgie ten top: dit waren de iconische reclames uit de jaren ‘60 en ‘70. 

 

Kom je uit de jaren ‘50? Dan vind jij deze video nog interessanter!

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
martin van beek avatar
martin van beek

17 november 2022 10:47:25 AM

Miele, er is geen betere !
Rang is alleen Rang als er Rang op staat
LikkebaardendlekkerlessendstoerklinkendfrisdrinkendstemmemsmerendrazendflitsendsnelvibrerendcoolcoolcoolsindePepsi !

Hans Bastiaan avatar
Hans Bastiaan

9 oktober 2022 4:55:02 PM

Het mooiste vond ik de woensdag middag tv. Eerst iets voor de kinderen, daarna werden we naar buiten gestuurd omdat je vriendjes ook ineens buiten stonden. Bij vele huizen gingen de gordijnen dicht, en wist je dat je niet mocht binnen komen. Reden?, er was een uitzending over lingerie. Als de gordijnen weer open gingen was de uitzending weer afgelopen, en kon je kijken naar de delichanche, een postzegelverzamelaars programma. Eigenlijk raar, deze twee programma’s achter elkaar.

Hans Bastiaan avatar
Hans Bastiaan

9 oktober 2022 4:41:41 PM

Woensdag ochtend 10:45u zag je alle reclames die nieuw waren in de betreffende week. Daarna weer sneeuw op het beeld.. Ik denk dat het bedoeld was voor reclamemakers of iets dergelijks. Stond niet in de Radio bode. Toen ik weer naar school mocht gaan, heb ik het niet meer gezien, en weet ook niet, wanneer het gestopt is.

Hans Bastiaan avatar
Hans Bastiaan

9 oktober 2022 4:28:12 PM

Ik vind het nog steeds geen racisme, nu wordt er overal over nagedacht hoe je iets de grond in kan boren ter ere van jezelf. Je bent gewoon blank, zwart, bruin, bleek, of wat dan ook. (Wat ben ik dan? Gebruind van boven met spier witte-benen.) Ik ben ook groot geworden met rood haar. (Rooie vuurtoren, hé rooie spring eens op groen, rooien en falen zijn donderstralen.) Ook nu vieren we sinterklaas met zwarte mensen die het een mooie traditie noemen, en die het jammer vinden, dat enkele aandachtrekkers de boel verzieken. Bij ons blijven we grappen maken over kleur religie of andere hedendaagse taboes, omdat we weten wat we tegen elkaar zeggen, zonder dat het een negatieve betekenis heeft.

johan rouwendaal avatar
johan rouwendaal

4 oktober 2022 8:28:46 PM

ik vind het in en intriest dat we nu ons moeten schamen voor de reclames van die tijd. Het was toen en toen dachten en reageerden we zo. Net zo als wij onze excuses moeten aanbieden voor de slavernij, oh sorry, slaaf gemaakten heet het tegenwoordig. HET WAS DIE TIJD! en nu zijn we wijzer geworden en doen we het niet meer. Behalve in Qatar en andere arabische en afrikaanse landen, daar is nog steeds slavernij.

Robert Buijs avatar
Robert Buijs

1 oktober 2022 5:44:27 AM

nu wordt op veel slakken zout gelegd wat het leven door woke etc er niet leuker op maakt

johan rouwendaal avatar
johan rouwendaal

4 oktober 2022 8:29:45 PM

Helemaal gelijk Robert. Trek je eigen koers en geniet van het leven met respect voor een ander.

Luigi Cappel avatar
Luigi Cappel

30 september 2022 11:50:54 PM

Ik gebruik het weer 😀

?