Ga naar de inhoud

Oebele is hupsakee!

Update:
oebele

Van 1968 tot 1972 werd door omroep KRO op televisie de serie ‘Oebele’ uitgezonden. Het was destijds een van de populairste tv-programma’s voor kinderen. De serie speelde zich af op en in de omgeving van het dorpsplein van het dorpje Oebele. Dit dorp lag aan de rivier de Oe. 

De hoofdrollen waren voor Koen en Aagje die respectievelijk werden gespeeld door Willem Nijholt en Wieteke van Dort. Verder waren er rollen voor Ab Hofstee als postbode Paulus Post, Rob de Nijs als voetballer Bello Billy Biggelaar, Martin Brozius als speelgoed verkoper Udo Treurniet en André van Duin als Mr. Clean O’Clean. Ook waren er diverse gastrollen voor bekende acteurs als Lex Goudsmit, Ton Lensink en Aart Staartjes.

Het was een serie voor kinderen dus speelde de dorpsjeugd van Oebele een belangrijke rol. Daarnaast was er veel muziek in de serie die werd gecomponeerd door Joop Stokkermans en uitgevoerd door het kinderkoor van Henk van der Velde. Dit kinderkoor had de fraaie naam ‘Het Overdonderend Overfraai Oebeler Omroepkoor’. 

De eerste afleveringen waren nog in zwart-wit, maar gaandeweg kwamen de kleurenuitzendingen. Op 25 december 1971 werd de 31ste en laatste aflevering uitgezonden. De titel was ‘Een kouwe kermis’ en deze aflevering werd afgesloten met het lied ‘Oebele is hupsakee!’. Dit nummer haalde een bescheiden notering in de top 40. Het stond er 1 week in op nr. 39.

Na ‘Oebele’ kwam de nieuwe jeugdserie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?’. Hierin deed hetzelfde jeugdkoor mee en ook waren weer een aantal hoofdrolspelers uit ‘Oebele’ te zien zoals Rob de Nijs, Martin Brozius en Ab Hofstee. Hiermee werd ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?’, een waardige opvolger van ‘Oebele’ en werd ‘Oebele’ definitief een mooie jeugdherinnering.

Meer blogs:

Reacties 4

 1. avatar
  Aristides Grigoriou

  Geweldige kinder TV indertijd. Niet te vergeten: het werd geschreven door Imme Dros en Harrie Geelen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oebele)

 2. avatar
  Mario van Schaik

  Vergeet binnen het koor niet Els van Weely en Heleen Hut, beiden in mijn klas.

 3. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Ik heb deze series op me harddisk staan :-))

 4. avatar
  Mieke van Niekerk

  Helaas, ik vond er niets aan. Misschien al wat te oud, ik was 12-16 jaar. Dat zal het wel zijn geweest, want de cast was fantastisch, met de inmiddels overleden Willem Nijholt.