Ga naar de inhoud

Nostalgische zomerdagen uit het verleden

Update:
zomerdagen

Lome, lange dagen gevuld met buiten spelen en het bouwen van zeepkisten. Op schoolreisjes gingen we naar speeltuin De Bedriegertjes of naar de Efteling, waar het hoogtepunt was om de fakir op zijn vliegende tapijt te zien. Achteraf waren er de vakantiekiekjes van vader met zijn box camera. Wie herinnert zich dit nog?

IJsjes eten bij de ijscoman

Niets versloeg de verfrissende smaak van ijsjes op warme zomerdagen. We renden naar de ijskarren die door de buurt reden of gingen naar de plaatselijke ijssalon om te genieten van heerlijke bolletjes ijs in verschillende smaken.

Racen met de zeepkist

Een zeepkist bouwen was eenvoudig: een onderstel met wielen, enkele planken, een touw en een kist of grote doos. Je vader timmerde er een voor je in elkaar. Het liefst racete je ermee van een helling af om je eigen snelheid te bereiken. ’s Avonds hield je straatraces. We waren echte coureurs!

Schoolreisje naar de Efteling

Een schoolreisje naar de Efteling was het summum van magie. In die tijd stonden sprookjesachtige attracties centraal, zoals de dansende rode schoentjes en de Lange Jan. Het hoogtepunt was de fakir op zijn vliegende tapijt en het betoverende sprookje van de Indische waterlelies. De dansende feeën waren onvergetelijk.

Je favoriete zomerjurkje kon weer uit de kast

Het zomerseizoen begroette je met vreugde, want dan kon je eindelijk je geliefde ‘smockjurkje’ weer dragen. Je moeder creëerde het smockeffect door draadjes door te rijgen en borduursteken toe te passen. Door het borduurwerk bleven de geplooide stof op zijn plaats en had de jurk een elastisch bovenstukje. Wie kent het smocken nog?

Tikkertje spelen tot in de late uurtjes

Van verstoppertje tot tikkertje, van voetbal tot badminton, buiten spelen was een dagelijkse bezigheid op warme zomerdagen. We verzamelden vrienden en buren en vermaakten ons met allerlei buitenspellen en activiteiten.

Foto’s met de box camera

De box camera, wie had er geen? Als je vader een foto wilde maken tijdens een verjaardag of vakantie, boog hij voorover om van bovenaf door de lens te kijken. Hij hield de camera voor zijn buik. Hij gaf wat aanwijzingen, keek zenuwachtig op en neer, en klik… hij maakte de foto. Een trots bezit, zo’n camera.

Uren pret bij De Bedriegertjes

De allerleukste speeltuin in Nederland was ‘De Bedriegertjes’. Met glijbanen, een loopschijf, de oceaangolf, de rodelbaan, het vliegend rad, de draaiton en een dwaaltuin. Er waren ook attracties zoals het huisje van Hans en Grietje en een levensechte afbeelding van Roodkapje en de wolf. De bedriegertjes waren de fonteinen die op gezette tijden water omhoog spoten.

Rolschaatsen op straat

In de lente haalde je je rolschaatsen weer tevoorschijn. Simpele dingen waren het: twee riempjes, een metalen verbindingsstuk en wielen die al snel vierkant werden. Je bond de rolschaatsen zo strak mogelijk om je schoenen met een riem of veter. En dan kon je racen!

De sexy Hotpants kon niet ontbreken

Bij het denken aan mooie zomerdagen komt de herinnering aan hotpants genadeloos naar boven. Vooral in de zomer van 1971 waren hotpants een rage. Je ouders werden gek als je in hotpants de deur uit ging, het liefst met sexy hoge laarzen eronder. Benen die tot in de hemel reikten en overal bewonder.

Meer blogs:

categorieën: Van toen