Ga naar de inhoud

Herken jij deze items uit de jaren ‘60 en ‘70 nog? (deel 1)

Update:

Het is heerlijk om terug te verlangen naar vroeger. Wie in de jaren ‘60 of ‘70 is geboren herkent deze items vast nog wel. Van die oh zo heerlijke Saroma pudding tot de iconische Barbie Skipper. Herken jij deze items uit de jaren ‘60 en ‘70 nog? We nemen je graag terug mee in de tijd!


Video: jaren 60-70 nostalgie

Saroma pudding


Oh…Herinner jij je Saroma pudding nodig? Dit was poeder in een pakje, waarmee je in een handomdraai knalroze, knalgele of bruine pudding kon maken. Vanaf het moment dat je dit voor het eerst had geproefd, wilde je niets anders meer. Wat was jouw favoriete smaak?

Bourbon


Wilde je liever een iets luchtiger toetje? Dan was je waarschijnlijk een enorme fan van Bourbon. Ook voor dit toetje moest je poeder mengen met melk. Het was een hele kunst om dit zo luchtig mogelijk te kloppen. Hoe luchtiger, hoe lekkerder!

Maandverband in een tuigje


Dit is herkenbaar voor alle dames onder ons. Vroeger bestond er nog geen maandverband dat plakte, dus moest je het vastmaken met een tuigje. Wat was dit verschrikkelijk. We kunnen er een boek over schrijven, maar liever maken we hier geen woorden meer aan vuil.

Skipper, het kleine zusje van Barbie


Wat veel mensen tegenwoordig niet weten, is dat Barbie een zusje had, genaamd Skipper. In de jaren ‘60 en ‘70 was Skipper een hele hype. Iedereen wilde het zusje van Barbie immers hebben. En haar honderd verschillende outfits, kat en auto.

De Dolle Tweeling


Over tweelingen viel heel wat te lezen vroeger. Zo had je de Olijke Tweeling, maar ook de Dolle Tweeling: Pat en Ann. Deze tweeling was nog véél leuker. De zusjes zaten samen op een kostschool waar ze de meest spannende avonturen beleefden. Oh, wat wilde jij ook graag op een kostschool. Een gewone school was zo saai.

Zwitsal poeder


Op iedere toilettafel stond een bus talkpoeder. Waarom weet eigenlijk niemand – maar toch had iedereen het. Weet jij nog waarvoor het allemaal gebruikt werd?

Bazooka kauwgom


Als kind kon je geen genoeg krijgen van de Bazooka kauwgom. Het liefst at je er tien op een dag, want hoe leuk waren die kleine stripjes over Bazooka Joe? De kauwgom was echt heel vies, maar dat mocht de pret niet baten.

Premie van de maand club van Albert Heijn


Tegenwoordig wordt er van alles uit de kast getrokken om te zorgen dat je bij de Albert Heijn je boodschappen doet. Van Wuppies voor de kids tot prachtig bestek voor iedereen. Vroeger was dat wel anders en had je de premie van de maand club bij de Albert Heijn. Na elke besteding van een gulden kon je een zegel kopen van 10 cent, die je op een spaarkaart kon plakken. Volle spaarkaarten kon je ruilen tegen hoge kortingen op bijvoorbeeld een naaimachine, verrekijker of een entreeprijs van een concert.

Het boekenrek van Tomado


Waarom iedereen dit meubelstuk in huis had, is nog steeds de vraag. Het was lelijk en eigenlijk helemaal niet zo heel handig. De meeste mensen hadden hem in het zwart, maar je had ook een variant met geel, rood en blauw. Gek genoeg zijn deze dingen nog steeds te koop. Een origineel verjaardagscadeau?

Boldoot


Het iconische flesje Boldoot. Je ziet je oma waarschijnlijk nog zitten met haar parfum. Het ging dan ook op alles, van kleding, je huis tot zakdoeken. Weet jij nog hoe het ruikt?

Wat is voor jou écht een item wat staat voor de jaren ‘60 en ‘70? We horen het graag in de reacties!

Reacties 85

 1. avatar
  Caroline Bouman

  Wat leuk om deze dingen nog eens terug te zien! Ik herken ze allemaal! 😁 En zo'n blikje babypoeder heb ik nog steeds!

 2. avatar
  karel timmermans

  Om al deze dingen nog eens te zien en zelfs beet te pakken is het Oude ambachten en speelgoedmuseum in Terschuur bij Barneveld zeker een aanrader!

 3. avatar
  Don van Riet

  Hebben we afgelopen week net bezocht: ongelofelijk wat daar allemaal aan oude zaken en beroepen bij elkaar staat in een enorm aantal opstellingen, er komt bijna geen einde aan. Speelgoed deel is ook aardig ingevuld, maar door die enorme omvang van het oude ambachtendeel lijkt dat opeens wat klein. Fabeltjeskrant heeft een aparte expo..

 4. avatar
  Hanny Vahrmeyer

  Boldoot eua de cologne hadden we ook. en in mijn slaapkamer bij mijn ouders thuis een boekenrek met gekleurde plankjes. Het is weer leuk om weer terug te kijken. Deze dingen moeten maar weer terugkomen en weer zien in de winkels.

 5. avatar
  Hanneke Augustijn

  Ik ga daar toch eens even kijken, dank voor de tip!

 6. avatar
  Manolito Hopman

  "Saroma" pudding uiteraard met "Klop Klop Slagroom" (Plaatje: https://yoo.rs/klopklop-1577991428.html). Het boekenrekje hing uiteraard ook op mijn slaapkamer (bij wie niet), twee naast elkaar met oranje 'plankjes'.

 7. avatar
  Dik Mekking

  Ik begrijp niet hoe je die Bazooka kauwgum vies vond, ik vond het heerlijk, lekker zoet en maar blazen om een zo groot mogelijke bel te krijgen.

 8. avatar
  Mieke Kleijn

  En vergeet skooter niet, het zusje van skipper, met twee staartjes, die had en heb ik nog steeds!

 9. avatar
  f. bakker

  Ik heb nog zo'n barbie met kort haar en oogschaduw uit de jaren zestig. Wat de naam van die barbieuitvoering was weet ik niet. Dionne Warwick lijkt ze wel op. De kleertjes die mijn moeder en oma ervoor naaiden en de schoentjes zitten er ook nog bij.

 10. avatar
  Mieke Kleijn

  Vergeet skooter niet het zusje van skipper, met twee staartjes. Die had en heb ik nog steeds

 11. avatar
  Carel van de Bunt

  Schitterend al die spullen, vooral dat boekenrekje, ik had die ook in 3 kleuren. Kennen jullie ook nog die andere kauwgum van Belga in o.a. de kleuren geel, rood, en zwart.

 12. avatar
  Saskia Hereijgers

  Ja zeker! Belga. Mijn opa en oma hadden een winkel aan de Loosduinseweg in Den Haag waar zo o.a. snoep verkochten. Ik mocht altijd iets uitkiezen: trekdrop, duimdrop, belga, liefst een zwarte, centendrop, stroopsoldaatje, droppoeder…

 13. avatar
  Monique Brouwer Grin

  De saroma pudding en bourbon wat was dat lekker. De saroma pudding eten wij nog steeds. En chocolade blijft bij mij favoriet.

 14. avatar
  Leo Hoogeveen

  Leuke items en mooie herinneringen.

 15. avatar
  hans nap

  Tomado boekenrekjes, maar ook afdruiprekjes en allerhande huishoudelijke artikelen. Maar de naam? Tomado komt van: 'van der TOgt MAssa artikelen DOrdrecht'.

 16. avatar
  Hanneke Augustijn

  Leuk om te lezen Hans. Ook ik had een Tomado rekje op mijn kamer hangen. Ik ken eigenlijk alle spullen op de foto en ... de Skipper en Scooter, bevinden zich nu ergens in de kamer van mijn kleindochter van bijna 11.

 17. avatar
  hans nap

  Odeklonje had mijn oma altijd in haar tas zitten. Sprenkelde ze een paar druppels op haar zakdoek en de hele kamer meurde er naar.

 18. avatar
  Annemieke Keur-Vleeshouwers

  Ik moest ineens aan de 'Kwatta repen' denken en aan Ovomaltine.... een soort chemisch smakende chocoladepoederdrank bracht het teweeg en het zou ook nog gezond zijn?

 19. avatar
  Dirk Boet

  Ovomaltine is nog steeds te koop.

 20. avatar
  f. bakker

  Ovomaltine moest ik als kind ook drinken van de dokter. Voor mijn gezondheid. Geen idee waarom het zo gezond was.

 21. avatar
  Peter Palma

  Hartstikke leuk! Ik herinner alles! Lekkere pudding, en 4711 van Oma. Peter Palma, Canada

 22. avatar
  f. bakker

  In Saroma bleven altijd van die kleine klontjes zitten. Gespikkelde pudding. Lekker vonden we dat. Later hebben ze er een antiklontermiddel ingedaan denk ik want hoe je je best ook doet, die klontjes krijg je er niet meer in.

 23. avatar
  diana wassington

  wie kent er nog die sinaasappelijsjes ; greenspot . heerlijk

 24. avatar
  Alma van Touw

  Ik mis de bros repen met sinaasappelsmaak en ook de caddy repen. In de reclame werd erover gezegd: Hapt zo héérlijk weg.. En dat was zo, haha.

 25. avatar
  Alma van Touw

  Ik mis de bros repen met sinaasappelsmaak en ook de caddy repen. In de reclame werd erover gezegd: Hapt zo héérlijk weg.. En dat was ook zo, haha..

 26. avatar
  Gré De Kuijper

  Spoednik dat was het op feestjes, toen vond ik het erg lekker vooral cola smaak.

 27. avatar
  jetta bakker

  Jaren 60-70 waren gekleurde laktasjes in. Ze waren in allerlei kleuren te koop. Ik had een donkergroene. Ook houten kleppers waren in. Je had ze met een rood bandje of wit bandje. Later werden klm koffertjes in, te gebruiken als schooltas. Die grote bosatlas moest ook mee maar of die in een klm koffer paste weet ik niet meer

 28. avatar
  Edgar van den Toorn

  Het meeste ken ik idd ook wel maar wat me op de één of andere manier ook bij is gebleven waren die ronde kuipjes Becel, goed voor hart en bloedvatenmargarine, tegenwoordig zijn het allemaal van die vierkante bakken 😁 En de Limlolly's van Jamin, dat waren van die roze ijsjes op een stokje van, ik meen, €0.25, superlekker en spotgoedkoop.

 29. avatar
  Joke Bailey - van der Sluijs

  En hier in Canada zit de Becel nog steeds in ronde kuipjes

 30. avatar
  Hans Pot

  Maar veel mensen vermijden de Becel vanwege de ongezonde planten olie en hoog linolzuur

 31. avatar
  mariel lavrijsen

  Zo leuk en nostalgisch, de geplaatste foto's van de redactie. Het trommeltje, waarbij je aan de hendel draaide, waardoor er muziek uit kwam, hadden wij ook. Bij een tante kreeg ik vaak vitamine D en volgens mij, zat er een geel zonnetje als kenmerk op het doosje, waarin het flesje zat. Ook had ik in die tijd twee kinder-placemats, die volgens mij toen werden uitggegeven; een placemat met " bij nacht dansende haasjes of konijntjes" en een " dat ze picknicken" , Die zou ik nog weleens willen zien. Van de serie "De vijf" spaarde ik alle boeken en als ik de reclame van croma zag, rook ik de geur al...

 32. avatar
  Ron Stevens

  Het boekenrekje (Tomadorek heette dat volgens mij) uit de jaren 60 hangt nog steeds bij ons thuis. Weleens waar in de schuur, maar toch. Bazooka kauwgom voor een stuiver uit de automaat bij Nol op de hoek van de G. van Aemstelstraat en Tesselschadestraat.

 33. avatar
  Ger Van De Belt

  Mijn moeder heeft het Zwirtsal talkbusje ook altijd bewaard. Zijis vorig jaar op 90 jarige leeftijd overleden en ijshut busje bewaard gebleven.

 34. avatar
  RSM Blok

  Het boekenrekje had ik ook. Bazooka was heerlijke kauwgum. Saroma kregen wij ook altijd. Ik kan me nog herinneren dat we zo'n stenen puddingschaal hadden in de vorm van een vis. 4711 had mijn oma ook. Maar die gebruik ik nu ook in de coronatijd. 80% alcohol dus ontsmettend.

 35. avatar
  Joop Vermeij

  Bazooka kauwgom, na een uur zat er geen smaak meer aan, wat overbleef was een stuk leer wat het kauwen er niet makkelijker op maakte.

 36. avatar
  Don van Riet

  Vooral Saroma pudding en de Tomado rekjes zijn tekenen voor die tijd. Die Saroma pudding (ik vond die frambozenkleur het beste) had een "hangende", kunstmatige aromasmaak en werd ook niet echt stijf. Vandaar dat de puddingvormen eerder met Oetker kookpuddingen werden gevuld. Voor een klein gezelschap en een halve liter kwam de vis tevoorschijn, voor grotere één liter puddingen hadden we de schilpad. Door onze overtocht vanuit Ned Indië op een Amerikaanse lIbertyschuit had ik gelatinepudding leren waarderen, zij serveerden dat elke dag. Op mijn verjaardag kreeg ik dus altijd op mijn verzoek een gelatinepudding vanuit die vis geserveerd. Tomadorekjes zijn erg handig, ik gebruik er nog één van en een zgn "kant en klaar" houten plankenopstelling die je zelf in diverse configuraties kon samenstellen staat hier nog steeds op de zolderkamer. Die opzet zie ik niet hier bij het overzicht staan, het was een slimme opzet met voorgeboorde planken, ronde stokken en één kastje

 37. avatar
  Tiny Biemans

  Ach jeetje ik herken alles , en dat maandverband ja dat heb ik ook nog gebruikt een tijdje , maar wat was ik blij toen het "echte " maandverband er was , alhoewel dat was ook matras dik en moest je met een speld of gordeltje vast maken , was roze met blauw soort van watten spul erin brrrrrrrrrrr dan is het tegenwoordig toch veel frisser en comfortabeler, Maar die boekenrekjes waren geweldig en stond vol met boekjes van de dolle tweeling en Pitty en Pietje Bell etc ja toen was dat hip en skipper heb ik ook gehad behalve de saroma en bourbon ( dat vonden wij niet lekker ) wij hadden die kookpudding rum rozijnen die was het lekkerste . Jeetje wat een nostalgie als je zo terug kijkt

 38. avatar
  Don van Riet

  Bubblegum is zeker 60-er jaren, volgens mij was Wrigley's Spearmint in die reepjes er al in de 50-er jaren. Qua smaak was Spearmint interessanter, bij Bubblegum ging het volgens mij meer om het zo groot mogelijk opblazen, de smaak was snel weg. Waar zijn overigens de "neusfluiten" gebleven? Ook iets uit de vroege 60-er of late 50-er jaren, ik weet dat niet zeker meer...

 39. avatar
  René Portielje

  Andrélon shampoo. Nogsteeds een vitaal merk ondanks de 80 jarige leeftijd. Goed voorbeeld hoe een merk met zijn tijd mee gaat. Google maar eens op “ De schatkamer van Andrélon.

 40. avatar
  Anneke Bode

  Oh die Skipper!! M'n hart breekt, ik vond haar zo leuk! Maar ik kreeg hem niet, nee ik moest ervoor sparen. En die standaard erbij. Elke keer iets anders aandoen en dan 'tentoonstellen' op de standaard. Ja naar de Barbies kan ik echt terugverlangen:)

 41. avatar
  Anneke Bode

  Oh ja en het boekenrekje had ik ook. Zoooo leuk met die gekleurde plankjes!

 42. avatar
  gerda van dommele

  Ik had een tomadorek boven mijn bed hangen, Midden in de nacht viel hij van de muur op mijn hoofd.

 43. avatar
  ada wibier

  Onze buurvrouw zei altijd als je vroeg wat zijn dat die witte dingen, dat zijn witte kniekousen. {Katoenen maandverband}. Zo grappig!

 44. avatar
  Lies Brouns

  Behalve skipper was er ook nog midge, de vriendin van Barbie. Was ook zo’n plaatje van een pop.

 45. avatar
  Theo van der Horst

  Via de PMC spaarde mijn schoonmoeder voor een koelkast als huwelijkscadeau voor ons in 1966. Geweldig cadeau was dat voor ons

 46. avatar
  Gertie Eekelen

  Alles zo herkenbaar! Niets was mij vreemd.Het is al zo lang geleden van deze producten! Maar het lijkt de dag van gisteren. Wel leuk, om weer even terug te zien op paar spulletjes na. Want het wasbare maandverband was verschrikkelijk!

 47. avatar
  Gerard Brand

  uit vervlogen tijden de Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur, heb er vele herinneringen opgedaan leuk om te zien.

 48. avatar
  Gerard Brand

  4711 uit de grote fles bij V & D laten vullen voor moederdag

 49. avatar
  Jeroen Warmerdam

  De koetjesreep, treets (soort m&m's) en de banjoreep waren niet te versmaden!

 50. avatar
  harry kruisselbrink

  Ik heb nog steeds die Zwitsal poederbus van vroeger bij ons thuis, met op de rand van de deksel nog de sporen van de eerste tandjes van mijn zus, die -als ze de bus te pakken kon krijgen- daar altijd op zat te bijten.

 51. avatar
  harry kruisselbrink

  Ik heb ook nog steds een paar items die in de jaren 60 erg populair waren bij de jongens: Thunderbirds (die grote uitklapbladen die AH toen uitgaf bij ik meen de boter; ik heb ze nog allemaal) èn: de Batmobile, van Corgi Toys. Wel de goeie, uiteraard, met de rode vleermuisjes op de velgen. Later zaten er andere wieltjes onder. Staat bij mij nog steeds in de vensterbank......

 52. avatar
  Carel van de Bunt

  Ja die thunderbird plaatjes heb ik ook nog allemaal. Die kreeg je o.a. heel lang bij de co-op, de plaatjes zaten samen verpakt met zwart wit poeder ofwel likzout zoals we dat toen noemden. En die batmobile herken ik ook nog, kon van alles uit de auto wegschieten...

 53. avatar
  age roskam

  Eau de Cologne 4711 staat bij ons nog steeds in de badkamer: erfenis van mijn moeder. Werd door mijn grootmoeder ook gebruikt bij hoofdpijn. Daarvoor hebben we nu paracetamol. De tomado rekjes gingen van de studeerkamer naar de kelder. Je kunt er grote hoeveelheden potjes jam e.d. op kwijt.

 54. avatar
  Arthur Buitenhuis

  Mijn oma had haet ook, maar vanuit duitsland en daar heet/heette het Kloosterfrau.

 55. avatar
  Luc Dabaut

  Saramo Puddig was die tijd heel bekend en lekker

 56. avatar
  Herman Schuiveling

  Wij spaarden ook bij AH (Premie Van de Maand) en met die PMC punten werd onze eerst vaatwasser aangeschaft. Een gigantische dubbeldeurs kast, maar hij deed het goed.

 57. avatar
  A V

  Erg leuk,die bazokaa kauwgom en het boek,de dolle tweeling herinner ik me nog goed.

 58. avatar
  Annemieke Wensveen

  Ja ik herken er nog wel van.... Bazooka kauwgom [werd heel snel keihard], het boekenrekje, 4711 eau de Cologne en natuurlijk de Saroma pudding.

 59. avatar
  Anneke van de Vuurst

  Ken alles, ja, hoewel ik nooit zulk maandverband heb gebruikt, vanaf het begin O.B. ( 1971?)

 60. avatar
  benno barkel

  ik ben nog steeds lid van de bazooka joe club. alhoewel ze niks meer van zich laten horen

 61. avatar
  Annemarie Geevers

  Zo'n boekenplankje had ik ook , met pockets van Karl May. We spaarden vroeger Kes zegels en Animo zegels. Die katoenen maandverbanden had mijn moeder vroeger, maar begin jaren 60 moest ik bij de drogist vragen naar "een pak Nefa blauw". ( die kleuren gaven de verschillende diktes aan). Dat werd dan discreet ingepakt in bruin pakpapier , want je kon niet met een pak maandverband over straat , toch ? Hilarisch. Heb veel Bazooka kauwgom gekauwd, polkabrokken , kaneelstokken en duimdrop. De buren hadden liever niet dat we gingen tollen, waren bang voor de tol door de ramen van de souterain woningen, dan maar ballen tegen de muur...mocht ook niet, men was bang voor een bal door de bovenramen. Dan maar rolschaatsen , dan was ik uren weg. Ranja limonade ( rood: framboos en groen: reine claude) met een knappertje erbij. Ook Fruitella , snij-karamel , wijnballen, kwatta repen uit de automaat en drop jojo's. De rest ...zo herkenbaar...het strijkijzer heb ik nog en de centrifuge ook , best handig. Op de "slee"stofzuiger zat mijn broer weleens als mijn moeder ging zuigen.Wat een nostalgie !

 62. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Ranja reine claude is nog steeds te koop al smaakt het nu wel anders dan ik me kan herinneren minder zoet maar wel met meer reine claude smaak en geen groene maar meer oranje kleur .

 63. avatar
  Henny Schelling

  Toen mijn moeder was overleden, vond ik haar Boldootflesje naast haar bed. Ze gebruikte het veel tegen haar hoofdpijn,een beetje Boldoot op haar zakdoekje en ze legde het op haar voorhoofd. Ik heb het flesje al 17 jaar en de herinnering gaat nooit weg als ik het in mijn kast zie staan

 64. avatar
  Hans Bastiaansen

  Lekker eetpapier!! Enorme hoeveelheden verorberd.

 65. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Bodoot 4711 gebruikte mijn moeder niet maar we woonde in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam en als we naar me oom en tante gingen in Buitenveldert dan liepen we over de Haarlemmerweg wat nu bekend is van de westergas fabriek en dan rook je de stank al aan het begin van het westerpark. En nee ik weet hoe 4711 ruikt het is namelijk nog steeds te koop en echt lekker ruiken vind ik het niet.

 66. avatar
  Michael nobis

  Ronde blikken met camping margarine, die lange 3 musketier repen met chocolade en caramel

 67. avatar
  Agatha Wieringa-Kooiman

  Dat eetpapier heette ouwel en wordt nog steeds gebruikt onder een kokosmakroon. Mijn moeder gebruikte ook graag Boldoot eau de cologne. Ik heb zelf nog een flesje 4711 staan.

 68. avatar
  Dirk Rentmeester

  Herinner me dat een nichtje Skipper helemaal niks vond. Waarom niet? Verontwaardigd: 'Die heeft geen tieten!'

 69. avatar
  Peter Hoedemakers

  Wat leuk zo deze producten terug te zien en het meeste weet ik nog heel goed vooral Saroma wat we vaak kregen op zondag maar ook Bourbon en Bazooka en die speciale blikjes met Zwitsal poeder. Ach wat een herinneringen brengt dit terug.

 70. avatar
  Corrie Ramondt - van 't Leven

  De meeste spullen kan ik me nog wel herinneren. Saroma, Tomadorekje hangt nog op zolder.. Boldoot heb ik nog in de badkamer(van mijn Moeder nog) Zwitsalpoeder. En dan nog maandverband in een tuigje. Zo ben ik ook begonnen. Vreselijk.... en dan nog een plastic broek eroverheen voor de veiligheid. Ja dan werd je een groot meisje genoemd. Dan hingen die lappen aan de waslijn te drogen. Gelukkig is dat verbeterd in de loop van de jaren.

 71. avatar
  jetta bakker

  Oh ja zo'n plastic broek. Van dat tuigje had ik striemen in mijn taille staan. En een soort netje om het maand verband. De kleur was rood-wit. Ik vond het net een spekkies ook

 72. avatar
  nellie ellenbroek-visser

  zwitsal babypoeder stond in in een rekje en werd gebruikt om babyś billetjes mee te poederen na een verschoning

 73. avatar
  André Groeneveld

  Ook leuk is om een bezoek te brengen aan het museum van de 20ste eeuw in Hoorn. Nostalgie ten voeten uit.

 74. avatar
  anita Faber

  Leuk om te zien al die oude artikelen,er was bij ons in de buurt een kruidenierswinkel die verkocht ook snoep bijv ook de Belga kauwgom en de zakjes salmiak met de dobbelsteentjes,schuimblokken wat een leuke tijd ,we kregen van mijn moeder Woensdagmiddag een kwartje daar gingen we dan snoep van kopen ,heel de middag had ze geen kind aan ons,zou die tijd best over willen doen.

 75. avatar
  Ton Wijnen

  Geweldig. Zeer herkenbaar. Wat leuk zeg.

 76. avatar
  Kees Verheij

  Een Tomado-rek, wie had hem niet Toen ik naar de HBS ging, in 1964, vonden mijn ouders het verstandig om een bureautje voor mij aan te schaffen; het werd dus een tomado-rek, boekenplanken, een bureaublad met laatjes eronder en een lampje dat onder de onderste boekenplank gemonteerd kon worden, klein maar fijn! Dit ingenieuze systeem maakte het overigens stomvervelende huiswerk iets beter te verdragen.

 77. avatar
  Nicolien Koop

  Geweldig al die spullen van toen, herken alles. De fles 4711 is naar mijn jongste zus gegaan toen onze moeder stierf dit jaar. De zwitsalbus heb ik al jaren in mijn bezit, gekregen van mijn moeder toen ik van hun eerste kleinkind in verwachting was. Oh wat haatte ik dat maandverband, heb het gelukkig maar 1 keer gebrukt en kreeg toen wegwerpverband maar wat was dat dik, kan ik me herinneren. Ook ik had een Skipper en later de eerste Ken, die had beweegbare benen en armen door middel van een soort popnagel buisjes in de gewrichten.

 78. avatar
  Hans Pot

  4711 was ook de naam van de afval trein naar Wijster bij Beilen waar het verwerkt werd tot compost.

 79. avatar
  Marianne Kesseler

  Wat leuk om die Skipper te zien.Ik wilde toen graag een Barbie pop maar die vonden mijn ouders te duur en toen kreeg ik exact die Skipper die op de foto staat.Ik ben nu 68 maar ik heb haar nog steeds. Marianne

 80. avatar
  jetta bakker

  Herinner me de hype van laktasjes in allerlei kleuren. Ik had donker groen-, de houtenkleppers met rood of wit bandje over de tenen

 81. avatar
  Cor Timmermans

  Een aantal voorwerpen gaan verder terug dan de jaren 60 en 70. Ik ben geboren in 1945. Onder andere Boldoot, 4711, Tomadorekje, Zwitsal baby poeder en Saroma pudding. Die zag je toch al in de jaren 50.

 82. avatar
  Babs Slangen

  Mijn oma deed boodschappen bij `De Gruijter`. Daar kreeg je het snoepje van de week vanaf een bepaald bedrag, dat was altijd een speeltje of een plaat om uit te drukken en te vouwen. Ook werd daar in de winkel de koffie vers gemalen. Dat rook heerlijk. Ik keek altijd vol bewondering toe hoe de winkeljuffrouw de zak op een bepaalde manier dichtvouwde. Er kwam geen plakband aan te pas maar er ontsnapte toch geen grammetje koffie. En chocoladerepen van `de Heer`, die kreeg ik wel eens van mijn opa als hij had gewonnen met kaarten ´s zondags na de kerk. Ik was gek op die met bananenvulling. Niet te geloven dat dit alweer ruim 60 jaar geleden is.

 83. avatar
  Wilma van den Eertwegh

  Inderdaad tamelijk verschrikkelijk, die katoenen maand verbanden , vooral als ze in een emmer in de badkamer lagen te "weken", en als je ze 3 dgn vergat, enorme stank!

 84. avatar
  YVONNE HARVEY-SHEA

  Ik kan alles ook nog herinneren, niemand schryft of verteld van de luiers voor de baby die eerst in een emmer op het gas stonden, toen wassen en dan op de plaats achter aan de lyn wapperen, dit was in de jaren '59 '60, myn zoon is nu 63 en myn dochter 61

 85. avatar
  Rene Pletting

  Je komt veel nostalgie tegen in speelgoed- ambachtmuseum. Aanrader in Terschelling ambachtsmuseum, heel veel nostalgie.