De eerste mobiele telefoons jaren 90 & ’00!

2021 M03 22

|

5 minuten leestijd

De eerste mobiele telefoons jaren 90 & ’00!. Uitgelichte afbeelding

Sms’en, Snake, beltegoed, bel me terug, Pocketline Swing en apparaten zo groot dat je ze aan je broekriem kon hangen, de hippe Nokia en de klap- of uitschuif mobiel: De eerste mobiele telefoons eind jaren 90 & ’00!

Mijn eerste mobiele telefoon

In 1999 ging ik naar de brugklas. Omdat ik door een groot bos en in het donker terug moest fietsen vonden mijn ouders een mobiele telefoon een goede oplossing. Meestal fietste ik wel met een vriendin uit hetzelfde dorp naar huis maar ik kon, wanneer ik onverhoopt toch alleen naar huis fietste, met mijn ouders aan de telefoon door het bos heen rijden. Het gaf mijn ouders in die tijd een veilig gevoel. Wanneer kreeg jij je eerste mobiel?

Ik kreeg een Panasonic mobiel: een model wat bijna niemand had en dat was niet persé positief. Toch werd de mobiel al gauw een handige accessoire om mee te communiceren. Ik sms’te erop los, mijn beltegoed uittellend, tot ik niet meer dan 3 gulden beltegoed had. Daarmee kon ik dan nog net snel mijn moeder bellen met de snelle boodschap: “bel me terug!” en dan snel ophangen. Sms’en was een geduldwerkje: Elk cijfer stond voor 3 letters, dus je typte wat af in die tijd. Het was dan extra spannend om een bericht terug te krijgen, zeker van die leuke jongen van school. Berichten waren kort maar krachtig omdat je maar een minimaal aantal tekens kon gebruiken. Heel anders dan de berichten van nu of de 5 minuten “voice-messages” die we tegenwoordig aan elkaar versturen. Ik verlang weleens terug naar: Bel me terug! Of: Ik heb geen mobiel, jij ook?

Spelletjes

Toen de mobiele telefoon steeds normaler werd kwamen er ook hippere modellen op de markt. Al gauw kon je spelletjes spelen op je mobiel zoals het bekende spel Snake op de Nokia. Snake was een slang die kleine sterretjes opat en ik ze er met vier toetsen naartoe kon sturen. Uren kon ik dat doen, zeker stiekem tijdens de biologieles onder de tafel en de leraar toch niet oplette, als je achterin zat. Het nadeel was dat bij elk sterretje er een klein trilling door de telefoon ging en als de leraar in de buurt was je dan je telefoon meteen kon inleveren. Menig keer lag mijn telefoon weer in de la die ik dan na schooltijd mocht komen ophalen.

Mobiele telefoons werden kleiner, dunner en langer

De telefoons werden steeds kleiner, dunner, langer. Schuifjes die over de toetsen heen schoven, Nokia’s die zo klein waren dat ze in de broekzak pasten, die lelijke plastic gekleurde telefoons de “Pocketline Swing” genaamd, al veel eerder de Motorola met zijn kleine stokje wat je openklapte waarin je kon praten of die platte versie die heel lang, maar heel dun was? De uiteindelijke klaptelefoon was mijn favoriet, waarbij je de bovenkant van de telefoon openklapte en kon opnemen. Ook was het supercool om dat klepje heen en weer te klappen met mijn duim. Nog leuker werd toen er foto’s met je mobiel gemaakt konden worden. Weet je nog die slechte kwaliteit, de wazige foto die je maakte van jou en je vriendje of je vriendinnetje? Wat was jouw favoriete telefoon?

De mobiele telefoon werd uiteindelijk een gadget, waar iedereen het nieuwste van het nieuwste wilde hebben. Een van de weinige hypes van de ’00 die helaas nooit meer is overgewaaid.

Wat zijn jouw herinneringen?

Wat was jouw eerste mobiele telefoon en welke herinneringen heb je daaraan? Deel het hieronder of lees meer herkenbare verhalen.

 

Bekijk ook

Bekijk ook: 10 jeugdboeken waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen in Toen&Nu.

Jeugdboeken

 

SchoolBANK redacteur Nicole avatar

SchoolBANK redacteur Nicole

Nicole (1986) is geboren en getogen in Muiderberg. Na ruim 10 jaar in Amsterdam te wonen heeft Nicole haar stadse bestaan gedeeltelijk verruild voor het prachtige Spaanse eiland Ibiza. Sinds 2017 reist zij voor werk heen en weer naar het Mediterrane. Nicole is een persoon met vele talenten op breed werkgebied. Haar hart ligt bij theater -en muziekperformances: Als theatermaker met haar eigen geschreven voorstelling, koorzanger en actrice leidde zij een druk bestaan. Ze wilde graag een HBO studie afronden en in 2012 ontving zij haar Bachelor Management in de autobranche aan de IVA Driebergen. Haar passie voor sport, muziek en theater bleven bestaan. Via een bevriende yogadocent rolde Nicole in de sportwereld en startte naast haar theaterwerkzaamheden haar eigen yogaschool in Muiden. Na vele jaren ervaringen opdoen in de yogasector en evenementen, zowel in Nederland als in het buitenland, heeft zij de grote stap gezet om een grote yogastudio -en evenementenlocatie Sthira Yoga in Amsterdam op te zetten. Helaas heeft zij deze studio moeten sluiten vanwege het aantreden van de Corona crisis. Zij houdt zich momenteel bezig met de opstart van haar nieuwe bedrijf: Sthira Ceremonies, waarbij zij ceremonies voor bruiloften, groepen en gatherings organiseert. Daarnaast is Nicole bezig met het schrijven van een kinderboek en een online muziektheater-voorstelling. Zij denkt altijd veel plezier terug op haar kindertijd en het kost geen moeite om hier inspiratie uit te onttrekken voor deze blogs. Zij houdt van wandelen met de hond, nieuwe dingen ontdekken, paardrijden, Pentjak Silat(gevechtskunst), muziek maken, schrijven en elke dag iets nieuws proberen.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Nicole

Reacties 2
Mieke Niekerk avatar
Mieke Niekerk

2021 M04 5 11:51:24

Ik had een Pocketline Swing, een blauwe, een gebruiksonvriendelijk rotding. Ook een Mitsubishi GEM, goudkleurig, met een klepje. Daar verbrak je overigens niet de verbinding mee, die was meer voor de sier. Maar het scherm werd op een gegeven moment zwart, geen beweging meer in te krijgen.

Onze eerste portable mobile phone was een block ongeveer 20-24 centimeter lang, hy zat in een charger in de auto dat was in1995 , hy was gestolen uit de auto in Las Vegas, nu heb ik een iPhone 12

?